2014. február 8., szombat

Könyvmoly - Robin Cook: Agy


Dr. Martin Philips, a radiológia elismert szakembere, úttörő kutatásokat végez társával egy mesterséges intelligencián alapuló röntgenfelvételeket kiértékelő gépen, mely hatékonysága a legprecízebb orvosokat is felülmúlja. Martin számára a szabadulás kulcsát jelenti a forradalmi technológia, amikor is végre hátat fordíthat a minden idejét lekötő munkának, és végérvényesen magánéletére koncentrálhat, ám a véletlen közbeszól.

Martin furcsa röntgenfelvételbe botlik, ami az agysebészeti beavatkozás alatt álló Lisa Marinoról készült. Mihamarabb szeretné a felvételeket megismételni, ám a műtét sikertelen mivolta végett erre nem adódik lehetősége. A fiatal orvos nem adja fel eltökélt szándékát, ellopja a holtestet a halottasházból az újabb röntgenfelvételek elkészítéséhez, ám döbbenet lesz úrrá rajta, amikor a sötét képet mutató felvételeket megpillantja. Marino agyát kioperálták.



Martint nem hagyja nyugodni a különös eset, bármekkora bajba is keveredik a holttest ellopása végett, és elszántan veti bele magát, hogy hasonló agyi elváltozási esetekre bukkanjon. Hamar fel kell ismernie, hogy az agysebészet és a nőgyógyászati klinika között összefüggés van, és sorozatosan tűnnek el fiatal nők, akik az utóbbi helyszínre jelentkeznek be pozitív leleteik végett. Figyelme az állatkísérletekkel, azon belül is az agresszivitásért felelős agyterület kutatásával foglalkozó Dr. Mannerheimre vetül, nem sejtvén, hogy lényegesen nagyobb összeesküvés zajlik a háttérben, aminek felgöngyölítése során az életét teszi kockára.

Robin Cook ezúttal sem hazudtolja meg önmagát és egy lebilincselő orvosi thrillerbe kalauzolja el olvasóját, ahol mesterien adagolja az apró információkat, szövi a cselekmény lassan bontakozó, ám később annál felfokozottabb szálait, minduntalan tévútra vezetve olvasóját, mígnem egy olyan megdöbbentő befejezést nyújt, melyre a legkevésbé sem lehetett számítani.

Bátran ajánlom a thriller műfaj kedvelőinek a kötetet, kicsit nehezen indul be a történet, ám később annál izgalmasabb olvasmányt képes nyújtani, csupán időt kell adni számára. Mindenképp Cook egyik legemlékezetesebb regényének mondanám.
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése