2013. július 1., hétfő

Mozgókép - Lopott idő


Az idő, mint fogalom, a negyedik dimenzió, évezredek óta elkísér bennünket és van befolyással életünkre. A közeli jövőben ez megváltozik, ettől függ maga az élet.




Minden embernek, aki eléri a huszonöt éves korát, a karjába épített óra aktiválódik és a hátralevő egy évről visszaszámlál. Az öregedés immár nem létezik, csupán versenyfutás az idővel. Az ember bármeddig élhet, ha jut elegendő időhöz, mely a jövő fizetőeszközévé vált, legyen szó munkabérről vagy egy csésze kávéról, percekben és órákban kell fizetni, mely hátralevő életünkből emésztődik fel.
Will Salas, a kettéosztott világ rosszabbik felén lát napvilágot, a gettóban. Életét úgy kell élnie, hogy az órája soha nem mutat egy napnál többet, ám édesanyja ennél még rosszabb helyzetben van. A férfi egy napon megmenti egy megkeseredett időmilliomos életét, aki egy évszázaddal ajándékozza meg, és elárul neki egy titkot. Sok embernek kell meghalnia, hogy egy, örökké éljen.
Will, birtokában a felbecsülhetetlen vagyonnak, rögvest szerettei megsegítésére indul, ám édesanyjával való találkozása pillanatokkal késik, aminek következtében a nő, a fennálló, igazságtalan rendszer áldozatává válik. Halálának pillanatában a férfi megesküszik, hogy bosszút áll a társadalmat megvezető zsarnokokon és romokba dönti birodalmukat.
Egy kiváló alapötletre és elgondolásra fektetett film, ami sajnos a továbbiakban kizárólag klisékre építkezik. Az elnyomó rendszer, az anya halálának következtében fogadott bosszú, az apja ellen forduló elrabolt időmilliomos lány, és az így kialakult páros, mely szembeszáll a fél világgal, hogy Robin Hood módjára adja vissza az életet a reményvesztettek számára, és persze az őket lépten-nyomon követő, a szabályokba belefásult nyomozó. A kezdeti tempós bevezető, melynek célja a világ minél hamarabbi megismertetése, helyenként még komikusan is hat. Mindezek tetejébe némi kidolgozatlansági hiányt érez az ember és elkerülhetetlenül felötlik azon szemlélet az emberben, hogy a kihagyott lehetőségeket kezdje el számba venni.
Ennek ellenére mégis képes egyedi érzést és gondolatokat generálni az emberben. A film különleges ereje, hogy megtekintése közben egy popcorn mozi érzetét kelti, mégis percekkel a stáblista után megmozgatja az embert és előrobbantja az érzelmeket, melyre igyekezett hatni. Egyben szórakoztató, majd pedig nagyon is elgondolkodtató, így ez az egyszerű, részleteiben hiányos világ, mégis tökéletessé válik, előcsalva az emberből olyan lehetőségeken való filozofálást, melyek korábban meg sem fordultak elméjében, amiben jelentős szerepet játszanak az időhöz kapcsolódó fogalmak megalkotása, illetve újraértelmezése.
Megtekintését bárkinek ajánlom az érdekes alapötlet végett, hisz akitől távol állna a műfaj, az is remekül szórakozhat abban a másfél órában, mivel erősen hanyagolja a sci-fi elemeket és a lényegi dolgokra koncentrál. Egy nagyon érdekes film, a hiányosságai ellenére kiváltott dolgok tekintetében pedig még inkább.

Műfaj: sci-fi akció
Műsoridő: 101 perc
Debütálás éve: 2011.

Rendező: Andrew Niccol
Forgatókönyv: Andrew Niccol
Főszereplők: Justin Timberlake, Cillian Murphy, Olivia Wilde, Amanda Seyfried, Matthew Bomer


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése