2014. január 7., kedd

Könyvmoly - Edward Chupack: Silver


Egy bristoli árva kalandos története, aki az utcán leli meg első szerencséjét Vak Tom személyében. A férfi megtanítja a túlélésre, majd mikor idejét érzi halála közeledtének, egy fogadósnál szállásolja el a fiút, hogy ott kamatoztassa tolvaj képességeit a falatnyi morzsák fejében. Egy napon váratlan vendégek érkeznek a kocsmába, Black Jones-szal, a rettegett kalózzal az élen, akinek személyében a fiú megpillantja életének kiugrási lehetőségét.

Hosszú John Silver, a kalóz szolgálatába szegődik, hogy azok könyörtelen módon neveljék ki a gyilkolás mesterségére, ám a fiúnak eltökélt szándéka feljebb tornázni magát a ranglétrán, és csak a kellő pillanatra várakozik, hogy mesterét letaszítsa a hajóról.



Az egyik kikötői dorbézolás során, Silver egy különös zsebtolvajba botlik. Edward, a jog fosztott nemesi sarj, hamar bizalmába férkőzik az immár szakavatott kalóznak, hogy megosztva vele titkát, együtt kerekedjenek fel az egyetlen hagyatékként szerzett bibliában rejtjelezett kincs nyomába. Egyikük sem számít rá, hogy ettől a pillanattól kezdve, életük minden perce Edward bibliája körül fog forogni, és egy életen át tartó kalandnak vágnak neki.

Már az igényesen szép, figyelemfelkeltő borító láttán felmerült bennem a gondolat, hogy egy kimondottan a fiatalabb korosztály számára íródott kalandregényről van szó, ám mégsem tudtam megállni, hogy a kötetet a kosárba ne pakoljam, mert legyen az bármilyen is tartalmi szempontból, egy 75%-os leárazást nem lehet kihagyni. Igen, ez utóbbi is gyanút keltett bennem, de mivel minden kötetet elolvasok, amire csak lehetőségem adódik, vagy kezem ügyébe kerül, így nem hagyhattam ki ezt a potom összegért szóló jegyet a kalózok fedélzetére.

A regény elején beigazolódott feltevésem, valóban egy inkább a tizenéves korosztálynak szóló kötetről van szó, melyet ennek ellenére egy felnőtt is képes élvezettel végigolvasni, amennyiben van igénye A Karib-tenger kalózai című filmhez hasonló kalandos regényekhez, márpedig nincs az az ember, akibe ne maradt volna egy szemernyi gyermeki lelkület.

A Silver egy igen érdekes, kalandos olvasmány, melynek központi témája az Edward bibliájában megbújó kincses térkép megfejtése, nagyon érdekes rejtvényeken keresztül, miközben főhőseink végigmészárolják a világ tengereit, sorra ugorva a veszélyesebbnél veszélyesebb kalandokba. Lebilincselően adagolja az író a fejleményeket, mely egészéhez Stevenson, A kincses sziget című regénye szolgáltatta az ihletet.

Az élénk borítók általában csapnivaló könyveket szoktak takarni, ezen gyanúm csak részben igazolódott be, egyfelől a pocsék akciójelenetek ábrázolásában, másfelől pedig, hogy az író nem egy alkalommal keveredik képzavarba és India partjait képes a Karib-tengerrel összekeverni, de megvallom őszintén, rosszabbra számítottam, így nem ért csalódás, és ettől még élvezhető maradt az olvasmány.

Egy rejtvényekkel teli kaland, mely elragadja olvasóját a kalózok vérrel átitatott világába, hogy kielégíthetetlen mohóságuk által vezérelve, átszeljék a világ minden pontját, ami remek korrajzba lett helyezve. Sajnálom, hogy nem kaptak hangsúlyosabb kidolgozottságot bizonyos jelenetek, mert helyenként összecsapott hatást kelt, ennek ellenére bátran ajánlom a tizenéves korosztály számára, mert őket garantáltan lebilincseli a könyv, a befejezés pedig emlékezetes marad, mert bármennyire kitalálható a meghúzódó titok, egy kisebb csavar csak marad a záró oldalra. Bármennyire is hirdeti a borító, majd a könyv lapjai, a pszichopata jellembe hajló öldöklést, nem kell ettől tartani, bátran a gyerek kezébe adható, Silver csupán egy nagyszájú antihős.
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése