2014. december 3., szerda

Könyvmoly - Steve Perry: Lidérces utazás


Wilks és Billie, hátrahagyta az idegenek által uralt Földet, az utolsó pillanatokban menekülve meg a minduntalan kísértő haláltól. Az elkötött űrhajóval ismeretlen cél felé vették az irányt, bízva abban, hogy mihamarabb olyan kolóniára bukkannak, ahol még nem ütötte fel fejét az univerzum halálosztója.

A hosszas utazás sem telik zavartalanul, az idegenek példányai feljutottak a hajóra, ismét próbára téve a túlélő párost, akik Mitch-csel, a félbetépett, ám még így is roppant hasznos androiddal egészülnek ki, hogy a későbbiekben egy még halálosabb kitérőben legyen részük. Egy katonai bolygón landolva, hamar fel kell ismerniük a helyi parancsnok diktatórikus uralkodását, mellyel egy célt kíván szolgálni: visszahódítani a Földet az idegenekből felállított seregével.



Wilks és Billie, ha el akarja kerülni, hogy a legénység egy részével együttesen keltetőként végezze, át kell venniük az irányítást Spears tábornoktól egy puccskísérlettel.

Annak ellenére, hogy az Alien és Predator univerzumban játszódó könyvek nagyon silány színvonalon képviseltetik magukat, a trilógia első kötetével (Idegenek a Földön) egészen meg voltam békülve annak köszönhetően, hogy gyengeségei ellenére is kiemelkedik eme sorozatokból. Kevésbé, sőt egyáltalán nem mondható el ez a második kötet, a Lidérces utazás esetében, ami képes a színvonalon aluliság egy újabb árnyalatával megismertetni olvasóját.

A történet még csak-csak elmenne, sőt kidolgozatlansága ellenére is szórakoztató lehetne, de mindezt csupán feltételes módban, mivel számtalan felesleges, űrkitöltő momentumot tartalmaz, nem csekély trágársággal és pornográfiával meghintve, amit már csak olyan momentumok képesek még inkább nevetségessé tenni, mint a gépfegyverekkel rohangáló Alienek seregei…

…szerintem ez utóbbi terméketlen fantazmagória után nem kell további részletekbe bocsátkoznom, hogy miért is pocsék könyv a filmtrilógiát kiegészíteni igyekvő második kötet, amit csak tovább színesít az elemi iskolás szintű fogalmazvány, és a magyar kiadásban fellelhető számos nyomtatási hiba. Mentségére, jobb, mint a Rekviem, de ettől még nem tudom ajánlani senkinek sem…igen még rajongóknak sem. Ha gyűjtenéd az Alien relikviákat és semmi esetre sem maradhat ki, akkor vedd meg, rakd fel a polcra, de ne olvasd el, nem kell feleslegesen rombolni az agyadat ilyesmivel, sem pocsékolni a drága idődet.

Kapcsolódó olvasmányok:
Könyvmoly - Steve Perry: Idegenek a Földön 
Könyvmoly - Steve Perry és Stephani Perry: Ripley háborúja
Comics - Aliens: Idegenek a Földön 


Zerko    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése