2015. január 2., péntek

Az első Idegen - Alien (1982)


A legelső Alien játék - ami a filmsorozat első részén alapszik -, 1982-ben látott napvilágot Atari 2600-as konzolra, és nem volt más, mint egy Pac-Man klón.
Éppen ezért is nehéz utólagosan meghatározni, hogy az Alien 2 filmet megelőző játék, valójában melyik részt is kívánja feldolgozni, ha nem vagyunk tisztában a konkrét megjelenési dátummal, hisz erre csupán a cím és a játékban felbukkanó, az első epizód ikonikus lángszórója utal.
A játékteret képező labirintus, a Nostromo fedélzetét hivatott szimbolizálni, ahol a játékosnak, az Ellen Ripley-nek megfelelő karaktert kellett ügyesen úgy mozgatnia, hogy a pályán elszórt összes tojást elpusztítsa, miközben a labirintusban sebesen keringő 3 idegent elkerüli.



Ha mégis szembetalálkozott volna valamelyikükkel, akkor rendelkezésre állt egy limitált erőforrással bíró lángszóró, amivel pár pillanatra meg lehetett dermeszteni a támadót.
A játék célja - a Pac-Manhez hasonlatos módon -, a minél magasabb pontszerzés, azaz az összes lehetséges fénygömb - amik jelen esetben a tojásoknak feleltek meg -, begyűjtése és a felbukkanó bónuszok megszerzése, mely utóbbiak a gyümölcsök helyett, bolygók és űrhajók voltak. A kultikus sárga gömböcnél is fellelhető oldalsó alagutak, melyekkel a labirintus egyik oldaláról a másikra juthatunk, itt is megtalálhatóak Hyperwarp Passage néven.
Összesen négy szint állt rendelkezésre a bravúros tojásgyűjtögetésre, egy-egy szint végeztével pedig bónusz pálya következett a Rabbit Transit módjára, ahol öt horizontális sorban futkorásztak az Alienek, melyek közt ügyesen lavírozva kellett Ripley-t a pálya vertikális túloldalára juttatni a bónuszpont megszerzéséhez.

Műfaj: ügyességi
Megjelenés: 1982. (Atari 2600)
Fejlesztő: Fox Video Games
Kiadó: Fox Video Games
Zerko 

  

1 megjegyzés: