2018. június 30., szombat

Mozgókép - Fűrész: Újra játékban kritika


10 év telt el Jigsaw őrült csapdái és rejtvényei óta, sokáig úgy tűnt, hogy az összes tanítványa a játék áldozatává vált, mindaddig, amíg ismét holttestek kerülnek elő, melyek a puzzle szimbólumot viselik. Maradt volna még valaki, aki hosszas ideig várakozott, hogy újra lecsapjon, vagy lehet hinni a bizonyítékoknak és személyesen Jigsaw tért vissza, hogy tovább tanítsa az embereket? 

Akik kedvelték a Fűrész mozi sorozatot és végig is kísérték minden darabját, szemtanúi lehettek, hogy szépen lassan hogyan merül ki a széria az évente érkező, egyre színvonaltalanabb, erőltetettebb, unalmasabb és ráadásképp öncélú erőszakkal operáló újabb epizódjaival, mígnem a hetedik résszel pontot tettek a történet végére, de csak ideiglenesen, mivel hagyták, hogy kissé feledésbe merüljön a cím, meg persze azt is, hogy mivé vált az utolsó két részre. 7 év elteltével ismét elő lehet rángatni a Saw címet, az emlékek megkoptak és újabb célközönség is érkezett, így hát, lehet újra próbálkozni.

Ennyi idő elteltével el is várná az ember, hogy alaposan rákészültek a forgatásra, rejtélyekkel és csavaros fordulatokkal teli forgatókönyv készült, ami számos meglepetést tartogat - még annak ellenére is, hogy a széria által kirajzolt történeti keret, erre nem engedett sok lehetőséget -, de mégsem így lett.



A Fűrész: Újra játékban megtekintése során, olyan érzete támad az embernek, mintha el sem telt volna ez a röpke hét év, és rögvest a hetedik rész után került volna a mozikba az új epizód, szoros hasonlóságot mutatva a leggyengébbre sikeredett utolsó két résszel, ami annyira nem is meglepő annak tudatában, hogy az eredeti alkotók már csak producerként voltak jelen.
 
Megkapjuk ugyanazt az érdektelen és sablonos Fűrész történetet, ami öncélú erőszakosságával próbálná eladni magát - feleslegesen túltolt brutalitás, vissza kellett volna lépni az első epizódhoz a készítőknek és ráébredni, hogy ott a brutalitás egy kellék volt csupán, ami tovább színezte a horror krimi élményeket -, miközben botladozva szövögetné a korábban megismert klisére felépített cselekményét, hogy összezavarja a nézőt a tettes kilétét illetően, csak elfeledkezve minden másról, amitől a korai epizódok még jók voltak, az első pedig zseniális.
Nem is várta volna senki, hogy az első rész nyomdokaiba lépjen, de az egészen érződik, hogy az eltelt idővel nem éltek, csupán valakinek felötlött, hogy elő kellene venni a címet, majd az utolsó pillanatban összekalapáltak valamit, amire rátették a Saw címkét, pedig az idővonal ilyen szintű megbolygatása, még több lehetőséget kínált volna, ahelyett, hogy erősen erőltetetté teszik a bizonyítékok egymásra épülését, olyan szinten, hogy az már logikai bukfenceket hány egy-egy ponton. A felesleges állandó vinnyogást és sikítást pedig pont kellőképpen eltalálták, hogy az ember idegeire menjen, így ezek összességében kijelenthető, hogy az egyik legrosszabbnak tekinthető hatodik részt vették mintául, amit történetileg próbáltak feldobni a negyedik epizódra jellemző jelenetekkel. De legalább a zene még mindig jó, mivel változatlan maradt szerencsére, azt a hibát legalább nem követték el, hogy megpiszkálják.
 
A Fűrész: Újra játékban, kizárólag a végére képes némi érdeklődést kiváltani a nézőből, kíváncsian várva, hogy mit voltak képesek kihozni az egymásra pakolt sablonokból és kit kiáltanak ki gyilkosnak, ami legalább a szokott módon nem egyértelmű, sőt, annak ellenére is zavaros, hogy e tekintetben is követi a korábban felépített szisztémát, csak ezt megzavarták az idővel való játékkal, ami alaposan dob egyet a filmen. A körítés viszont jobban el lett baltázva, hisz zavaróan hat az állandó jajveszékelés, miközben feleslegesen, minden korábbinál erőszakosabbá vált a film, hogy valamivel mégis kitűnjön társai közül.
 
Legrosszabb Fűrész film? Nem, közel sem, mert a korábban említett hatodik és hetedik résznél, nehezebb gyengébbet összehozni, így csak a harmadik leggyengébb, tehát aki szereti a sorozatot, az tekintse meg nyugodtan, hogy merre megy tovább a történet, még ha a csalódottság borítékolható is. Ha láttál egy-egy epizódot és tetszett, nézd meg bátran, még lehet jól is fogsz szórakozni. Mindenki más pedig, aki nincs tisztában a Fűrész címmel, hagyja szépen békében és nézze meg az első részt. De azt feltétlenül nézze meg.

Műfaj: horror krimi
Műsoridő: 92 perc
Debütálás: 2017.

Forgatókönyv: Josh Stolberg, Pete Goldfinger
Rendező: Michael Spierig, Peter Spierig
Főszereplők: Tobin Bell, Matt Passmore, Callum Keith Rennie, Hannah Emily Anderson, Clé Bennett, Paul Braunstein, Mandela Van Peebles

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése