2013. december 6., péntek

Könyvmoly - Michael A. Babcock: Attila utolsó éjszakája


Attila, Isten ostora, aki terebélyes birodalmat épített ki Európa szívében, Hadúr kardjának birtokosa, akitől rettegtek mind a keleti, mind pedig a nyugati uralkodók és képes volt térdre kényszeríteni a Római Birodalom városait, mígnem a végső catalaunumi ütközetben mindkét óriás hatalom seregei felmorzsolódtak, elhozva a végső pusztulást két világ számára.

De mi történhetett azon az utolsó végzetes éjszakán, amikor a retteget uralkodó nászéjszakáját töltve, halálát lelte egy orrvérzés által okozott fulladásban? Az elfogadott és közismert história alapján, Attila a mértéktelen italfogyasztás áldozatává vált, ám ez a történet számos olyan tényt zár ki, mely ennek ellentmondana.



Michael A. Babcock, amerikai Attila szakértő, hosszas, éveken át tartó munkát fektetett abba, hogy több mint másfél évezredet visszaásva a történelem hasábjain, egy modern helyszínelőhöz hasonlóan tárja elénk Attila halálának körülményeit. Ehhez a kutató nem restell nagyítóval végigböngészni a hun uralkodó életének minden mozzanatát, hogy azon rejtett szálakra bukkanjon, melyek elvezetnek a legbizonyosabb megoldáshoz, ami nem merül ki annyiban, hogy a sokáig legyőzhetetlen hadvezér, italos mámorában megfulladt egy orrvérzéstől.

Babcock egy lebilincselő utazásra kalauzolja el olvasóját, mely során betekintést nyerhet Attila életébe, udvartartásába, hierarchiájába, diplomáciájába, könyörtelenségeibe és, hogy miképpen vált Isten ostorává, hogy a végső mozzanatban az író feltárja előttünk a mozaikdarabkákat, melyeket összeillesztve megpillanthatjuk a rejtély megfejtését. Michael A. Babcock zseniális feltáró munkáját bátran ajánlom bárkinek, aki kicsit is vonzódik a történelmi olvasmányokhoz, hisz a magával ragadó helyszínelés alapossága, jelentős új ismeretekkel bővítheti a retteget hun uralkodóról alakított képünket.

Zerko

4 megjegyzés:

  1. Több mint egy éve vadászok az "Attila utolsó éjszakája"-ra"... hol lehet ezt kapni? Valaki talán elolvasta és eladná? Bármely segítséget előre is köszönöm! Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Valóban hamar elkapkodták a megjelent köteteteket. Két helyet találtam, ahol esetleg még elérhető: http://konyvszallito.hu/michaelababcockatilautolsoejszakajahogyanhaltmegahunkiraly-termek-121578
      A másik pedig:
      http://www.edigital.hu/Eletrajzok/Babcock_Michael_A._-_Attila_utolso_ejszakaja_-_Hogyan_halt_meg_a_hun_kiraly-p299553.html?bid=&partner=10002

      Továbbá az apróhirdetési oldalakon is felszokott bukkanni egy-egy kötet, múltkor például az Apródon láttam egyet. Ha nem sikerülne sehonnan beszerezni, akkor esetleg még az Európa könyvkiadónál lenne érdemes érdeklődni.

      Üdv: Zerko

      Törlés
    2. Szia!
      Köszönöm szépen a segítséget!
      Üdv: Kati

      Törlés
    3. Szívesen! Remélem sikerül ráakadnod egy példányra, mert páratlan történelmi olvasmány!

      Törlés