2013. július 23., kedd

Mozgókép - Terminátor - Megváltás


2018-at írunk. Az emberiség megmaradt morzsái elszántan küzdenek a Skynet Terminátorai ellen, akik a földfelszínen portyázva, könyörtelenül irtják az ellenállók szétszórt csapatait. A próféciák által megjövendölt John Connor az emberi faj utolsó reménye, aki ekkor még csupán tisztként küzd az új faj, a robotok seregei ellen, és ad hitet az ellenállók számára, hogy el fog érkezni a végső leszámolás pillanata, amikor az emberiség visszahódíthatja bolygóját.
Egy földalatti kísérleti laborra való lecsapást követően, olyan adatok birtokába jutnak az ellenállók, ami szerint a Skynet egy minden korábbi Terminátor típusnál pusztítóbb robot megalkotását tervezi, melynek a neve T-800-as modell. 



A minél emberszabásúbb prototípusok kialakításához élő embereket gyűjtenek be a gépek seregei, hogy szervezetüket tanulmányozva, megalkothassák a beszivárgó halálosztót, mely a robotok győzelmével vetne véget a háborúnak.
Az ellenállás sem ül tétlenül, a robotok kommunikációjából sikerül egy jelet kiszűrniük, aminek segítségével képesek lesznek a gépeket kikapcsolni, ellentámadást indítva a T-800-as gyára ellen, ám ez Connor meg nem születésével járna, hisz itt tartják fogva Kyle Reeset, a férfi leendő apját. A megoldás kulcsa egy embernél van, a 2003-ban halálraítélt és testét tudományos célokra felajánló Marcus, aki a földalatti labor robbanásakor szabadul a felszínre, és olyan titkokat hordoz magában, melyhez önmagának sincs hozzáférése.
Megvallom őszintén, hogy nagyon tartottam egy a jövőben játszódó Terminátor résztől a felépített alapok végett, melyek mindig a jelen idősíkját követték nyomon, és csupán említés szintjén szerepeltek a jövő részletei. A számos hibaforrás végett nem tartottam jó ötletnek a jövő bolygatását, ezért is volt, hogy sokáig halogattam a film megtekintését, de szerencsére a legkevésbé sem lett igazam, óriási pozitív csalódást jelentett a Terminátor - Megváltás.
Az első, immár klasszikus epizód újdonsága beton biztos alapokat fektetett le a kellő információval, amit a jövőre vonatkozóan megtudhattunk, majd a második rész ezt apró, de jelentős morzsákkal megtoldotta, mígnem a valamivel lanyhább harmadik rész során szemtanúi lehettünk annak, hogy miként veszik át a gépek a hatalmat az emberiség felett. A Megváltás nagyot ugrik az időben, hogy az immár 15 éve tartó háború kellős közepébe pottyantsa a nézőt, a legendás T-800-as születéséhez.
A sorozat felállása mindig azonos volt a korábbikban, a halálosztó és a védelmező látványos küzdelme a messiás és annak anyjának védelmezésére, ám a negyedik részben már alaposan megbolygatják a szálakat és annak ellenére, hogy helyenként alaposan kiszámítható, igen ütős történetet faragtak az elképesztően látványos akció köré, melynek a robotok által nyújtott félelem keltése, az első részben látottakkal vetekszik, amikor is első ízben bukkant fel az elpusztíthatatlan gépszörny. Ami további jelentős élményt képes belevinni a filmbe, hogy olyan apró részletekkel is számoltak, mint a Connor arcán keletkező seb eredete.
Véleményem szerint nagyon tisztességesen, a lehető legtöbbet hozták ki a sztoriból, mely magával ragadva az embert az elképesztő látvánnyal karöltve, pillanatok alatt lepergeti azt a két órát, ameddig a film tart. A Terminátor - Megváltás, a sorozat egyik legjobb része lett és óriási fejlődést volt képes produkálni az elődökhöz képest.

Műfaj: akció sci-fi
Műsoridő: 130 perc
Debütálás éve: 2009.

Rendezte: Joseph McGinty Nichol
Forgatókönyv: John D. Brancato, Michael Ferris
Főszereplők: Christian Bale, Bryce Dallas Howard, Sam Worthington, Anton Yelchin
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése