2020. augusztus 1., szombat

Konzol hamisítványok tárháza


Bizonyára már mindenki találkozott a nagy konzol gyártók termékeit koppintó különféle hamisítványokkal, melyekben egy közös van, bármely generáció gyártmányait is másolják, mindegyik a 8-bites NES játékokat tartalmazza, vagy a kazetták másolatai vásárolhatóak meg hozzájuk.

Az egész kínai hamisítási hullám gyökere is innen ered, konkrétan a NES platformról, még a '80-as években indult be a konzol lemásolása, majd más-más küllemmel történő felbukkanása, nem csak a Távol-Keleten, hanem nyugatabbra is, azon belül is leginkább a Szovjet régióban, majd a rendszerváltást követően, szétszéledtek a világban. Ezek a hamisítványok, a kazetták gyakori színéről kapták nevüket, teljesen mindegy volt, hogy Terminator-800, Golden China TV Game, Mega Kid vagy egyéb fiktív márkanevet véstek rá, ezek gyűjtőneve a sárga kazettás konzol lett Magyarországon, Kínát pedig embargó alá vonták a konzol gyártók és egészen a PlayStation 4-es generációig nem szállítottak a piacra újabb konzolokat, ennek is köszönhető, hogy, ha fel is bukkant egy PS3-as, vagy Xbox 360-as külsejű masina, még mindig a 8-bites korszak játékait tartalmazta.
Ebből a széles palettán mozgó, fantáziadúsan változatos külsővel  és névvel bíró gépek közül gyűjtöttem össze jó párat. Tessék gyönyörködni a hamisítványok kínálatában!

Az első korai verzió, melyek pofátlanul nyúlták még a konzol külsejét is, Golden China TV Game néven.

 A később megjelent billentyűzetes változat (benne a legendás sárga kazettával), ahol a billentyűknek semmi haszna nem volt (egy darab matematikai oktató játékon kívül), csak így komolyabb külsőt kölcsönzött a Mega Kid MK-1000 fantázia névvel ellátott gép számára.

A billentyűzetes verzió fapados változata. 

 Ez már a SEGA, a Sony és a Nintendo soha nem létezett közös konzolja, a kínai hamisítványokra jellemző, hogy szerettek egymással rivalizáló gyártók termékeit összemosni, mintha ezzel valami különleges limitált szériával álltak volna elő.

 SNES külső, NES belső, Generation Nex néven. Itt kezdődtek a megtévesztések a konzolgenerációs külsőkkel.

 Újabb verziós "minden kékben és PlayStation kontrollerrel" fantázia modell. A gépekhez adott kazetták színe változatos volt, néha szürke, néha zöld vagy kék, de a vásárolható leggyakoribb szín a sárga volt, ebből eredt a konzolok sárga kazettás megnevezése.

A SEGA Mega Drive/Genesis koppintása, még névben is megegyezik, csak a SEGA logó hiányzik róla.

Power Player márkájú Nintendo 64 másolat.

Különféle variációk PlayStation konzolra, a fenti képen a Nintendo és a PlayStation soha meg nem valósult fúziójából született masina. A dolog érdekessége, hogy a Sony valóban a Nintendo számára tervezte a CD-s PS One-t, ami végül nem kellett nekik, így saját maguk dobták azt piacra... de ez nem az a gép.

A gagyi fröccsöntött műanyagtól eltekintve, megszólalásig hasonlít a konzol formatervezése, de még mindig a 8-bites játékok világát éljük, az embargó és a megemelkedett költségek végett nem volt mit tovább másolni, így az aktuális generáció külseje mellett, csak a nevek változtak, ezúttal Super Megason IV-re.

Ő Victor.

Hamisítványok egy kupacban, egy kínai üzlet polcán.

A meglepetés a fedél alatt van, CD olvasó helyett, csak kazetta foglalat.

A fénypisztoly örök kellék.

Ez már Dreamcast koppintás, Treamcast névvel, és egy igazi kakukktojás, mert valóban Dreamcast játékokat képes futtatni, különféle média formátumok mellett, és még egy beépített LCD kijelzővel is rendelkezett. A SEGA minden úton-módon próbálta letiltani a forgalmazását, sikertelenül.

Elérkeztünk a PlayStation 3 gépekhez, a konzol nem rendeltetésszerűen van elhelyezve, mert a kazettát a gép tetején kell adagolni.

A régi jó dolgok nem változnak, Funstation 3, érdekes kiegészítőkkel, mint a kazetta vagy a fénypisztoly a 2010-es években.

A PolyStation visszatérése, beépített kijelzővel, hogy az ember szeme kifolyjon a pixelektől.

Minek ide zsugorított NES, amikor itt a Gaming Tech. A Nintendónak legalább volt mit visszalopnia.

A Wii világsikerét is meg akarták lovagolni, ezerféle változat készült belőle, persze továbbra is a '80-as évek technológiájával, külsejével pedig egy routert idézve.


Itt már inkább sikerült elkapni a formavilágot.




Egyik kedvencem ez a Reactor névre keresztelt konzol, ami garantáltan nem szívja le Paksot, de legalább nem árul zsákbamacskát a laikus számára, mivel fel vannak tüntetve a játékok.



Persze, hogy az Xbox sem maradhatott ki a szórásból. A lemezolvasó ne tévesszen meg senkit, csupán illusztráció.


A megtévesztés ereje hatásos lehet egy olyan országban, amibe nem jutottak be a nyugati termékek, a sajtó és az internet folyamatos ellenőrzés és cenzúra alatt áll, minek következtében az elszigetelt társadalom, jó, ha hallomásból ismer egy márkanevet. Annak viszont szemet kellene szúrnia, hogy 20 éve ugyanazok a játékok vannak...

Ez is bekövetkezett, hogy a Microsoft elásta a csatabárdot a Sony-val, Xbox Classic, PlayStation 2 vezérlőkkel... ilyet is csak Kínában tudnak kitalálni.

Az Xbox One sem kerülhette el a koppintást, de a kínai csúcs technológiának köszönhetően, ők már a konzol debütálásakor Slim Mini verziót adtak ki.

Még népszerűbbek a hamisítok körében a kézikonzolok, Game Boy helyett, Game Joy jutott a népnek, beépített Tetrisszel.


A kézikonzol pakk, ami mindent visz, kidobhatjátok a 3DS-t és PS Vitát, mert ehhez még PlayStation kontroller és fénypisztoly is jár! A kijelzőn látszódik, hogy szintén csak Tetrist tartalmaz a gép, a kábelei alapján pedig TV-re köthető, bár lehet azok sem rendelkeznek funkcióval. Ő volt az Advance Boy. A részvények árfolyamát ne keresd.

Nintendo DS, Neo Double néven.

Minden létező le lett másolva, így a PSP sem kerülhette el a sorsát.

Érdekesebb a dizájn az Xbox kontrollert idéző színekkel.

PCP Station, PCP-8008, Game Advance, Value Pack kiszerelés, színes kijelzővel... meg minél több logóval és felirattal, hogy összezavarja az összezavarhatót.

Ez már POP (nem, nincs rajta a Prince of Persia), de a Value Pack itt is szerepel, felhívva a figyelmet, hogy nem akármilyen kacat lapul a dobozban.

Ez már PS Vita szeretne lenni.

 Manapság már megmosolyogni való ez a fajta próbálkozás a hamisításokra és megtévesztésekre, annak idején a NES korszakban viszont komoly konkurenciát jelentettek a kínai konzolok a Nintendo számára, nem véletlenül született az embargó. 

Végezetül a jelengenerációs giga konkurencia, a földönkívüli technológiára építő GS4 Pro... Ja, hogy te a PS4 Prót vetted... csak sajnálni tudlak.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése