2013. október 11., péntek

Könyvmoly - Robert F. Dorr: Alpha-Bravo-Delta kézikönyv az Egyesült Államok hadseregéről


A világ legerősebb és legfejlettebb technológiai szintű hadserege, mely kevesebb, mint két évszázad alatt nőtte ki magát a világ uralkodó hatalmává. Robert F. Dorr elkalauzolja olvasóját e hadsereg születésétől egészen a napjainkig tartó katonai konfliktusokig, egy röpke kitekintést téve a jövő hadviselése felé.

Robert F. Dorr, számos katonai könyv szerzője, ezúttal az USA hadseregét tárja fel részletekbe menően. A függetlenségi háború alatt megszületett szedett-vetett csapatokból, miként alakult át hivatalos hadsereggé, vívta meg a mexikói háborút, majd szakadt ketté a polgárháborúban, hogy újra egyesítve még komolyabb szerepet töltsön be az Államok érdekképviseletében és vessék be az indián háborúkban.



A könyvből nem hiányozhat az első és második világháborús jelenlét sem, csak úgy, mint Korea vagy Vietnám, nem tévesztve szem elől, hogy egybefüggő politikai folyamatokról van szó, éppen ezért minden információt rendelkezésre bocsájtva, mely megértésül szolgál. Az olyan összecsapások is helyt kaptak, melyekről korábban kevés információ állt rendelkezésre, mint a panamai konfliktus vagy a spanyol amerikai háború, majd eljutva a XX. század végére, betekintést nyerhetünk az Öbölháború részleteibe.

A kötet részletesen veszi sorra az összes háborút, melyben az USA szerepet vállalt, alaposan kivesézve mindenkori felszereltségét, arzenálját és hadrendszerét, ugyanakkor alaposan tárva fel az uralkodó politikai helyzeteket és döntéseket, mint például a Japán megszállását követő kormányzat kiépítése vagy a vietnami veteránokkal való méltatlan bánásmód, de egy pillanat erejéig a jövőbe is kitekint, hogy feltárja az író, milyen modern felszerelésekkel zajlanak kísérletek.

A könyvet bátran ajánlom azoknak, akik érdeklődnek a hadviselés és történelem iránt, hisz egy tökéletesen átfogó képet ad az Amerikai Egyesült Államok hadászatáról, és legalább oly mértékben történelméről, mindezt lebilincselő formában mesélve el.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése