2012. május 23., szerda

Könyvmoly – Daniel Keyes: Szép álmokat Billy!


Billy Milligan nemi erőszak és erőszakos bűncselekmények többszöri elkövetésének gyanújával kerül a rendőrőrsre, ahol megkezdve kihallgatását, a nyomózok számára is feltűnik, hogy a fiatal férfi furcsán viselkedik. Az előzetes pszichológia vizsgálatok alapján felmerül annak gyanúja, hogy Billy személyisége több részre szakadt szét, ám még a szakemberek is hitetlenkedve állnak a férfi előtt, mivel nem a hétköznapi értelemben vett egyszerű skizofréniával állnak szemben.

Billy Milligan a történelem legismertebb skizofrén betege, aki többszörös tudathasadásának köszönhetően nyerte el a címet. Gyerekkori traumájának köszönhetően fokozatosan omlott szét elméje és léptek elő az eltérő vonásokkal rendelkező személyiségek, szám szerint huszonnégy. Daniel Keyes elbeszélő története beavatja a hétköznapi embert eme rejtett világba a Milligannel folytatott két éven át tartó interjú sorozat révén, beható ismeretekre tehetünk szert az elmebetegség e fajtájából, miközben lepereg előttünk a férfi élete és megismerkedünk alteregóival.

A kiemelkedő alakok közé tartozik Arthur, a 22 éves brit akcentussal beszélő értelmiségi, aki jártas a fizikában, kémiában, orvostudományban valamint folyékonyan beszél és ír arab nyelven. Ő az első, aki felfedezi, hogy nem egyedül van Milligan koponyájában. Az intelligencia tesztek nála mutatták a legnagyobb hányadost.
Ragen a szerb háborúkat megjárt veterán, akinek feladata a védelmezés. Szláv akcentussal bír, mivel anyanyelve a szerb-horvát. Múltjából eredően fegyver specialista és kimagasló erővel rendelkezik. Mivel színvak, ezért csak fekete-fehér rajzokat készít.
Allen a folyton mesterkedő szélhámos, aki minden helyzetből képes kivágni magát. Arcképeket fest, dobol és az egyetlen személyiség, aki dohányzik.
Tommy a tizenhat éves menekülőművész és elektronikai szakember. Szaxofonozik és tájképeket fest.
Christene a három éves kislány, aki a legalacsonyabb eredményeket érte el az intelligencia teszteken és gyermeki vonásokat hordoz.

Néhány az érdekesebb személyiségek közül, mely a terápia révén rövid időközökre összeállítható egy személlyé, amikor is nagy meglepetésre nem a folyton bujdosó magszemélyiség, Billy kerül elő, hanem a mindenki felett álló Tanító, aki a többiekkel ellentétben minden emlékkel rendelkezik.

Lebilincselő elbeszélés, mely egy eddig zárt, ismeretlen világba enged betekintést első kézből származó ábrázolásmóddal. Részletesen bemutatja, hogy milyen traumatikus élmény váltotta ki a fiatal férfi tudathasadását, és miként keserítette meg annak életét.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése