2015. január 23., péntek

Mozgókép - A majmok bolygója: Forradalom


Csupán hónapok kérdése volt és a majmok által terjesztett vírus körbejárta a bolygót, megtizedelve az emberi fajt, melynek egy túlélőcsoportja San Franciscoban próbálja újjáépíteni a civilizációt.
Ehhez elengedhetetlen az áram megléte, aminek forrása azon gátnál található, ami már a majmok földjét képezi. Egy expedíciós csoport véletlenül botlik bele az új intelligens fajba, mely békében éli mindennapjait a gátat körülvevő erdőben. 



A találkozás szerencsétlen végkimenetellel zárul, amikor a majmok egyike súlyos sérülést szenved egy ember által elsütött fegyvertől, elvetve ezzel a békés diplomácia lehetőségét.
Malcolm, a majmok fenyegető üzenete ellenére veszi a bátorságot és a városukba megy, hogy ajánlatot tegyen Caesarnak. A nehezen megkötött egyezség viszont ingatag lábakon áll, ugyanis az emberek fegyverkezésbe kezdenek, a majmok csoportjában pedig vannak, akik nem nézik jó szemmel az emberek jelenlétét, legfőképp Koba, aki testén viseli a korábbi életéből származó sebeket, és a lelkében felgyülemlett sérelmek végett elkerülhetetlenné válik a háború kirobbanása.
A majmok bolygója mindig is a kedvenc filmjeim közé tartozott, legyen szó a ’68-as legelső részről és folytatásairól, vagy az abszolút mellékszálnak tekinthető Mark Wahlberg főszereplésével készült epizódról, de mégis a 2011-es reboot nyerte el leginkább a tetszésemet, így hát nagyon vártam már a folytatását, hogy a majmok lázadása milyen folyamat során torkollik háborúvá az emberi fajjal szemben.
A legfrissebb részt megtekintve vegyes érzelmek vannak bennem. Vitathatatlan, hogy a maximumot hozták ki a történetből, sőt, a sokak számára vontatottnak tetsző bevezető, egy igen komoly realista hangvitelt üt meg - hasonlóan az első részhez -, ami egyből magába szippantott, majd pedig a bonyodalom kialakulása és annak látszólagos tetőzése minden emberi törekvés ellenére, komoly feszültséggel itatja át a filmet, hogy egy nagy költségvetésű produkcióhoz illő, látványos háború robbanjon ki, amit egy katartikusnak szánt ideiglenes problémakezeléssel tudnak le. Mégis valami hiányérzet maradt bennem a záró képsorok megtekintését követően.
Nem véletlenül írtam katartikusnak szánt megoldást, hisz ekkorra már elvesztettem a fonalat a film kapcsán érzelmileg, és nem tudtam kellőképpen átélni az eseményeket azon túlmenően, hogy a főkolompos elnyerte méltó jussát. Valahogy az egész történetből tükröződik egyfajta dilemma, hogy legyen szó majomról, vagy emberről, egy számba mennek lelkiismeret tekintetében, és mindkét faj képviselői közt fellelhetjük a békés együttélésre alkalmatlanokat, mint annak képviselőit, és talán ez jelentette a fő hibát, hogy nincs egyértelműsítve a megszokott sablonos, jó és rossz oldal, hanem súlyos átfedések vannak, minek következtében a nézőt az örök dilemma fogja lekötni, nem engedve helyt a film által közvetített események és érzelmek átélésére.
Egyértelműen egy nagyon jó filmről van szó, ami mindenkinek ajánlott, már ha eleve, zsigerből nem viszolyog a témától. Minden adva van az érdekes, eseményekkel teli történettől kezdve a nagyszabású, látványos ember-majom háborúig (bár itt véleményem szerint azért elvetették a sulykot a gépfegyveres majmokkal, mert az olyan, mint a gépfegyveres zombi (Holtak földje), azaz abszurditásából eredően nincs), intelligensen kimért tálalásban, de mégis hiba csúszott valahol a számításba az átmosások végett, minek következtében nehéz teljes egészében átélni a filmet, nem úgy, mint a régebbi epizódok esetében, ahol egyértelműen izgulhattunk az emberi faj fennmaradásáért, vagy a 2011-es rész a majmok perspektíváját boncolgatta, addig itt a negatív oldal eltűnik, és csupán karakterekre redukálódik.
Tegyetek vele egy próbát. Személy szerint, a vegyes érzelmeknek köszönhetően, nem tetszett annyira, mint bármely korábbi epizód, viszont egyértelműen megvannak az érdemei, és egy jó filmről van szó.

Műfaj: akció sci-fi
Műsoridő: 130 perc
Debütálás: 2014.

Rendező: Matt Reeves
Forgatókönyv: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver
Főszereplők: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russel, Toby Kebbell
Zerko   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése