2019. február 8., péntek

Könyvmoly - Mark Frost: Twin Peaks - Az utolsó dosszié


Útmutató a 26 év elteltével megérkezett 3. évadhoz.

David Lynch és Mark Frost a Twin Peaks harmadik évadával, ismét feje tetejére állította, amit a misztikus műfajról gondoltunk, a sorozat homályos cselekménye és darabos történetvezetése végett számos kérdéssel gyarapodhattunk, amit csak megszaporít Lynch különleges ábrázolásmódja, és eközben a válaszok minden tekintetben elmaradnak, csupán találgatni lehet a mozaikdarabkák összeillesztésével, de elméletében senki sem lehet bizonyos.



Éppen ez hívta életre a Twin Peaks: Az utolsó dosszié megszületését, ami a Twin Peaks titkos történetéhez hasonlóan, dokumentarista jelleggel tálalja az információkat, csak ezúttal nem Briggs őrnagy, hanem Tammy Preston tolmácsolásában, aki az általa végzett nyomozati jelentéseket küldi meg Gordon Cole számára. Az igényesen kidolgozott, a korábbi kötethez hasonlatos szép tálalás mellett, formátuma végett mit sem veszít az olvasmányosságból, minden apró részlet felbukkanását kutatva bilincseli le az olvasót, hogy sorra véve a harmadik évad karaktereit, újabb és újabb ismeretekkel bővüljön azok életrajza, számos esetben fényt derítve arra, hogy mi történt velük az elmúlt 25 évben.

Amikor már az ember azt gondolná, hogy Mark Frost kerülgeti a forrókását és semmi érdemleges újdonságra nem tehetünk szert Cooper ügynök, a Doppelganger és a Kék Rózsa kapcsán, akkor a végkifejlethez közeledvén, hirtelen minden elénk tárulkozik, felfedve ezzel olyan momentumokat, melyek fontosságuk ellenére sem kaptak helyet a szériában. Megoldó kulcsot nem kapunk, a nagy kérdéseket továbbra is homály fedi, de számos olyan részletre derül fény, aminek köszönhetően a köd egy részét elhessegethetjük és a könyv révén biztosra állnak össze bizonyos mozaikdarabkák, ami végett a cselekmény elnyeri folytonosságát, de ehhez is elengedhetetlen a gondolkodás és a mozaik darabkák összeillesztése.

A könyvet bátran ajánlom a Twin Peaks sorozat kedvelőinek, sőt, nekik kötelező a beszerzése, akik viszont csupán érdeklődtek a sorozat iránt, vagy csak a harmadik évaddal kapcsolódtak be, számukra nem feltétlenül fogja megérni az a pár töredékinformáció a kiadott, nem éppen kevés pénzösszeget, ami vaskossága ellenére is csupán 160 oldalt, azaz pár órányi olvasmányt foglal magába. A rajongóknak viszont felbecsülhetetlen az értéke, általa számos nyomasztó kérdéstől lehet megszabadulni, hogy a spekuláció a lényegre koncentrálódjon a továbbiakban.

Kapcsolódó bejegyzés:
Könyvmoly - Mark Frost: Twin Peaks titkos története
Mozgókép - Twin Peaks 3. évad
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése