2013. november 13., szerda

Mozgókép - A texasi láncfűrészes: Az örökség


Newt városának lakói régóta sejtik, hogy a Sawyer házban különös dolgok zajlanak, ám Sally Hardesty szökésével bizonyosságot is nyernek a klán által elkövetett kannibalizmusról. A helyi hatóságok felvonulnak a Sawyer család ellen, de a lakosok egy csoportja megzavarja a tárgyalást és elszabadul a pokol, a kannibálokat lemészárolják… két ember kivételével.
Évtizedekkel később, Heather - a texasi mészárosok örökbefogadott sarja - levelet kap a távolból, mely értesíti nagymamája haláláról.



A lány felkerekedik barátaival karöltve, hogy megkeresse a texasi Newt kisvárosát, átvéve ezzel örökségét, nem tudván a borzalmas teremtményről, ami a pincében rejtőzik.
A film kezdeti pár percében átélhetjük az eredeti ’74-es film történéseit összefoglalva, egyfajta emlékeztetőként (vagy aki nem látta volna, annak, hogy képben legyen), hisz az újabb epizód Sally Hardesty szökésének első pillanataitól veszi fel a fonalat. Eddig még minden teljesen rendben is van és őszintén szólva a film legértékelhetőbb részét tekintjük meg ezzel, mert a soron következő 88 perc történései leginkább a ’94-es Renée Zellweger és Matthew McConaughey-féle paródiát idézte fel bennem.
Az első rossz sejtés már a cím végett felmerült, hisz az egyszerűen A texasi láncfűrészesre lett kurtítva (bár a kiváló 2003-as rész magyar fordításában már találkozhattunk ezzel, de ezúttal az eredeti is csonka, kissé idegenül állva a széria darabjai között), majd pedig a film kezdetével nem a megszokott, egyben minőséget garantáló New Line Cinema logo köszönt vissza, így már komoly gyanút fogtam. Nem akartam a filmet már itt elkönyvelni, így hát vártam még pár sokat mondó percet, mely alapján leszűrhettem, hogy a legminimálisabb szórakoztató élményre sem kell, hogy számítsak és ezzel minden rossz előérzetem beigazolódott.
A film merő gyalázat minden tekintetben és megismétli a fent nevezett ’94-es rész paródiába hajló botrányát. Nem tudom, hogy az alkotókat vajon ugyanazon szándék vezérelte-e, mint a hasonló sorsú társa esetében, ott ugyanis arra hivatkoztak, hogy az eredeti első rész szellemiségét szerették volna visszahozni, ám ez jelentős mértékben tévútra futott. Ezt valahogy kétlem, mivel szembeötlik, hogy a háromdével szerették volna eladni az egészet, de hiába, egy forinttal sem ér többet, csak a botrányt fokozza az ócska húzás. A részletekbe hajló pocskondiázástól megkímélek mindenkit (leginkább saját vérnyomásomat), ez a rész nemes egyszerűséggel köszönőviszonyban sincs A texasi láncfűrészes mészárlás című sorozattal, egy alternatív történetet kívánt volna bemutatni, ám akkora fekete lyukra futott, ami még egy nincs az univerzumban. A címbe reflexszerűen ökörséget írtam örökség helyett.
Az ember nem is gondolná, hogy vannak olyan remek alapanyagok, amivel mégis képesek tévedésekbe esni, még a filmipar jelentős fejlődése mellett is, és születik egy butácska történeten alapuló, sablonos, de még attól is unalmasabb jelenetekkel teletűzdelt, cselekményszegény film, amit ráadásul horrornak az fog nevezni, akinek ez az első megtekintet ilyen jellegű filmje, hangulatában pedig köszönőviszonyban sincs a széria jobbra sikerült darabjaival, pedig lett volna honnan ihletet meríteni, ahelyett, hogy egy már történetében is gyermekien bukdácsoló filmet fércelnek össze. A leginkább leíró jellemzés, hogy az egész film oly mértékben semmilyenre, már-már önmagából gúnyt űzőre sikeredett, hogy képtelenség kritikát megfogalmazni vele szemben, valójában szót sem érdemelne, nem mellesleg annyira nulla értékkel bír, hogy alkotóelemek nélkül, nincs is mit elemezni rajta, hogy példákkal éljen a szemléltető. Azokat, akik egy cseppet is kedvelik a szériát, egyenest a plafonra küldi, mindenki más pedig vagy a fejét fogja a kínos pillanatoktól, vagy jobb esetben végig röhögi a film terjedelmét. 

Kinek ajánlom? Senkinek. Még ingyen se.

Műfaj: horror
Műsoridő: 88 perc
Debütálás éve: 2013.

Rendezte: John Luessenhop
Forgatókönyv: Kirsten Elms, Kim Henkel, Adam Marcus, Debra Sullivan, Stephen Susco
Főszereplők: Alexandra Daddario, Tania Raymonde, Richard Riehle, Thom Barry, Gunnar Hansen, Scott Eastwood
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése