2013. április 10., szerda

Könyvmoly - Paul Johnson: A zsidók története


Egyértelműen kijelenthető, hogy nincs még egy olyan hányattatott sorsú népcsoport a történelemben, mint a zsidók. Önmagában 4000 éves történelmük is igen érdekes színezettel rendelkezik, melyet eme kötet kíván bemutatni, de ami még érdekesebbé teszi az olvasmányt, hogy igyekszik megmagyarázni a zsidóság magatartását, viszonyulását az üldöztetésekhez, és próbálja fellelni az életükben folytonosan jelen levő támadások indokait.


Johnson nem kisebb feladatnak állt neki könyve megírásakor, mint, hogy összegezze, és részletekbe menően kielemezze a zsidó népcsoport történelmét a vallás, a gazdaság és társadalom pillérein át. A számtalan, a témában fellelhető kötet közül azért emelkedik ki pont ez az alkotás, mert mindezt igen élvezete, olvasmányos formában képes megtenni, olyan mértékben, hogy a könyv magába szippantva az embert, elvarázsolja az ókori Közel-Kelet világába, ahonnan átkalauzolja a középkori Európába, hogy tovább utazzon az Újvilágba, végigkövetve azt, hogy miképp szóródtak szét a zsidók a világ minden pontján.



A könyv a zsidó vallás szent számának megfelelő 7 fejezetre oszlik, melyek Ábrahámtól kiindulva vezeti végig az olvasót a judaista birodalom megalapításán és hanyatlásán, a zsarnokság alatt eltöltött évszázadokon, az Európában való szétszóródáson, a középkori gettók kialakulásán, az emancipáción, az Ígéret földjének benépesítésén, majd pedig a holokauszton és modern évtizedeken, amikor Isten kiválasztott népe visszatért minduntalan megkérdőjelezett őshazájába.

A könyv legerősebb pontja, ahogy a történelem sodrása által kiváltott vallási reformokat szemlélteti, a judaizmus folytonos alakulását, ahogy az évezredek alatt idomult a körülményekhez, majd pedig az elvilágiasodás folyamatát, a pénzhez és tőke orientáltság, a kapitalizmus lefektetéséhez vezető utakat, melyet kiemelkedő zsidó származású üzletemberek feltörekvésein keresztül szemléltet az író.

Kiváló olvasmány, mely remek gondolatmenet alapján fogja össze a zsidó nép történelmét, nem tévesztvén szem elől a részletekben megbújó tényezőket. Egyetlen negatívuma, hogy a történészi objektivitást időközönként elveszti Johnson és szimpatizálásának túlzottan is hangot ad, aminek következtében köztudomású információkat hallgat el és jobb fényben tüntet fel a világpolitika működését jelentősen befolyásoló zsidó családokat.

Minden történelem kedvelőnek bátran ajánlom a páratlan olvasmányt, előzetesen megszerzett ismeretek alapján mindenki tudni fogja, mely pontokat kell fenntartással kezelnie, melyek száma elenyésző a könyv terjedelmét figyelembe véve.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése