2012. december 30., vasárnap

Könyvmoly - Wass Albert: A funtineli boszorkány


A távolból egy férfi és gyermek alakja tűnik elő, ahogy az apró havasi falu felé igyekeznek. Messzi vidékről érkeztek, fáradságos úton, hogy az Urszu erdejében telepedjenek le, ahol Tóderik megépíti kerek kunyhóját, melynek híre tovaszáll annak furcsa alakja végett. Tóderik furcsa férfi, a természettől tanulva a törvényeket, nem ismeri az emberieket, és a vadonban élve leli meg a saját módján boldogságát lányával, Nucával egyetemben.


Egy napon a férfi betér a helyi kocsmába, ahol összetűzésbe keveredik, melynek következtében a csendőrök elviszik őt hosszú évekre a börtönbe. Nuca egyedül maradva kénytelen magát fenntartani az erdő által nyújtott javakból, és a helyiek jóindulatából. Az idő haladtával a lány szépsége bontakozásnak indul, és a korábbi segítők megkövetelik jussukat, de senki nem tud az átokról, melyet a lány magában hordoz, hogy mindenki ki közelébe merészkedik, másnapra holtan találtatik.



Nuca ismét kénytelen elhagyni otthonát és idegen vidékre merészkedve telepedik le, mely nem várt szerelmet hoz magával az Éltető nagyúr fiának személyében. Az átok pillanatnyilag megtörni látszik, s Nuca boszorkány erejét, mellyel látja emberek múltját s jövőjét, áldásnak tekinti, mígnem a sors nem hazudtolva meg magát, még rettenetesebb csapásokat mér a lányra, aki elvesztve minden megmaradt hitét az emberekben, könyörtelen haraggal sújt le rájuk az erdők mélyén kísértve.

Wass Albert három kötetes műve a magyar szépirodalom egyik ékkövének számít kifinomult nyelvezetének, festői leírásainak, helytörténeti ábrázolásának, de leginkább a szívfacsaró, mesterien komponált történetének köszönhetően. A funtineli boszorkány minden más, a lelket és érzelmeket boncolgató művénél is komolyabb hangvitellel bír és zseniális módon képes az embert magával ragadva, nem csak az erdélyi tájakban és karakterekben elveszejteni, hanem a szereplők érzelmi világában még inkább, olyan módon, hogy az első oldalaktól az utolsóig feszült figyelmet tart fenn olvasójában.

Véleményem szerint nem csak minden magyar ember számára, hanem a világon mindenkinek kötelező olvasmánnyá lehetne tenni.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése