2016. március 20., vasárnap

Mozgókép - X-akták 10. évad


Hosszas kihagyás után tért vissza az X-akták sorozat, hogy újra azon babérokra törjön, melyet még a ’90-es években sikerült elérnie, ám az idő változik, és ez meglátszódik a sorozaton is.
A 6 részesre tervezett mini sorozat célja, hogy felmérje az igényeket, azaz, hogy vajon mekkora nézettséget képes elérni manapság eme szériára, némi vérfrissítés kíséretében, ami remekül tükröződik a feszesebb tempóban, amit diktál, és egyben tönkre is teszi az epizódokat.



Az igazat megvallva, csupán árnyéka egykori önmagának, ugyanis in medias res, átugorja azt az eltelt 14 évet, mely során Mulder és Scully passzív állásban volt, sok említést nem is téve arra, hogy mi történhetett a két főszereplővel ebben a hosszas időintervallumban, ami a régi széria kedvelőinek hiányérzetet okozhat, megtoldva azzal, hogy minden eddig ismert összeesküvés elméletet sutba dob, egy laza kézmozdulattal lesöpör az asztalról 9 évadot, és pillanatok alatt tisztavizet önt a pohárba a pilot epizód során.
Nem csak az eddigi történetet, hanem a cselekményt is törlik az írok egy szempillantás alatt, aminek köszönhetően a már kétszer is elhalálozott Bagós újra visszatér, sőt jobb bőrben van, mint valaha (külsejét leszámítva), mert ugye a régi konspiráció már elavult, ugyanakkor nehéz újat kitalálni, ezért meg kell tartani annak bázis elemeit. Ugyanez érvényes Mulder karakterére is, aki többnyire cinikus viselkedésével tükrözi a magában halmozott keserűséget, miszerint eltékozolta életét a hinni akarásban, főleg, hogy felbukkan egy új szereplő, aki évtizedek munkájára ad magyarázatot pillanatok alatt, miszerint földönkívüliek vannak, ám jó szándékúak, és ezúttal az emberek felett uralkodni kívánó kormány tehet mindenről. Na meg persze az árnyékkormány, hisz, ha már felépítgették hosszú évek alatt a történetét, akkor azt is fel kell használni, bár az egész konspiráció tükrözi, hogy ezen a ponton már az írók is belezavarodtak, hogy ki-kivel is játszik, ami mellett már mellékesnek számít, hogy elfeledkeztek olyan dolgokról, mint az idegen Fejvadász személye.
A konspirációs történet, szériáról szériára változott, viszont egy dolog mindig igaz volt, mégpedig, hogy a szép lassú kibontakozásával mutatott egy irányba, ami a jelenlegiről nehezen mondható el, sőt egyenesen nevetségesen hat és kiparodizálja a korábbi 9 évadot. Talán ez a legnagyobb probléma vele, mint ahogy azzal a négy epizóddal is, mely puszta alkalmi eseteket dolgoz fel, melyek a kedvenceim közé tartoztak mindig is, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül, mert amit igazán szerettek a sorozat egykori nézői, azok pont a különféle paranormális eseteken alapuló epizódok, melyek fantáziadús és feszült történetekkel szolgáltak, amellett, hogy összességében véve meg volt az egyedi hangulatuk, melynek napjainkra nyoma sem maradt, sőt az egész széria egyfajta komédia hatását kelti, mellőzve mindenféle misztikus krimi-thriller vonalat, esti mesévé degradálva a sorozatot gyerekek számára.
Számomra ez az újfajta széria - mely a modernizáció és az újra eladhatóság jegyében változott -, teljesen nézhetetlenné vált, mivel elvesztette eszenciáját. A történetek, a cselekmények és a karakterek, meg lettek fosztva egykori önmaguktól, mely egykoron sikeressé tette a szériát, miközben nem lett hozzá adva semmi sem, úgyhogy bátran kijelenthető, hogy abszolút szó sincs arról, hogy a több mint tíz év elteltével, a mai filmipari termékek mellett is „fogyaszthatóvá” szerették volna tenni a sorozatot - minek következtében inkább fejlődnie kellett volna -, hanem inkább arról, hogy ebben 14 évben Chris Carter elfelejtette, hogy mi is volt az az X-akták valójában.
Kár volt, pedig lett volna létjogosultsága, de ebben a formában a régi sorozat kedvelőinek nézhetetlen formát öltött, mivel nélkülöz minden olyan elemet, ami csak hajszálnyira is arra emlékeztetne, miközben a fiatalabb generációt képtelen lesz bevonzani az esetlenségéből fakadó röhejes mivolta végett.

Műfaj: misztikus krimi-thriller
Debütálás: 2016.
Epizódok száma: 6
Műsoridő: 44 perc

Rendező: Chris Carter
Forgatókönyv: Chris Carter
Főszereplők: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Tad O'Malley
Zerko   
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése