2014. augusztus 21., csütörtök

Mozgókép - Szabotázs


John Wharton és elit drog kommandó csapa egy nagyszabású akciót terveznek a mexikói kartell ellen. A cél, 200 millió dollár megsemmisítése, melyet a hálózat drogkereskedelemből halmozott fel, ám ekkora tételnél még a törvény szolgái közt is felmerül a birtoklás vágya.
A balul sikerült akció során 10 millió dollárt rejtenek el a csatornában, ám amikor a csapat visszatér, hogy felvegye jogosnak hitt jussát, a dollár kötegeknek nyoma veszett. 



Tovább tetőzi a bajt, hogy a csoport ellen nyomozás indul, ugyanis a szövetségi nyomozók fellelik a hiányt a pénzhegyből, Whartont megfigyelés alá helyezik, az osztagot pedig kényszerpihenőre küldik.
Fél évnek kell eltelnie, hogy a nyomozást megszüntessék a csoporttal szemben, mire Wharton összeverbuválja a csapatot, hogy ismét éles bevetésre küldje őket, ám emberei sorra szenvednek el brutális halálnemeket és a lassan megfogyatkozó csapatban felüti fejét a bizalmatlanság. Valaki a pénzt eltette, valaki pedig sorra vadássza le az ügynököket, de a mexikói kartell is belép a képbe halálosztagával, mellyel Whartonnak leszámolni valója van a múltban elszenvedett kínokért.
Arnold Schwarzenegger visszatérése a mozivászonra nem éppen a várt reflektorfényben és sikerekben telik, a vakuk fényerejét a Szabotázs sem fogja fokozni, mivel egy teljesen középszerű akciófilmre sikeredett, mondhatni már unalmasan középszerűre.
Számos kivetnivaló akad a filmmel kapcsolatban. Elsőnek vehetnénk a gyenge történetet a sablonosságával, majd mikor a néző már kezdené kapiskálni a csavart, a film végére kiderül, hogy szó sincs semmiféle csavarról, mert az a lehető legegyszerűbb vonalon halad egész végig és nem kíván belebonyolódni a nézőt megzavarni igyekező momentumokba. Végül is, ezt is vehetjük egy fajta forgatókönyvi fordulatnak, hogy az ember számítana rá, de valójában nincs.
Nem csak a forgatókönyv, de a szövegkönyv is valami hihetetlen gyatra színvonalat üt meg azokkal a magasröptű alpári párbeszédekkel, szinte más sem hangzik el a karakterek szájából, mint egymás szidalmazása és káromlása, az is valami hihetetlen kreatív módon egy-két válogatott szitokra szorítkozva. Ha a filmben egész végig meg sem szólalnának, az csak élvezhetőbbé tette volna, főleg, hogy a magyar szinkronnal sem voltam kibékülve.
Akció. Nos, igen…az megállta volna a helyét valamikor még a nyolcvanas években, egyszóval semmi másra nem kell számítani, mint egy-két nem túlzottan hitelesre sikerült kommandós bevetésre és egy kis autósüldözésre, ez utóbbi jelenti a film csúcspontját. A gyenge thriller vonal, amit belecsempésztek a filmbe, már-már kezdene némi hangulatot kölcsönözni, de annál nagyobb csalódássá válik, amikor az átcsap értelmetlenségbe, mind a cselekmény, mind pedig a történet tekintetében. Hab a tortán már az a gyenge, remegő kezű operatőri munka, amit valami fajta kellékként szerettek volna bevetni.
Középszerű, vagy annál valamivel gyengébb akciófilm, amit igazából nem mernék ajánlgatni senkinek sem. Az biztos, hogy Schwarziban van még potenciál, és ezt itt is bebizonyítja, éppen ezért bízok benne, hogy előbb-utóbb újra megleli méltó szerepét.

Műfaj: akció
Műsoridő: 109 perc
Debütálás éve: 2014.

Rendező: David Ayer
Forgatókönyv: Skip Woods, David Ayer
Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Terrence Howard, Joe Manganiello, Josh Holloway, Mireille Enos, Olivia Williams

Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése