2016. február 16., kedd

Welcome to Miami... - Grand Theft Auto: Vice City


Nagy rizikót vállalt a Rockstar, amikor a nagy sikerű GTA III folytatását a ’80-as évekbeli Miamiban képzelte el, ám a finomra csiszolt retro környezetnek, a kiváló történetnek - melynek alapjául a Scareface című maffia film szolgált -, és az újításoknak köszönhetően, csak még tovább tornászta a sikereket az epizód, mely az idő teltével, egyre nagyobb legendává és klasszikussá vált.
Jogtalanul merült fel annak idején a kérdés, hogy beszélhetünk e egyáltalán folytatásról a GTA: Vice City esetében, hisz messze túlmutatott egy kiváló minőségű expanzión, mivel tartalmát tekintve, mind a fő, mind a mellékküldetések magasabb számban voltak jelen, mint a harmadik rész esetében, jelentősen több játékórát szavatolva, amellett, hogy rengeteg újítást is kínált, így csupán a számozatlan folytatás zavarhatott meg sokakat.
Az elsődleges és legnagyobb újdonságnak, mindenképp az tekintendő, hogy főhősünk, Tommy Vercetti, immár hajlandó volt megszólalni - méghozzá Ray Liotta szinkronhangján -, ami komolyabb lehetőségeket kínált a történet kibontakoztatására, melynek forrását tagadhatatlanul A sebhelyesarcú című ’83-as Al Pacino film nyújtotta.
Az 1986-os évet írjuk, amikor Tommy a börtönből frissen szabadulva nyer el egy megbízást a Liberty Cityben székelő Forelli családtól, akik délen kívánnának egy drogüzletet lebonyolítani, majd pedig terjeszkedni, csakhogy egy rivális banda lecsap a narkó készletre, minekutána főszereplőnknek meggyűlik a baja Sonny Forellivel.



Záros határidőn belül vissza kell szereznie az ellopott pénzmennyiséget, különben a banda vezére látogat el Vice Citybe, és személyesen gondoskodik Tommy temetéséről. Főhősünk új alvilági figuraként érkezett a városba, így kénytelen felvenni a kapcsolatot több gengszterrel is, hogy megbízások teljesítésével nyerje el bizalmukat és jusson hozzá a számára nélkülözhetetlen információkhoz, hogy a játékos, a kezdeti pitiáner feladatokkal kezdve, végigkísérje a dúsgazdaggá és a helyi maffia főnökévé váló Tommy történetét, mely a forrásul szolgáló film számos elemére építkezik.
A kezdeti sofőrködést, bérgyilkosságok, autós követések és üldözések, majd egyre nagyobb bandaháborúk követik, ahol Vice City két legnagyobb riválisa, a kubai és haiti csoportok között táncolva kell azokat kijátszani egymás ellen, hogy a játék egy nagyméretű bankrablásban csúcsosodjon ki, miután Tommy kiépítette megfelelő kapcsolatrendszerét. Az alvilág fejének likvidálását, és villájának elfoglalását követően, a karrierjét tovább építgető Tommy, de hamar árulásba botlik, így már csak a Forelli családdal szembeni rendezetlen számláját kell kiegyenlítenie, hogy leszámoljon ellenlábasaival.
A ’80-as évek Vice Cityje, akkori szemmel csodásan festett, ahogy a napsütötte tengerpartot mosták a tenger kék habjai, majd alkonyatot követően sorra villantak fel a neonvilágítások az épületek homlokzatain, tökéletesen idézve meg az akkori kor hangulatát, amihez nélkülözhetetlenek voltak a rádiócsatornákon felcsendülő slágerek, melynek szerzői közt szerepelt Michael Jackson, Bryan Adams, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Slayer, széles választékot biztosítva a csatornákon a kor pop zenéitől kezdve, a latin muzsikákon át, a rockig bezárólag.  A Vice City minden pillanatában árasztotta a retro hangulatot, melyet az alkotók tökéletesen csíptek fülön és ültettek a játék minden egyes bitjébe.
A zenei betétek mellett, a szinkronra is komoly hangsúlyt fektettek, hisz Liotta mellett olyan színészek hangjain szólaltak meg a szereplők, mint Gary Busey, Danny Trejo, Burt Reynolds, Dennis Hopper, Tom Sizemore, vagy épp a Miami Vice egyik főszereplője, Philip Michael Thomas.
Persze önmagában ennyivel nem elégedtek meg a fejlesztők és a játékmeneten is számos olyan változás esett, mely alaposan megdobta az élményt. Több olyan épület is elhelyezésre került a játékban, melyekbe szabadon betérhetett a játékos, többet meg is vásárolhatott ezek közül, hogy saját kezűleg futtasson fel egy drogkereskedést, egy bárt, vagy éppen lopott autókkal kereskedő üzletét - ahol magának kellett a járműveket beszereznie a leadott lista alapján -, ezt követően az folytonosan termelte a zöldhasúakat. A járműveket - amellett, hogy komolyabb fizikával látták el -, részletesebb törésmodellezést kaptak és immár különféle ütő és lőfegyverekkel is kezelésbe vehettük őket, hogy látványos amortizálást követően lángokba boruljanak, majd megmaradt alkatrészeik a levegőbe repüljenek egy robbanás során. A rendőrségi jelenlét sokkal agresszívabban volt jelen, könnyedén felkelthettük magunkra a hatóságok figyelmét, akiket már nehezebb munka volt lerázni az adrenalin dús üldözések során.
A korábbiakban rejtett, nehezen fellelhető járművek, mint a helikopter, repülőgép és motorcsónak, immár könnyűszerrel elérhetővé váltak, hogy a küldetések során, igény szerint ezeket is bevethesse a játékos. A térkép egyik szegletén helyet kapott egy őrzött katonai bázis is, ahova bejutva, ha elég fürgék voltunk ellophattunk egy Apache helikoptert, mellyel szintén elindíthattuk a rendőr küldetéseket, vagy éppen terror alatt tarthattuk Vice City lakosságát. Ha mindez még nem lenne elegendő, akkor még Tommy ruháját is szabadon lecserélhettük a kínálat valamelyikére. Csupán egy dologra nem figyeltek az alkotók, mégpedig arra, hogy Vice City tengerrel határos, két nagyobb és három kisebb szigetből tevődött össze, minek okán nem csekély alkalommal kerülhetett vízbe a játékos, főhősünk pedig nem tudott úszni. Bár az is meglehet, hogy szándékosan így tervezték, mindenesetre a Driver 3 meglovagolta eme hiányosságot és egy karúszóval ellátott Tommy karaktert helyezett a játékba easter eggként.
Apropó easter egg, ebből aztán számos található a játékban, példázva a Rockstar humorérzékét. Az elsődleges forrásnak tekinthető Scareface című film láncfűrészes jelenterére utaló szoba is fellelhető egy eldugott épületben, de a másik jelentős inspirációs mű, a Miami Vice két nyomozója is felbukkan, amennyiben elérjük a három csillagos körözést, a sorozat főcím zenéje pedig szerepel az Emotion 98.3 rádiócsatorna kínálatában.



Több, a GTA III-ra utaló easter egg is helyet kapott, mint a hotelszoba falán található plakát, vagy a tenger felett körözve észrevehetjük a víz alá rejtett teherhajót, mely szoros hasonlóságot mutat a harmadik részben elsüllyesztett társával, de egy konkrét húsvéti tojásra is bukkanhatunk, ami egy rejtett szobában van kiállítva.
A GTA: Vice City számos olyan újdonságot és fejlesztést hozott magával, melyek összessége komoly mértékben emelte meg a játékkal töltött órák élményeit, de a legnagyobb vonzereje mégis abban volt, hogy egy tökéletes időutazást hajtott végre a ’80-as évekbe, minek köszönhetően ez az epizód lett máig sokak kedvence, ami megmutatkozik az elkelt több mint 17 millió példányban is.

Műfaj: külső nézetes sandbox akció
Megjelenés: 2002. (PlayStation 2) 2003. (Xbox, PC), 2010. (Mac) 2012. (iOS, Android)
Fejlesztő: Rockstar North
Kiadó: Rockstar Games

Zerko  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése