2013. január 10., csütörtök

Böngészde - Farmerama


Gazdálkodj okosan a veteményesben, avagy most kiélheted földművelő szenvedélyedet, legyen szó arról, hogy négy fal közé vagy szorítva, vagy pedig otthoni kerted nem elégíti ki nagyra törő vágyaidat.



A Farmerama pofon egyszerű kezelőfelületével és mókás rajzfilmes karaktereivel képes volt férfiak és nők tízmillióit magába szippantani, annak ellenére, hogy egyértelműen a fiatalabb korosztály számára készült. Kapásból az 1993-as SimFarm ugrott be róla, mely akkoriban igen komoly élvezetet volt képes biztosítani a komplexebb játékmenetével és kihívásaival, megadva a tényleges érzetét a parasztgazdálkodásnak, hosszú időre a képernyő elé szegezve azokat, akik kicsit is fogékonyak a témára. A Farmerama ugyanarra a sémára épül, ugyanazon módon művelhetjük kertjeinket, tarthatunk állatokat, bővíthetjük földünket…csak ezúttal nem kell az egyre terebélyesedő várossal versenyt futnunk.
A játékba belépve, azonnal szembetaláljuk magunkat apró földszeletünkkel, melyet rögvest művelés alá vonhatunk az alapból rendelkezésünkre álló vetőmagokkal. A program ebben remek segítséget fog nyújtani, mivel oktató része az első pillanatban megfogja kezünket és vezérel bennünket végig minden mozzanaton, melyekkel a későbbiekben találkozhatunk. A növények öntözésével, trágyázásával és permetezésével jelentősen gyorsíthatjuk azok fejlődését, viszont ha elhanyagoljuk kertünket, azonnal gazosodásnak indulnak és a vakondok martalékává válik. Amennyiben előreláthatólag nem tudjuk a terményt betakarítani, segédmunkásokat bérelhetünk fel ennek elvégzésére.
A rendelkezésre álló területet mi magunk osztjuk fel, hogy milyen arányban akarjuk azt a különféle haszonnövények és állatok között megosztani. Kialakíthatjuk veteményeseinket, melyhez temérdek növény áll rendelkezésre, ami mellett gyümölcsfákat is nevelgethetünk és tenyészállatokat tarthatunk. Mindegyikre jellemző, hogy minél magasabb szintű termékről van szó, annál több érési idővel rendelkezik, amit a már korábban említett megfelelő permetekkel és trágyákkal gyorsíthatunk, aminek megfelelője jószágok esetén a tápok terén található meg, melyet magunknak kell kikevernünk a malomban, megtermelt növényeinkből.
Mindent a játék által használt fizetőeszköz által, a csengőpengő révén vásárolhatunk meg, illetve értékesíthetünk más játékosok számára a piacon. A gazdálkodás folyamán, minden egyes betakarított veteményes és ól után tapasztalati pontokat kapunk, melyekkel fokozatosan lépünk szinteket és kapjuk meg újabb rangunkat. Ennek mibenléte az újabb növények és állatok megnyitásában rejlik, valamint az ilyenkor osztott csillagok, melyek szorgos gyűjtögetésével a Bölcs Tölgynél különféle extra képességekre, pénzösszegekre és további földterületekre tehetünk szert.
A város meglátogatásával felkereshetjük a piacot, ahol termékeinket értékesíthetjük, megtekinthetjük a különféle napi ajánlatokat, feladatokat vehetünk fel, kiegészítőket vásárolhatunk és részt vehetünk a Farmerama közösségi szekciójában. Megbízásokat nem csak a városban, hanem a házunkba betérő NPC megrendelőktől is felvehetünk, akiknek megvan a maguk fejlettségi szintje, mely a küldetések teljesítésével fokozatosan emelkedik. Térképünkön még további számos meglátogatható hely van elszórva, mint például a fekete bárány, kit felkeresve ajándékkal jutalmaz meg bennünket mindennap, vagy az óriáskerék, melyet megpörgetve különféle bónuszokra tehetünk szert. A helyszínekre jellemző, hogy a belépéshez egy bizonyos szintet el kell, hogy érjünk, valamint, hogy ezek száma egyre bővül a tartalomtámogatásnak köszönhetően.
A böngészős játékokra jellemzően a Farmerama is rendelkezik valós pénzköltési lehetőséggel, ahol különféle extra dolgokra tehetünk szert, melyekkel felékesíthetjük kertünket. 



Ezen része a játéknak kissé pofátlanul viselkedik, mivel szereti úton-útfélen a képünkbe lógatni ajánlatait, valamint a hír szekció is a legváratlanabb pillanatban tud feltolakodni, hogy közölje velünk azt, amire nem vagyunk kíváncsiak. A Farmaranyként elnevezett fizetőeszközre a szintek lépésével is szert tehetünk és kitartó kuporgatással így is elérhetjük a kiegészítőket és extra termést hozó növényeket.
Egyértelmű, hogy a fiatalabb korosztály lett becélozva a játékkal, mégis sokakban felkeltette a szunnyadó földművest, így egyértelműen nem jelenthető ki, hogy mégis kinek ajánlott. Elsősorban a kicsiknek, de aki kis késztetést is érez ezen a területen, az vessen rá egy pillantást, majd pedig hagyjon időt a számára, hogy elvarázsolja és magába szippantsa a számtalan rendelkezésre álló növény és állat, a földterületek növelése és csinosítása, de leginkább a bájos grafika, amivel rendelkezik a játék. Az egészben van egy megfoghatatlan bűverő, hogy egyszerűsége ellenére képes az embert a képernyő elé szegezni, majd pedig minduntalan visszacsalogatni, annak ellenére, hogy közel sem képes azt a menedzsment érzést nyújtani, mint a már retro kategóriás elődje.

Műfaj: menedzsment
Megjelenés éve: 2009. (PC)
Fejlesztő: Bigpoint
Kiadó: Bigpoint
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése