2013. október 12., szombat

Mozgókép - Feledés


A Földet végzetes támadás éri a Dögöknek elnevezett idegen faj által. A Holdat elpusztítva bolygónk egyensúlya felborul, majd az ádáz küzdelem a felszínen folytatódik, mígnem az emberiség beveti legpusztítóbb arzenálját, az atomfegyvert, ezzel lakhatatlanná téve a Földet.
Az emberi faj kénytelen új otthont találni maga számára a Jupiter egyik holdján, a Titánon, és csupán egy űrállomást hagynak hátra, mely begyűjti a Földön maradt két ember által védett vízszivattyúkkal kimenekített tengervizet. 



Jack Harper és Julia „hatékony csapatként” működik együtt, hogy a Dögök által folytonos támadás alatt álló droidokat és szivattyúkat javítsák, ám Jack titkokat hordoz magában múltjából, mely semmiképpen sem illik bele abba a világba, melyben éli mindennapjait.
Az emlékek különös dolgokat sugallnak számára és sehogy sem képes azokat beleilleszteni a memóriatörlés után megismert világba, sőt szorosan ragaszkodik elpusztított bolygójához, ahol egy oázist felfedezve, menedéket épít ki magának. Napok vannak már csak hátra a munka befejeztéig, ám a Dögök váratlan támadást indítanak az egyik szivattyú ellen és jelzést küldenek az űrbe, aminek következtében egy űrhajó csapódik a felszínbe. Jack a helyszínre érkezve olyan bizonyítékokat talál, mely végérvényesen romba dönti életét és elindul az igazság keresésének útján.
Vártam ezt a filmet, mert már az előzetese alapján is nagyon ígéretesnek tűnt, Tom Cruise neve pedig garanciát jelent a minőségi mozira. A bökkenő csupán ott volt, hogy a kb. fél perces mozi előzetes két-három másodperce olyan jelenetet tartalmazott, ami számomra lelőtte a film minden rejtélyét, és így nem volt nehéz kitalálni a műsoridő felénél, hogy mégis miről van szó. Morgan Freeman nevének említése önmagában hiba volt ilyen szempontból.
Ám ennek ellenére tud rendkívül szórakoztató lenni a Feledés, sőt, egyedi módon szippantja magába az embert arra a két órára és képes a nem túlbonyolított, ám remekül megkomponált történetével a vászon, vagy a képernyő elé bilincselni az embert. Egy kiváló sci-firől van szó, mely minden pillanatában tartogat izgalmakat és meglepetést, egy remekül kidolgozott világban. Az egésznek a hangulatán pedig jelentős mértékben emel az a színvonalas zenei aláfestés, mely a film jeleneteit végigkíséri, a CG jelenetek megvalósítására pedig már nehéz pozitív szavakat találni, egyszerűen áll leejtős.
A Feledés azon alkotások közé tartozik, melyekre évek elteltével is emlékezni fogunk, akár egyszeri megtekintést követően is. Bátran ajánlom bárkinek, azoknak is, akik nem kedvelik a sci-fi műfajt, mert garantáltan elnyeri az ő tetszésüket is. Kiváló alkotás, mely a páratlan élményt nyújtó mozik közé sorolható. Sokkal jobb lett, mint amire számítottam, pedig nem volt alacsonyan a mérce.

Műfaj: sci-fi akció
Műsoridő: 125 perc
Debütálás éve: 2013.

Rendező: Joseph Kosinski
Forgatókönyv: Joseph Kosinski, William Monahan, Karl Gajdusek, Michael Arndt
Főszereplők: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo,
Andrea Riseborough 
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése