2019. október 17., csütörtök

Pixel 4 és egyéb kütyük - a Google éves hardver bemutatója


Számos eszközzel és kiegészítővel készült a Google az évente megrendezésre kerülő bemutatóra, vitathatatlan, hogy a legnagyobb figyelem a Pixel 4-et övezte, de megtudtuk azt is, hogy mikortól válik elérhetővé a Stadia szolgáltatás.



A Pixel esetében ismételten a szoftveres előnyökre fókuszált az előadás, ami nem is véletlen, hisz mindig is ezen a téren tűntek ki a készülékek, és ezt most még komolyabban hangsúlyozták, hogy egy csúcs hardver önmagában mit sem ér, így a Google inkább a csak náluk elérhető funkciók fejlesztésére koncentrál. Ennek ellenére nézzük, hogy milyen technikai adatokkal rendelkeznek a készülékek: az alap 4-es és az XL változatban is Snapdragon 855 + Pixel Neural Core processzor ketyeg, 6 GB RAM-mal felvértezve, amíg előbbi kijelzője egy FHD+-os, 5,7 hüvelykes OLED panel, addig nagyobbik társa 6,3 hüvelykes QHD+-os, mindkettő alapjáraton 60Hz-en frissít, ám ha szükségesnek érzi a szoftver, akkor ez 90-re ugrik.
Tárhelyből sem lesz hiány, mivel a Google még inkább a személyes adatok kezelésére fókuszál, minden az embert körülvevő készülék irányítására a telefon segítségével, de semmit nem óhajtanak felhőben tárolni, így alaphelyzetben mindent a 64 vagy 128 GB-os tárhelyére ment a készülék. A probléma inkább a Pixel 4 gyenge akkumulátorával van, ami 2800mAh kapacitású, az XL változatnál már jobb a helyzet a 3700mAh-val. A kamera őrület viszont messziről elkerüli a Google háza táját, így annyi került a készülékre amennyi szükséges, egy 12,2 MP-es és egy 16 MP-es felbontású, a fókusz itt is inkább az eléggé meggyőző szoftveres vezérlésen van, ami a környezeti viszonyokhoz igazodva igyekszik a legjobb képet elkészíteni.
Bevezetésre került a mozgásvezérlés is, a szoftver segítségével már a telefon képernyőjének taperolása nélkül is vezérelhetővé válik a készülék, akár zene váltásról vagy hívás fogadásról legyen szó. Kifinomultabb változatban került be a Recorder, azaz a beszédhang szöveggé konvertálása, egyelőre a magyar nyelv támogatása nélkül, de az angol szavakkal akár keresgélhetünk is a telefonon tárolt tartalmak között. Az amerikai start október 24-én várható, 799 és 999 dolláros áron, a 128 GB-os változatokért további 100 dollárt kell rászámolni.
A telefonos kiegészítők között bemutatták az új vezeték nélküli Pixel Buds fülhallgatókat, ami akár egy focipályányi távolságból is képes a készülékhez kapcsolódni és 5 órás üzemidővel rendelkezik, segítségével a Google Asszisztens szolgáltatások is elérhetőek, a hangerőt pedig mindig a környezeti zajoknak megfelelően igazítja. Formatervezésének köszönhetően remekül illeszkedik a fülbe, tiszta magas és erőteljes mély hangokat szólaltatva meg. A fülhallgató csak jövő tavasszal érkezik, 179 dolláros áron. Nem kerülte el az előadást a Nest Mini hangszóró sem, ami a Google Home Mini továbbfejlesztett változata, amíg a külső maradt, a teljesítmény növekedett, és kétszer erősebb basszus leadására képes, miközben tisztább hangzással is rendelkezik, kipróbálni majd október 22-től lehet, 49 dolláros áron.
A Google legújabb Chromebookja csupán említés szintjén volt jelen, azon kívül, hogy Pixelbook Go néven érkezik és 649 dolláros kezdő árcédulával, csupán annyi hangzott el, hogy nem forgatható kijelzős lesz, hanem egy hagyományos laptopról van szó, így csak a korábbi szivárogtatásokra hagyatkozhatunk a technikai adatokat illetően, ami szerint Core m3 processzor ketyeg majd benne, 8 GB RAM-mal és 64/128 GB-os háttértárral, a kijelző pedig kétféle felbontással, Full HD-ban és 4K-ban lesz kapható. Ettől nagyobb hangsúlyt kapott a Nest WiFi router, ami 20%-al megnövelt lefedettségre és kétszer nagyobb sebességre lesz képes, miközben a forma kialakítása végett, könnyen illeszkedik a lakásba. November 3-tól lehet megvásárolni, nem éppen olcsó 269 dolláros áron.
Végezetül leleplezték a Stadia startját, amire november 19-én kerül sor, de egyelőre csak 14 országban (Belgium, Finnország, Dánia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Németország, Írország, Kanada, Olaszország, Norvégia, Spanyolország, Svédország), itt is csak az előrendelők számára, viszont érkezett egy újabb videó a szolgáltatásról, ami még részletesebben mutatja be annak működését.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése