2013. július 17., szerda

Mozgókép - Hannibal I. évad


Will Graham FBI profilozó, különleges képesség birtokában van, képes a pszichopaták elméjébe látva, apró részletekre bontani cselekedeteiket és motivációjukat. Ám ennek súlyos ára van, Will idegileg tönkre megy a gyilkosok elméjében töltött idő alatt, amikor úgy éli meg a történteket, mintha saját kezűleg követné el a borzalmakat.
Hosszas pihenő után Will újra késznek érzi magát, hogy az FBI szolgálatába állva felderítse a különösen hátborzongató, nem mindennapi bűntényeket. 



Pártfogójául Hannibal Lecter pszichológust kérik fel, aki titkon szintén a gyilkosok táborához tartozik, méghozzá mohó éhség vágytól vezérelve, ugyanis szereti elfogyasztani áldozatait.
Will és Hannibal között különös kapcsolat alakul ki, míg az ügynök segítő kezet lát a csiszolt elméjű férfiban, addig Hannibal ördögi játékba kezd, zsinóron rángatva Willt, akinek személyisége mélyen megfogja őt, minél mélyrehatóbban kívánja tanulmányozni azt. A gyilkosok felkutatása során kettős játszma kezdődik, Dr. Lecter az FBI-nak hasznos szolgálatot tesz, ám titokban felveszi a kapcsolatot a ragadozókkal, hogy zseniális elméjének erejét felhasználva igazítsa kénye kedve szerint a szálakat, hogy végső célját elérje, Will-ből gyilkost faragni.
A Hannibal ébredése és A vörös sárkány között játszódó sorozat alaptörténetét, Thomas Harris utóbbi regénye szolgáltatta, melynek filmadaptációjának kezdő sorain, Dr. Lecter kerül letartóztatásra Will Graham által, majd pedig kéri fel a briliáns elméjű pszichopatát, hogy legyen segítségére egy sorozatgyilkos elfogásában. A sorozat ennek előzményeként mutatja be azt a különös kapcsolatot, mely Hannibal lelepleződéséhez vezetett, tiszteletben tartva a könyvek és filmek által lefektetett keretet.
A Hannibal című thriller sorozat kissé vegyes képet fest. Helyenként pattanásig feszül az izgalom, másutt viszont olyannyira képes ellaposodni vontatott tartalma végett, hogy az ember szemei leragadnak egy-egy óvatlan pillanatban. Míg az izgalmat a mesteri módon megalkotott pszichopata személyiségek és a nem mindennapi gyilkosságok képezik, addig a vontatottság, Will túlzottan hangsúlyozott személyiségfejlődésében érhető tetten. A műfaj elcsépeltsége ellenére, valóban egyedülállóan remek gyilkosságokat és a hozzá kapcsolódó gyilkos elméket sikerült az íróknak megalkotniuk, ám a probléma ott van, hogy azok történetének kibontására, a részletek boncolgatására és a tettek megértésére nem hagynak elegendő időt, mivel azt Will jellemének sodródásával fecsérelték el.
Mindezek ellenére még mindig egy remek sorozattal állunk szemben, mely képes epizódról epizódra a képernyő elé ültetni az embert, egyfelől a fent említett különleges esetek végett, másfelől Will és Hannibal között zajló játszma miatt, mely lassú tempóban bontakozik ki, hogy az utolsó rész alkalmával robbanjon, ám nem elegendően nagyot. A szerepeket megformáló színészek mesteri munkát végeznek minden pillanatban, kiváltképp a Hannibalt megszemélyesítő Mads Mikkelsen, és alakításuk elbűvöli a nézőt, jelentősen emelve az események színvonalát. Különösen egyedi ízt szolgáltat és nagyon pozitív irány a misztikus hangulat belekeverése, melyet helyenként vágóképekkel, máshol pedig Graham ügynök tébolyával érnek el. És persze nem elhanyagolandó a durvább thrillerkedvelők számára a temérdek, ám abszolút mértéktartó vér és kegyetlenség, mely felsorakozik a film során.
Dr. Lecter és Will Graham őrült hajszáját bátran ajánlom minden thriller kedvelőnek, semmiképp sem téveszthetik el számításukat, ám a kannibál rajongói érzik, hogy ennél valamivel többet is ki lehetett volna hozni a sorozatból.

Műfaj: thriller
Debütálás éve: 2013.
Epizódok száma: 13
Epizódonkénti műsoridő: 50 perc

Forgatókönyv: Bryan Fuller, Thomas Harris
Rendező: David Slade, Michael Rymer, Guillermo  Navarro
Főszereplők: Hugh Dancy (Will Graham), Mads Mikkelsen (Dr. Hannibal Lecter), Laurence Fishburne (Jack Crawford), Caroline Dhavernas (Dr. Alana Bloom), Kacey Rohl (Abigail Hobbs)


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése