2016. április 2., szombat

Könyvmoly - Karen Traviss: Gears of War - Üllő kapu


A Koalíciós erőknek és civileknek sikerült gyökeret verni az egykori COG tagállam, Vectes eldugott szigetén. A pelruani lakosokkal közösen fogadják be egykori ellenségeiket, Gorasnaya polgárait és az amnesztiát kapott szakadárokat, hogy együttes erővel építsék fel az emberi faj utolsó mentsvárát.

Még ezekben a végítélet utáni pillanatokban is ez emberek jelentik az elsődleges fenyegetést a sáska háború túlélői számára, kalózok és szakadárok hajtanak végre merényleteket, mígnem egy új fenyegetés bukkan fel, azon lények, melyek a sáskákat felszínre űzték, a fénylők.



A tengerfenék mélyéről felbukkanó indák és a rajtuk közlekedő, robbanó polipok veszik ostrom alá az emulziós fúrótornyot, melynek pusztulásával a sziget felé haladnak tovább, fénylő leviathanokkal kiegészülve. Az új fenyegetés, új stratégiát kíván, mely felidézi Hoffman ezredesben a régmúlt bűneit Üllő Kapunál, ahol még ember vívta ember ellen a csatákat az Inga háború során.

A sorozat harmadik kötete, közvetlenül a második könyv után veszi fel a Vectes szigetén való letelepedés történetét, értékes kiegészítőként betöltve azt az óriási űrt, mely a játék második és harmadik epizódja között tátong. A kissé lagymatagon és vontatottan kezdődő történet, nehézkesen indul be, viszont a kötet felénél felpörögnek az események és egy élvezetes olvasmányt kínál a türelmes Gears of War kedvelőknek, értékes információkat nyújtva a fénylőkkel való találkozás első pillanatairól és a múltban zajlott Inga háborúról.

A megszokott Karen Traviss színvonalat kapjuk ezúttal is, ám most több ponton is fennakad a kötet kritikus szemléletemen. Elsősorban a hosszú, vontatott kezdés helyett, a kevesebb oldalszám, többet jelentett volna, azt a töméntelen káromkodást pedig nem ártott volna redukálni, hisz a megszokottnál is (indokolatlanul) több van, ami a Gears of War katonai nyelvezetéhez képest is túlzás már. Azt pedig végképp nem értem, hogy hogyan lehet még mindig tévedni az időszámításban, ráadásul fejezet címben feltüntetve, bár ez könnyedén lehet akár a fordító hibája is, amíg a lektort a rengeteg elgépelés, a tördelőt pedig az alkalomadtán jelenlevő szövegformázási hiba terheli.

Még érdekesebb, hogy a sorozat harmadik kötete, miért utolsóként jelent meg a magyar kiadás sorozatában? Az Üllő Kapu a könyvszéria harmadik tagját képezi, mégis 2015. év végén kapott magyar nyelvű kiadást, a sorozat 5. tagjaként felbukkanva.

Nos, a felsoroltakból több terheli a magyar kiadót, mint magát az írót, mindezektől eltekintve, a Gears of War kedvelőinek ez egy remek olvasmány lesz, és feltétlenül ajánlott.

Kapcsolódó olvasmányok:
Invázió - Gears of War teszt
Ellentámadás - Gears of War 2 teszt
Új remény - Gears of War 3 teszt
Ítélet nap - Gears of War: Judgement teszt
Könyvmoly - Karen Traviss: Gears of War - Aspho-mezők 

Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése