2012. július 2., hétfő

Könyvmoly – Jeff Lindsay: Dexter dicsfényben


Dexter a különleges sorozatgyilkos, aki rendőr apja tanításai révén a bosszúálló angyal ösvényén járva vadássza le a többi kegyelmet nem ismerő pszichopatát. Miami napsütötte utcái az éjszaka beálltával vadászterületévé változik, és Sötét Utasa segítségével felderítve a könyörtelen ámokfutókat, rettegésbe taszítja a legelvadultabb elmét is, hogy vérét ontva kiélje ösztöneit, és nem utolsó sorban gazdagítsa trófea gyűjteményét.

Dexter Morgan megházasodott, ezzel járt két gyilkos hajlamú gyerek, és most egy saját vérszerinti is. Itt az ideje új útra lépni, a helyes polgári élet útjára, hogy biztonságot legyen képes nyújtani családja számára, akikhez a kötődése már javában elnyomja vérszomját. Ám az események nem úgy alakulnak, hogy ezt egykönnyen meglehessen valósítani, új kannibál klán verte fel tanyáját Miamiban, akik sorra szedik önkéntes áldozataikat egy bizarr rituálé keretein belül, és ha ez nem lenne elegendő, még betoppan a rég nem látott báty is, aki különös módon Dexter családjával kíván szoros kapcsolatot létesíteni.

Dexter útja a jó emberré válás felé hosszú és rögös séta lesz, néhol pedig vesző futás. Az eddig általa soha nem tapasztalt érzésekkel kell megbirkóznia, olyanokkal, mint a szeretet, lelkiismeret és kötődés. Lelki tipródása és báránnyá alakulása pedig egyenesen sodorja őt a veszély források karmaiba, ahol súlyos döntések meghozatalával kell felülkerekednie önmagán, ahhoz, hogy viszont lássa szeretteit.

A Dexter sorozat záró kötete méltó történeti befejezést ad a közkedvelt sorozatgyilkos számára, ám ezt tehette volna Lindsay kevésbé nyújtott és frusztráló formában. Az előző kötet ismertetője során feltett kérdésemre megkaptuk a választ: igen ennyi volt. Dexter lelki vívódása nincs eléggé kibontva, így egy kissé együgyű hatást kelt és az olvasó nincs bele vonva kellő képpen ezeknek a mély érzéseknek vonzatába, ami csak frusztrációt okoz. A történet előre kiszámítható módon alakul és a korábban megszokott csavaroknak, feszült tempónak, de még csak Dexter cinikusságának sincs nyoma. A befejezés mindenképp korrekt, ám ezt körülményesebben kellett volna kidolgozni ahhoz, hogy a teljes kötetet megfelelőnek nevezhessük. Aki elolvasta a sorozat korábbi köteteit, annak mindenféle képpen ajánlott, hisz megismerheti belőle, hogy a hosszú évekkel ezelőtt kezdődő feszült thriller milyen véget ér, és a sokak által megkedvelt főszereplő milyen döntéssel zárja le élete azon szakaszát, mely elénk tárult.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése