2018. április 21., szombat

Lepattanó - Bethesda Pinball tesztA Zen Studios a népszerűbb címek közül válogatva, három asztallal örvendeztette meg a Bethesda játékok kedvelőit, így esett a választás a Skyrimra, a Falloutra és a Doomra.
Mindig is szerettem a flipper játékokat, annak ellenére is, hogy nálam a 15-30 perces kikapcsolódást jelentik csupán, azután már elkezdem unni a játékot, és ez alól csupán a windowsszos Space Cadet jelentett kivételt, annak köszönhetően, hogy egy régi munkahelyem számítógépén, ez volt csupán elérhető a pasziánsz és az aknakereső mellett, éppen ezért órák tucatjait öltem a játékba, hogy saját rekordjaimat döntögessem, amikor pangás volt az irodában, de az évek során akadt olyan alkotás is, ami száz meg száz játék erejéig volt képes minduntalan visszacsalogatni elemeivel és hangulatával, sajnos ezt valahogy nem éreztem a Bethesda Pinball esetében.
Különösebben nem is vonzanak a flipper játékok, mégis a Bethesda név hallatán felkaptam a fejem, főleg, amikor már tudvalevő volt, hogy a legjobb játékaik, azaz a Skyrim, Fallout és Doom kapnak egy-egy asztalt, így hát tűkön ülve vártam, hogy visszacsöppenjek a rég nem látott műfajba. A Zen Studios mindig is különösen értett ahhoz, hogy egy adott témát a legjobban ültessen flipper asztalok formájába, így nem tartogat meglepetést, hogy ezúttal is ügyesen ragadták meg a játékok hangulatait és jellemzőit, hogy kedvenceinket a pattogó golyó navigálásában lássuk viszont.
Mindhárom asztal a játékok jegyeit hordozza magán, azok zenei betéteivel és hangeffektjeivel megfűszerezve, valóban frappánsan átültetve, három különböző kialakítású asztalt nyújtva a játékosok számára, a Zentől megszokott remek fizikával karöltve. A palettából a Fallout nyerte el leginkább tetszésemet, mind a kialakításnak, mind pedig annak köszönhetően, hogy talán itt sikerült a legjobban elcsípni a hangulatot, de ehhez szorosan felcsatlakozik a Skyrim is, szürke, egyhangú külleme ellenére is. Viszont mindkettő esetében hiányoltam további díszleteket, kellékeket és lehetett volna még egy-két dologgal fokozni az atmoszférát, hogy például a Skyrim esetében ne csak a fogadó, őrtorony, barlang és sárkány szerepeljenek a főbb visszaköszönő aktív kellékek között, főleg, hogy a fogadó már csak a pontmátrix kijelzőn köszön vissza.
Nagyobb problémának találtam, hogy a beültetett szerepjátékos elemek - a játék elejei karakterválasztás kivételével, aminek inkább hangulati jelentősége van -, mind megtörik a játékmenetet, hisz kinek van kedve a hátizsákban turkálni a fegyverek és kellékek között, miközben a golyó pattogására koncentrál minden idegszálával, így egy erőltetett autentikusság érzetét kelti az egész túlbonyolított rendszer.
A Doom esetében már letisztultabb a helyzet, inkább a fennhagyott üres légtér felett lehet a kobakot vakargatni, valamint a kevésbé megnyerő interaktív elemek miatt, ennek ellenére ez is tisztességesen megkapta a témájához illő kialakítást, de gyanítom, hogy ez lesz a legkevésbé népszerű a három asztal közül, mert valami megfoghatatlan fantáziátlanság érződik már ki belőle, mintha ehhez a témához érve, már elfáradtak volna a fejlesztők, ennek ellenére itt is jelen vannak a felvehető küldetések, amik kellemesen fokozzák az interaktivitást és fűszerezik tovább a témát, megbolondítva a fegyverválasztás lehetőségével, amit ismételten furcsálltam. Az az érzés kerülgetett mindhárom asztal esetében, hogy a játékokra jellemző elemeket túltolták, véleményem szerint több kreativitással, pályaelemmel és további dizájnnal lehetett volna inkább fokozni a hangulatot és az addikciót, mely utóbbi cseppet sincs jelen, hiába vannak különféle rejtett, nehezebben felkutatható kellékek is.
Összességében tekintve egy tisztességes adaptációt kapott a három játék, valóban kellemes flipper asztalokat kínálva, ám ez nem jelenti azt, hogy 30-40 játék után ne unnánk el még a kedvencünket is, éppen ezért inkább van egy alkalmi játék jellege a csomagnak, amit időközönként leporol az ember. A kedvező 11 eurós ár ellenére is csak azoknak tudom ajánlani, akiknél a Bethesda játékok kedvelése, találkozik a flipper műfaj szeretetével, mert ők bizton megtalálják a számításukat. Azoknak is érdemes egy próba erejéig figyelmet szentelni rá, akik rég nem játszottak flipperrel, de adott kedvencük adaptálása meghozta a kedvüket hozzá, és ehhez adva van a mobilos verzió free-to-play változatának letöltése, ahol alaposan szemrevételezhető egy kiválasztott asztal, és azért csak egy, mert a második már adott számú játék után nyitható meg. Ennek egyedüli hátránya, hogy folyamatos internet kapcsolatot követel meg, ami a fizetős verzióval váltható ki, ám ebben az esetben kapásból mindhárom asztal ott díszeleg majd a kínálatban.
Ahogy a többi Zen Pinball játék esetében, a flipper és az adott téma kedvelőinek készült, a maximális élvezethez elengedhetetlen a kettő találkozása, nem is véletlenül készült ennyiféle változatú asztal, hisz minden egyes adaptációval újabb közönség felé fordulhat a stúdió, ám ezúttal némi hiba csúszott a kivitelezésbe.

7 pont

Műfaj: flipper
Megjelenés: 2017. (PC, PlayStation 4, Xbox One, Mac, Android, iOS)
Fejlesztő: Zen Studios
Kiadó: Zen Studios
Zerko  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése