2015. december 3., csütörtök

Mozgókép - Terminator: Genisys


A távoli jövőben, John Connor és az ellenállás, sikeres megsemmisítő támadást hajt végre a Skynet ellen, mely kénytelen bevetni az eddig rejtegetett szuperfegyverét, az időgépet.
Egy T-800-as tér vissza a múltba, hogy megsemmisítse a későbbi ellenállás vezérének anyját, Sarah Connort, akinek védelmére John visszaküldi 1984-be Kyle Reese-t, majdani apját, ám a jelenben, azaz ’84-ben valami nem stimmel. 



A visszatérő T-800-as azonnal megsemmisül egy másik hasonló modell keze által, anélkül, hogy Kyle-nak egy tapodtat is mozdulnia kellene az ügy érdekében. Egy nem várt üldöző viszont életben maradt, a T-1000-es modell, a higanyember mindent elkövet, hogy beteljesítse programját.
Sarah és Kyle számára nem maradt más kiút a halálosztó terminátorokkal szemben, mint átutazni a jövőbe, hogy ott újabb, minden korábbi gépezetnél tökéletesebb szörnyeteggel vegyék fel a harcot. Immár nem a múlt, hanem a jövő helyreállítása a cél.
A Terminator: Genisysről képtelenség spoilermentesen bármiféle véleményt is kifejteni, és az igazat megvallva, nem is óhajtom kerülgetni a forró kását, mert a film cselekményének bárminemű ismerete, nem befolyásolja azt az élményt(elenséget), melyet szolgáltatni képes.
Vitathatatlan, hogy az első két klasszikus jelenti a Terminátort a mai napig, és ami utána érkezett, sokat nem tett hozzá a legendához, de nem is vett el belőle, inkább jelentettek érdekes színfoltot a palettán. Ezúttal viszont a széles forgatókönyvíró gárda - ahol veterán Terminátor írók is akadnak, köztük Cameron is -, alaposan elvetették a sulykot, oly mértékben, hogy még önmaguk is képtelenek megmagyarázni, hogy mi, miért is történik, vagy egyáltalán hány Terminátor epizódról maradtunk le, hogy egy brazil szappanopera méretűre gerjesztett katyvasz keletkezzen. Hab a tortán, amikor a filmben is elhangzanak kérdések, majd a lehető legfrappánsabb válasz érkezik: „a programomból törölték ezt az információt”.
Aki rajongója az első két klasszikusnak, messze kerülje el, mert a gyomra fel fog fordulni a vásznon látottaktól. Akinek a Terminátor-Transformers-transzformátor szentháromság egyre megy, az még jól is szórakozhat a filmen, a rengeteg látványelemnek és küzdelemnek hála, bár ők még inkább kapkodni fogják a fejüket a cselekmény - finoman fogalmazva -, zavarossága végett, ahol 1984-ben, hirtelen három halálosztó is felbukkan, az egyik T-800-as (aki már gyerekkora óta jelen van Sarah-val!) végez a frissen érkezővel, ám hirtelen felbukkan a higanyember (’84!), hogy helyrehozza, ami a jövőben elbukott. De még szerencsés, hogy összejött a terminátorok osztálytalálkozója, mert pont egy T-800-as chipre volt szükség Sarah Conor időgépéhez, hogy ’97-be utazva, megállítsák a világvégét (ami még jó, hogy el lett odázva a második részben, majd a harmadik fejtette ki annak pillanatait 2003-ra datálva).
Ezer szónak is egy a vége, ez az epizód szemen köpi az eddigi összes részt, fittyet hányva annak minden eddigi felépített cselekményére, hogy minden eddigit lesöpörve az asztalról, egy jó nagy fityiszt mutasson mindenkinek, aki jegyet váltott a mozi vetítésre. A színészi gyengélkedés már csak hab a tortán (hol van Robert Patrick?), még a minőségien kidolgozott látványelemek sem fogják tudni elterelni figyelmünket róla, bár utóbbi helyett, inkább fogjuk kapkodni fejünket a gyermeteg „történet” vezetésen, mely egy óriási kérdőjelet hagy csupán mindenki, de szerintem még a forgatókönyvírók fejében is, megfejelve azzal, hogy párhuzamos idősíkokra bontja a cselekményt, minek következtében érdektelenné válik minden, hisz csupán egy variációt láthattunk a végtelen közül.
Persze lehet mondani, hogy a régi részeket sem a történetük tette naggyá, de szerintem mindenki érzi, hogy sántít ez az állítás, főleg a jelenlegi résszel szembe állítva. A film egyedüli nagy húzása, az új terminátorban leledzik, gyanítom ez volt a kiindulópont, és e köré építettek fel mindent, gyermekien élénk fantáziával…és olyan értelmi szinttel.

Műfaj: sci-fi akció
Műsoridő: 126 perc
Debütálás: 2015.

Rendező: Alan Taylor
Forgatókönyv: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier, James Cameron, Gale Anne Hurd
Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney
Zerko  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése