2014. április 18., péntek

Vissza a gyökerekhez - Rayman Origins teszt


Lehengerlő rajzfilmes grafikába burkolt, szórakoztató idiotizmus, miközben vért izzadva vesszük a platform akadályokat. Tökéletes kombináció, hogy az amúgy parlagon heverő műfaj, generációs nagyjává válhasson Rayman.
A Wii platformot leszámítva, a generáción igencsak védett fajjá váltak a platform játékok, amikor főként a belső nézetes akciójátékok élik virágkorukat és a figyelem elsősorban a AAA kategória irányába terelődik. Jogosan merül fel a kérdés a fejlesztők, kiadók részéről, hogy lenne-e igény platform játékokra.A válasz határozott igen. Minőségi platformjátékokra mindig is lett volna igény, és elérkezett az ideje annak, hogy egy jelentkező lépjen a színtérre.
Már a kezdeti képsorok remekül tükrözik, nem csak azt a lehengerlő rajzfilmes látványt, amit a Rayman Origins képes nyújtani a mesterien kreatív design révén, hanem azt a fajta jópofa idiotizmust is, ami szórakoztató módon uralkodik a játékon, folytonosan mosolyra húzva az ember ajkait. Önmagában megnyerő ez a kissé elborult koncepció, melyet csak tovább fokoz a szintén ezen a szinten mozgó zenei aláfestés, már-már végképp az idiotizmus legkreatívabb formáira bukkanva, ám ezzel közel sem éri be a játék, és vércseppeket követelő kihívás elé képes állítani a játékosokat.
Első körben öt világ áll rendelkezésünkre, melyek mindegyikére jellemző a fantáziadús, kreativitás, mind a design, mind pedig az akadályokat biztosító platform elemek terén. Elsőként az élénkzöld dzsungelben fogunk megfordulni, omladozó sziklatömböket kerülgetve, liánok segítségével ugrálva a földszigetek közt, majd átevickélünk a sivatag kopár vidékére, hogy a különféle hangszerek által biztosított platformok közt tevékenykedjünk, akár a légáramlatokat felhasználva, az akadályok közt repkedve, hogy eljussunk a fagyos sarkvidékre, melynek mélye átcsap a pokol bugyrának forróságába (egy fajta fordított Dante pokoli vízióját nyerve el), hogy ezt követően a víz alá merülve vegyük sorra a felbukkanó akadályokat.
Az ötödik világ már ezek ötvözeteit tartalmazza, ám még komolyabb szintre helyezve a kihívás lécét, ahol minden megszerzett képességünkre szükségünk lesz már, elsősorban a falon futásra, hogy látványos akadályvétellel vegyük birtokba a pályák teljesítéséért járó electoont. A játék legfontosabb, gyűjtögethető elemét az electoonok biztosítják, melyekből a szint teljesítésért járó egy darabon felül, kettőt a pálya titkos helyszínein, valamint további kettőt a begyűjtött lums-szok arányában szerezhetünk meg, egy hatodik darabot pedig a speed runok során nyerhetünk el, ám ez a mennyiség a pályánkénti háromra csökkenhet amikor éppen a szúnyog hátára pattanunk, vagy egy boss ellen vesszük fel a kesztyűt, kellő darabszámmal rendelkezvén újabb karaktereket, vagy éppen a legfontosabb díjat, a csontfogakat nyithatjuk meg.
Ez utóbbiak megszerzése, a platform játékok legélvezetesebb kihívását képes biztosítani, ugyanis rejtekhelyük egy-egy ládában található, ám ez a láda nem adja magát könnyű szerrel, és hamar menekülőre fogja, ezzel őrült tempót diktálva a profizmust kívánó akadályok tucatjain keresztül, ahol másodpercre pontos ugrásokra és manőverekre leszünk kényszerítve, valamint egy klasszikus megoldásra, a szintek utolsó momentumáig való bemagolására.
Amikor azt hinnénk, hogy a játék végére érkeztünk, további 5 világ nyílik meg számunkra, a főellenfélhez vezető úttal egyetemben, melyek mindegyikének végén egy-egy boss fog várni bennünket, amik mesés módon nyújtanak egyfajta retro érzetet az általuk használt algoritmusnak köszönhetően. Evégett ismételten a kiismerésükre, mozgásuk betanulására, és a támadáshoz elengedhetetlen kellő pillanat kivárására szorulunk, hogy gigantikus ellenfeleinkben kárt tehessünk.
A Rayman Origins mesterien adagolja a szebbnél szebb, folytonosan ámulatba ejtő pályáit és kihívásait, egy dolgot folytonosan szem előtt tartva, a változatosságot. Még mielőtt ráunhatnánk egy adott helyszínre, biztos, hogy felbukkan valami újdonság, vagy egy levezetőként szolgáló bónusz pálya, vagy éppen a szúnyog hátára felpattanva keveredünk újabb őrületes kihívásokba, de az árnyékvilág által nyújtott barangolás is üdítően képes hatni, folytonos varázst teremtve ezzel a játék körül.
A Rayman esetében, a készítők annak ellenére törekedtek a mesterien kreatív maximalizmusra, hogy nem akad vetélytársa a piacon, és ez jellemzi tartalmi szempontból is, ugyanis 10-12 órát biztosan elleszünk, mire a kaland végére érünk, ám ekkor még korántsem rendelkezünk mindennel, bőven hagytunk hátra ládákat, az ezek megnyitásához nélkülözhetetlen, electoonokat, titkos helyeket, és a speed run trófeák egyikével sem fogunk még rendelkezni, ahol időre kell teljesíteni az adott szintet.A 60 pálya bőven rendelkezik tartalommal, és ha valakiben felmerülne annak gondolata, hogy arany plecsnire szeretné ezeket teljesíteni, az alaposan felkötheti a gatyáját, mivel a lums küszöbértékek igen szigorúan lettek kimérve. Aztán minden poént én sem akarok lelőni, éppen ezért csak gyűjtögessetek szorgalmasan, mert a befejezést követően akad még meglepetés. A társas játékról sem feledkeztek el az alkotók, viszont erre kizárólag helyileg van lehetőség, de akár 4 fő számára is, aminek köszönhetően egy-egy összejövetelen kiváló szórakozást képes nyújtani.
A Rayman Origins egy lenyűgöző alkotás minden téren, egyedi külleme és az a mögött meghúzódó humor pedig magával ragadja az embert. Minden apró momentumban az odafigyelő, gondos és kreatív munkálatokat türközi, hogy a játékos számára minden pillanatban szórakozást nyújtson. Aki a legcsekélyebb vonzalommal is bír a platformjátékok irányába, annak kötelező vétel.
10 pont

Műfaj: platform
Megjelenés éve: 2011. (Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PC)
Fejlesztő: Ubisoft Montpellier
Kiadó: Ubisoft
Zerko 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése