2013. január 13., vasárnap

Könyvmoly - Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére


Randle Patrick McMurphy börtönbüntetése elkerülése végett inkább elmegyógyintézetbe vonul, annak ellenére, hogy túlzott életvidámságán és tettrekészségén kívül más kórban nem szenved. Megérkezvén hamar felméri a szigorú szabályok között működő intézetet, ahol nem éppen a betegek megfelelő kezelése és az élethez való visszatérítés a cél, annál inkább az elnyomás, aminek révén kevesebb gondot okoznak az ápolóknak.

McMurphy a létező összes szabályt felrúgva áll a csoport élére, hogy érvényt szerezzen a betegek jogainak és minél jobb körülményeket teremtsen számukra. Kártya partikat szervez, italt és nőket csempészik az intézetbe, fogadóirodát nyit, de még a csoportos terápiák módszereit is megkérdőjelezi. A zárt közösség előtt hamar tekintélyre tesz szert, ám az ápolók vezetője nem nézi jó szemmel a történteket, érezvén, hogy keze közül kisiklik az irányítás, így igyekszik minden lehetséges eszközével ellehetetleníteni McMurphy tevékenységeit. A háború kirobban kettőjük között, aminek előrelátható tragikus végkifejlete lesz.



Ken Kesey klasszikus regénye valós alapokon nyugszik, melyet a segédápolói tevékenysége során szerzett egy elmegyógyintézetben. A karakterek életszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy az első kiadás debütálásakor az egyik ápolónő magára ismert a könyvben, minek következtében Kesey változtatásokat kényszerült végrehajtani a második kiadás sorra kerültekor. Az első példányok éppen ezért a mai napig igen értékes darabnak számítanak a könyvgyűjtők körében.

Számottevően élvezetesebb a mű regényalakban, mint a filmvásznon, mivel előbbi esetében egy teljesen más aspektusból ismerhetjük meg a történetet, az erővel teli, ám mégis magatehetetlen indián szemszögéből, aminek következtében az érzelmek kibontakoztatása és a végkifejlet még érthetőbbé és átérezhetőbbé válik.

Vitathatatlanul a XX. század egyik legkiemelkedőbb regénye, mely egy addig zárt világba vezeti be olvasóját, hol mosolyt, hol pedig könnyeket fakasztva, de minduntalan az érzelmek húrjait pengetve. Zseniális alkotás, amit mindenkinek legalább egyszer el kell olvasnia.

Kapcsolódó olvasmány: Mozgókép - Száll a kakukk fészkére filmszemle
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése