2020. október 14., szerda

10 eszköz, amin elfut a Doom, de nem PC és nem is konzol


1993-ban az id fenekestül felforgatta a játékvilágot, megalkotva minden idők egyik leginkább meghatározó játékát, a Doomot, ami a mai napig akkora népszerűségnek örvend, hogy a lelkes modderek a technikai kihívásokat legyűrve különféle elektronikai eszközökre portolják, melyek véletlenül sem konzolok, vagy PC-k.
A játék megjelenésekor egy igen izmos gép kellett a pár megabájtos program futtatásához, a kézikönyvben írtak szerint legalább egy IBM 386-os processzor (max. 40 MHz), 4 MB RAM, valamint 1 MB-os VGA kártya volt szükséges, de az ajánlott a 66 MHz-es 486-os processzor volt, és ha a winchester dörrenését is hallani szerettük volna a démonok hörgésének kíséretében, akkor elengedhetetlen volt egy hangkártya beszerelése, hangfalakkal megtoldva.
Manapság már egy mezei kalkulátor nagyobb kapacitással rendelkezik, mint az a technológia, amivel ember landolt a Holdon, így annyira nem is meglepő, hogy a játék rajongói sorozatos kísérleteket folytattak a 27 éves játékon, hogy a legkülönfélébb eszközökön futtassák. Nézzük az eredményeket!
1. Egy régi digitális Kodak fényképezőgépnek nem lehet akadály az egykoron PC-ket izzasztó, grafikai és játékmenet terén szintén forradalmat végrehajtó játék futtatása, csupán egy billentyűzetet kell még hozzáberhelni.

2. Honeywell termosztát SNES kontrollerrel összekötve, hogy a marsi pokol forró légköre elevenedjen meg.

3. Manapság már egy Canon Pixma is elegendő a Doom futtatásához, igaz a grafika jelentősen csorbul, de érdekes elképzelés az biztos.

4. Egy digitális, Win 95 alapú oszcilloszkópnak meg sem kottyan a játék.

5. Van, aki nem azért hackeli az ATM-et, hogy pénzt nyerjen ki belőle, hanem mert Doommal akar játszani rajta. Kissé arcade kabinet beütése van.

6. A leggyengébb eredményeket a SanDisk Sansa Clip+ MP3 lejátszó hozta, de elfut rajta.
 
7. A már emlegetett kalkulátor, egy TI-Nspire tökéletesen megfelel, hogy kézikonzolt fabrikáljunk a számológépből.

8. Szintén egy számológépes próbálkozás, komoly átalakítást igényelve a Texas Instruments TI-84-es függvény ábrázolásra is alkalmas masinán, mivel a 16 MHz-es alapórajelet feljebb kellett tornászni egészen az összeomlás szélét jelentő 26,8 MHz-ig, ezért a kicserélt ellenállások mellé vízhűtést is be kellett szerelni, de egyéb hardveres módosításon nem esett át a készülék.

9. Ez történik, amikor a művészet találkozik a játékszenvedéllyel: zongorába épített kijelző, amin a billentyűkkel irányított Doom fut.

10. Végezetül a legelborultabb és egyben legköltségesebb ötlet, a vexal nevezetű videós összehozta, hogy egy Porsche 911-be építse be a Doomot, az irányítást a kormánnyal, váltóval és dudával oldva meg.

+ 2 ráadás:

1. Ráadásként a kategóriába nem tartozó két átirat (mellőzve az egyéb játékokon belül futtatható Doomot, mert még a Minecrafthoz is elérhető), valakinek sikerült megalkotni (igaz, hogy rondán és szaggatva) a Doom Commodore 64-es portját, aminek kapacitása messze elmarad a minimum elvárásoktól.

2. A pihent agyúság netovábbja: Doom a Doomban.

Magáról a játék születéséről pedig itt olvashatsz részletesen: Pokolkeltők - Doom (1993)
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése