2014. december 5., péntek

Mozgókép - A holnap határa


A Föld idegen invázió áldozatává válik. Az emberiség egy elkeseredett, reménytelennek tűnő háborúban húzódik egyre visszább a megmaradt védvonalai mögé, mígnem egy minden erőt bevető támadásra készül fel, hogy megismételje a normandiai partraszállás dicsőségét.
Bill Cage propaganda tisztként szolgál a háborúban, szavaira milliók léptek hadrendbe, míg ő igyekezett minél távolabb tartani magát a fronttól, egészen addig a pillanatig, míg felettese döntése végett, részt kell, hogy vegyen a normandiai partraszállásban.



Ellenkezésével csak még nagyobb bajt zúdít nyakába és egy napon arra eszmél, hogy rangjától megfosztva belecsöppen a háború legnagyobb csatájába.
A legújabb hadi vívmány, az emberi erőt többszörösére növelő, felfegyverzett robotruha sem képes egy tapasztalatlan újoncot életben tartani, így Bill hamar szemben találja magát a halállal, ám legnagyobb döbbenetére, az időben visszatérve eszmél ismét tudatára. A fronton megölt különleges alfa példány vérének köszönhetően, Bill kénytelen újra és újra átélni a napokat minden egyes elhalálozásnál, amíg az idegenek irányítóját el nem pusztítja, amihez különleges adottsága lehet a legnagyobb fegyver, mit sem sejtve arról, hogy a szörnyetegek tudatosan nyújtották át azt számára.
A holnap határa leginkább egy videojátékra emlékeztetett, vitathatatlan, hogy az alapgondolatot onnan nyerték, majd fonták köréje a történetet, mivel az egy az egy arányban egyezik a trial and error folyamattal, amikor is a játékos próbálkozik, elbukik, majd okulva ebből, újabb kísérletet tesz a továbbjutásra.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mennyire képes ez az embert lekötni egy film formájában, nos, nagyon is. Az elsőre butának hangzó koncepció nem kevés érdekességet rejt magában, amit a lenyűgöző látványnak, pergős eseményeknek, és a mindig kellő időben elejtett sztori információknak köszönhet. Remekül hozták az adalékokat egyensúlyba, még idejében képes a repetitív részeken túllépni, jóval az előtt, hogy unalmat keltene a nézőben, és kellő idejében érkezik mindig a vérfrissítés egy újabb momentum vagy információ, esetleg nem várt következmény képében.
A sci-fi és akció kedvelőknek bátran ajánlom, számomra pillanatoknak tűnt fel az a két óra, amit a filmmel töltöttem. Semmi kirívó, semmi extra (a látványt leszámítva), viszont egy nagyon kellemes kikapcsolódást képes nyújtani. 

Műfaj: akció sci-fi
Műsoridő: 113 perc
Debütálás éve: 2014.

Rendező: Doug Liman
Forgatókönyv: Dante Harper, Christopher McQuarrie, Alex Kurtzman, Roberto Orci, Joby Harold
Főszereplők: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jonas Armstrong, Noah Taylor

Zerko  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése