2012. október 17., szerda

Heroes of Might and Magic II futtatása 64 bites operációs rendszer alatt


Mint köztudott, a technikai fejlődéseknek vannak komoly hátrányai is, ami minket játékosokat előszeretettel kerülget, de előbb-utóbb mindenre akad megoldás. A sokak által szeretett Heroes of Might and Magic sorozat legközkedveltebb második része, sajnálatos módon nem volt futtatható 64 bites rendszerek (Windows Vista, Windows 7) alatt ezidáig, csupán emulátorokkal való vacakolás és XP mód telepítése mellett (ami közül az előbbi szintén nem mindig működött), amiket most mind mellőzhetünk, mivel az alább közlök egy részletes, ugyanakkor roppant egyszerű megoldást a játék indításához.

A játék futtatása Windows 7 alatt lett tesztelve. A lépéseket nyugodtan végrehajthatod, ha az oprendszer fájlfelülírási kérdést tesz fel, engedélyezheted nyugodtan, a folyamat 100% -os és hibamentes, nem tehetsz kárt semmiben.
  • Első lépésként helyezzük be a HoMM II lemezt a meghajtóba. (Ha  a telepítésre kattintanánk, megkapjuk a hibaüzenetet, hogy ez a program 64 biten nem futtatható.)
  • Második lépésként nyissuk meg a CD meghajtóját, lépjünk be a "HEROES2" mappába, majd a "WING" mappába és az itt található "WING32.DLL" fájlt másoljuk fel.
  • Harmadik lépésünk, hogy megnyitjuk azt a meghajtónkat ahova az oprendszerünk telepítve van (pl.: "C:"), majd a "Windows" mappát, itt belépünk a "System32" mappába és beillesszük a felmásolt fájlt.
  • Negyedik lépésként ugorjunk vissza a "Windows" mappába és lépjünk be a "SysWOW64" címmel ellátott mappába és ide is másoljuk be a fájlt.
  • Ötödik lépésként csupán a játék futtatása maradt, amihez visszalépkedünk a CD meghajtóhoz, majd a "HEROES2" mappát megnyitva, elindítjuk a játékot a "HEROES2W" nevű fájllal.

A játék telepítés nélkül elindul, kiküszöbölve a kompatibilitási hibát, egyetlen hátránnyal, hogy menteni nem lehet, de ez még mindig jobb, mint ha nem lenne semmi. De van egy a saját általam továbbfejlesztett megoldás erre:

Amennyiben rendelkezel a Heroes of Might and Magic Collection 2007 -es kiadásával (lásd a képen), akkor ezt a verziót eddig is fel tudtad telepíteni, de elindítani már nem. Nos, egy régi HoMM II lemez birtokában megteheted a fenti lépéseket, majd feltelepítve a Collection -ből a második részt, immár el tudod indítani a játékot és a mentés is rendelkezésre áll, ám ehhez még egy teendő akad.

A telepített indítófájlra (.exe ikon) jobb gombbal rákattintva, kiválasztjuk a tulajdonságok menüt, majd a kompatibilitás fül alatt kipipáljuk a "Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban" feliratot, és a legördülőmenüből kiválasztjuk a legideálisabb operációs rendszert (ajánlom az XP SP3-at, de mindenképp tesztelni kell, hogy melyik alatt fut optimálisan).
Jó játékot!  
Bárminemű kérdésed vagy tapasztalatod adódna, azt egy komment formájában közzéteheted!

Kapcsolódó olvasmány:
Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars 

Kapcsolódó bejegyzés:
Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars kódok (PC)


Zerko

 

23 megjegyzés:

  1. sajnos még ez sem oldja meg
    ugyan nem ír ki kompatibilitási hibát, csak szimplán az intro után kidob a játék

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A felvázolt folyamat teljes mértékben működik, én magam is így futtatom a játékot ablakban. Talán lehet rajta segíteni, ha az indítófájlra kattintasz egy jobb klikket, ott a tulajdonságokat választod, majd pedig a kompatibilitás fület. Próbáld meg XP-vel futtatni, vagy 640x480-as felbontás mellett. Érdemes a beállításokat próbálgatni, mert ha az introt behozta, akkor már csak valami apró finomítás maradt hátra.

      Üdv: Zerko

      Törlés
    2. Hogyan tudom kivenni az autosavet? mert nem engedi menteni a játékot az ok de mindig autosavet akar de mivel nem engedi menteni kilép...

      Törlés
    3. Szia!

      Sajnos nem tudok róla, hogy bármilyen módon ki lehetne kapcsolni az autosave-et. Utána is néztem, de semmi információt nem találtam ezzel kapcsolatban.

      Üdv: Zerko

      Törlés
  2. Szia !
    A következő problémám van és szeretnék segítséget kérni:
    A Heroes might and magic collectionom van. Az első részt feltelepítettem de a játékon belül átálítottam a hangot sztereora,,na azóta kiírja hibaként, hogy így nem tud futni, de persze visszaállításra csak a játékon belül van lehetőség, ahová nem akar belépni. A második rész szépen elindul majd hibaüzenet a leáll a gép.
    vajon mi lehet a gond?
    Köszönök minedennemű választ.
    Üdvözlettel:
    Krisztián

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nekem is ugyan ez a kollekció van meg, melynél win 7 és afeletti operációs rendszereknél nem fut rendesen az első és második rész.

      Az első rész esetében még könnyedén indulásra lehet bírni a programot, a leírtak alapján ez sikerült is neked, a probléma ott lehet, hogy ugye egy nagyon régi, 1995-ös játékról van szó (a kollekcióban csupán XP támogatást kapott, éppen ezért érdemes is a játék ikonjára egy jobb egérgombbal kattintani, majd a tulajdonságok fülnél, a kompatibilitás menüben kiválasztani az XP alatti futtatást), ami még kezdetleges hangtechnikai eszközökre épített, minek következtében egy mai masinán komoly bug forrást jelenthet már az is, ha sztereóra állítjuk a zenét.

      A játékon kívül nem lehet a beállításokhoz hozzáférni, ezért csak azt tudom javasolni, hogy töröld le (a mentett játékaidat meg tudod tartani, ha jól emlékszem uninstall-nál erre rákérdez, de érdemes a játék mappáját feltúrni), majd telepítsd újra az első részt, így alap beállításokra kerül minden.

      A második rész esetében az lehet a probléma, hogy körönként végez egy automata mentést a játék, azaz végezne, mivel 64-bites operációs rendszerek alatt erre képtelen, és így kilép a program. Javaslom, hogy a fenti bejegyzésben leírt folyamatot csináld végig, saját magam dolgoztam tovább egy régi módszert, ami nálam és sokaknál működött, viszont ehhez szükséged lesz egy régi Heroes of Might and Magic II: The Succession Wars kiadásra.

      Mivel egyszer már megvásároltad a játékot, ami nem a te hibádból kifolyólag nem működik, valamint egy hiányzó fájlra van csupán szükséged (a collection lemezen nincs rajta), ezért nyugodt szívvel letöltheted valahonnan.

      Remélem tudtam segíteni, további jó játékot!

      Üdv: Zerko

      Törlés
  3. Nekem Windows 7 32 bites verzióm van. A dll-t bemásoltam a system32-be. A másik, sysWOW64 mappa nálam nincs és Heroes2w.exe sincs. HOMM 2 portable verzióval próbálkoztam. Nem indul. 18 éve ez a kedvenc játékom, ezen kívül csak a Transport Tycoonnal játszom. Segítenétek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ezt maximálisan megértem, hogy a kedvenc játékod, számomra is a legkedvesebb epizód a HoMM sorozatból, és fájó tud lenni, amikor az ember a kedvencét nem tudja elindítani az új gépen, de sajnos ezzel a verzióval nincs tapasztalatom, sem a 32 bites win7 rendszerrel.

      Tippet tudnék csak adni: Ha sikerült telepítened, akkor annak elméletben rendesen kellene futnia egy 32 bites oprendszer alatt, de ha mégsem, akkor próbáld meg az indító ikonra kattintva, a tulajdonságok fülnél, a kompatibilitás menüben beállítani egy korábbi verziót pl.: XP.

      Másik lehetőség, egy Dosbox letöltése, bár ez nekem nem működöt - éppen ezért kezdtem el kikísérletezni egy másik módszert -, viszont sokaknál bevált.

      A leírtak alapján gyanítom, hogy nincs meg a régi lemezed, amit működésre lehetne bírni, ezért ha másképp nem megy, akkor érdemes újra beruházni rá, kevesebb mint 10 euróért a Gold verzióra, a Gog.com-on: http://www.gog.com/game/heroes_of_might_and_magic_2_gold_edition

      Ezzel egy jó darabig nem ütközöl problémába.

      Remélem azért tudtam segíteni!

      Üdv: Zerko

      Törlés
  4. Sziasztok!

    A fent említett módszerrel sikerül elindítani a játékot (régi PC Guru mellé adott CD-s példányom van). Ha teljes képernyőn játszom, akkor DirectDraw error miatt kilép, amikor a képernyő változik (pl. bemegyek egy várba). Az ablakos futtatást el tudnám viselni, viszont hangeffektek nincsenek. Máshol azt olvasom, hogy a CD muzsika nem működik a gamereknek, nekem ezzel a részével nincs probléma, csak nem hallani a ló dobogását, a tárgyak felvételét, épületek megépítését stb. Esetleg erre tudtok valami megoldást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, sajnos csak ablakban futtatást enged a program, ezzel a részével nem is érdemes kísérletezni. Többnyire a zenével szoktak problémák lenni, a hangeffekt kapcsán még nem találkoztam ilyennel, utánaolvasva a dolognak sem bukkantam sok hasznosra, így csak annyit tudok tanácsolni, hogy próbáld meg a kompatibilitási fülnél a Win 95-ös futtatást, hátha az helyreteszi. A kevés beállítási lehetőség között pedig érdemes megpróbálni, hogy midi opciónál is néma marad-e a játék.

      Esetleg még a régi foltok egyikét feltelepítheted, hátha megoldja a helyzetet: http://heroescommunity.com/viewthread.php3?TID=35226

      Remélem sikerül megoldásra jutni!

      Üdv: Zerko

      Törlés
    2. Szia!

      Köszi a választ! Érdekes módon a hanghatásos probléma akkor oldódik meg, ha a kompatibilitást Windows 7-re vagy 8-ra állítom.

      Az ablakos megoldás mégse annyira elviselhető sajnos, kifolyik a szemem...

      Egyébként a mentés problémát úgy lehet megoldani, hogy a CD-n lévő HEROES2 mappát fel kell másolni a merevlemezre és onnan elindítani, ott már létre tudja hozni az autosave filet.

      Törlés
    3. Örülök, hogy sikerült megoldani, valamint köszönöm a tippet a mentésre!

      A képernyő mérettel annyit lehetne egyedül tenni, hogy a kijelző felbontását visszaállítod 800x600-ra, így valamivel nagyobb lesz az ablak. Az ideális a 640x480 lenne talán, de ezt már nem támogatják a kijelzők, annyira alacsony.

      A másik lehetőségre most bukkantam, ami már lényegében egy emulátor használata, itt lehetne a felbontást a kijelzőhöz igazítani, ha gondolod, tégy vele egy próbát: https://www.reddit.com/r/HoMM/comments/6u9ty1/heroes_of_might_and_magic_2_in_windows_10_solution/

      További jó játékot!

      Üdv: Zerko

      Törlés
  5. üdv H3might and magic futtatása win 10 en 64bit, esetleg virtuális meghajtorol? vagy van vmi ötlet? vagy javitsam meg a régi gépem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Utánanéztem a kérdésnek, sajnos a Microsoft a tőle szokott módon nem foglalkozik ezzel, még annak ellenére sem, hogy pár százan nekik szegezték a kérdést.

      Viszont, akik orvoslatra találtak, azok két dologra esküdtek, a társaság egyik részének bevált a tulajdonságok között, a kompatibilitási fülön a környezetet Win98-ra állítani, mert a többmagos processzorokkal van a probléma.

      A másik lehetőség a sokaknak bevált HD mod telepítése, ami Win 10 támogatással is rendelkezik a magasabb felbontás mellett: https://sites.google.com/site/heroes3hd/eng/description

      Ha esetleg a telepítésig sem sikerült eljutni (mert a futtatásra kérdeztél rá), akkor viszont olyan kiskapuk léteznek, hogy egy régebbi gépen installálni, majd a mappákat pendrive-on átpakolni és lezongorázni a nem hivatalos patch telepítését, de alternatíva lehet a DosBox használata is, tehát ahogy említetted, egy virtuális környezetet kell létrehozni számára.

      Ezeken felül már csak a Good Old Games, azaz GOG verzió megvásárlása maradt, ami szintén nem csuklóból nyújtja a Win 10 támogatást, de legalább telepíteni lehet, a HD mod ugyanúgy kellhet hozzá az olvasottak alapján, de ugye pont az újravásárlást kerülnénk el, ha már egyszer kifizette az ember a játék árát és éppen ilyenkor adok igazat azoknak, akik az eredeti játék birtokában, a nem hivatalos források felé fordulnak, elvégre az ki lett fizetve.

      Ha viszont a vásárlásra adnád a fejed, akkor már ajánlom a HD Editiont (csak az alapjátékot tartalmazza) mert igen pofás lett és a nosztalgia is megmarad: https://game-chronicle.blogspot.com/2015/04/a-hosok-uj-ruhaja-heroes-of-might-and.html

      De a Win 10 probléma továbbra is fenn fog állni, amihez szintén a linken szereplő patch kell.

      Üdv: Zerko

      Törlés
  6. Hello.Feltelepítettem a Heroes 2 might and magic gold játékot de nem indul el a windos 8,1 es programomon. A kompatilitást is átálította meg a felbontást is de igy sem jó-
    előre is köszi a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Win 8-tól felfelé már megint megbolondul a dolog, de némi kutakodással találtam megoldást, ha nem szeretné az ember újra vásárolni a játékot (ami érthető, hisz egyszer már kifizette), akkor mindenképp emulátorhoz kell nyúlni, csak nem mindegy, hogy melyikhez.

      Az alábbi videóban részletesen bemutatják a segédprogramot, több ezreknek bevált, leellenőriztem és minden rendjén működött, nem tartalmaz kártevőket a cirill betűk ellenére sem. A videó alatt megtalálod az emulátor linkjét is: https://youtu.be/bY6bRvcjz90

      Jó játékot!

      Üdv: Zerko

      Törlés
  7. Szia. Sajnos még igy sem jó, nekem ezzel a programmal sem indul el es nem érte hogy mér. ugy csináktam mindent ahogy a videoba van de mikor be teszem a heroest a progiba, akkor nem érzékeli, rá is kattintok semmit nem csinál? eredetileg ezt hozza ki hibának ha elinditom a játékot valami grafikai problémat hoz ki
    köszi amugy a segítéget

    VálaszTörlés
  8. ezt majd légyszi nézd meg igy most müködik cd nélkül igaz ez az alap játék szerinted igy elindul a bővített valtozat vagy nem itt a link ami alapján megcsináltam https://www.youtube.com/watch?v=Tmk39FxV6y8
    igaz én szeretném feltelepíteni a játékot a bővítettet de sztem ugy nem fog müködni mi a véleményed előre is kösszi a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, a DosBox a másik emulációs megoldás, egyedül a teljes képernyős móddal lehet gond, de efelett szemet huny az ember, ha végre sikerül elindítani.

      Működhet a complete kiadással is, egy próbát mindenképp megér, én még nem teszteltem. Sajnos ez a fő probléma, hogy nem csak a Win 7-8-10-nél térnek el a megoldások, de tapasztaltam, hogy egy-egy konfiguráció is gubancot okozhat a bevált módszernél, tehát az emulálás a biztos megoldás.

      Ha mégsem sikerülne a complete verziót elindítani, azt tudom javasolni, amit szinte mindenki tesz - mivel ki lett fizetve a játék -, hogy egy DRM mentes Good old Games kiadást (GoG) pattints le valahonnan, az támogatja a Windows 8-at, a 10-essel viszont már gondjai akadhatnak.

      Bár megjegyzem, hogy jelenleg épp 75%-os leárazáson van, azaz 900 forint és le van tudva minden macera: https://www.gog.com/game/heroes_of_might_and_magic_2_gold_edition

      Remélem valamilyen formában összejön!

      Üdv: Zerko

      Törlés
  9. Nagyon szépen köszönöm a választ. Akkor az az oldal ahonnan le lehet tölteni a gold ot amit irtal az negbizható es nem vernek át

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!

      Teljes mértékben megbízható, ez a lengyel CD Projekt Red (The Witcher sorozat, Cyberpunk 2077) digitális shopja, ami a régi játékok kereskedelmére szakosodott, már én is vásároltam itt számtalanszor. Mellesleg érdemes a hírlevélre is feliratkozni, mert időközönként ingyenesen is tölthetőek le játékok, már vagy 40 címet zsebeltem így be, köztük nagy klasszikusokat (Fallout 1-2, XCOM, Stronghold HD, Shadow Warrior, Duke Nukem 3D stb.).

      Üdv: Zerko

      Törlés