2019. április 6., szombat

Mozgókép - A majmok bolygója: Háború kritika


Az új Majmok bolygója trilógia a záró részéhez érkezett, Háború alcímmel utalva a végső összecsapásra, aminek kimenetele dönti el az intelligensé mutálódott majmok, és a civilizációjától megfosztott emberiség sorsát.
De inkább mondható egy kalandfilmnek, mint a második rész befejezése, valamint az alcím sugallta grandiózus összecsapásnak, majd csak a film végére engedve kibontakozást a látványos ütközetnek, ami mégsem az emberek és a majmok között fog lezajlani, mert most már jóval többről van szó, mint a Koba által kirobbantott ellenségeskedés lezárásáról, az emberiség léte a tét, ahol természetszerűleg az ember embernek farkasa.
Ennek okát nem tárhatom fel részletesen, mert azzal egyből a film egyik lényegi elemét és meglepetését lőném le, elegendő annyi a történetről, hogy Ceasar ellen hajtóvadászatot indít a második részből megismert Ezredes, minek során a majmok vezére elveszíti a családját, a bosszútól vezérelve pedig felkerekedik, hogy elégtételt vegyen az emberi oldalon Kobát megtestesítő zsarnok megölésével, aki külön frakciót alakítva fegyverkezik a végső leszámoláshoz, és ehhez elengedhetetlen, hogy a majmokat rabszolgasorsba taszítsa.



Ceasar és maroknyi társa annak szándékával kel útra, hogy likvidálják az ellenséges vezért, akinek parancsszavára még az áruló majmok, Koba egykori követői is hadba vonulnak saját fajtájuk ellen. Az erős prológust követően, ez a mozzanat képezi a film alapját, amiből egy monumentális kalandfilm kerekedik, szövevényes történetté bontakozva, mintha a Disney legnagyobb klasszikusainak receptje alapján íródott volna, az egész pedig látványos CG technológiával van nyakon öntve, ami annak ellenére kápráztatott el, hogy nem vagyok híve ennek a filmes technikának, de valljuk be, ennek a filmnek elengedhetetlen részét képezi.
Az egész film egy tökéletes záróakkordnak lett megalkotva. Egyre ritkább jelenség a filmiparban, amikor a kiváló forgatókönyv, a remek rendezés, a nagyon jó operatőri munka és a tökéletes színészi játék összhangja lépne fel, hogy az első másodperctől az utolsóig magával ragadja a nézőt, márpedig A majmok bolygója: Háború esetében ez a tökéletes konstelláció áll fenn. A film mindvégig képes fenntartani a feszült izgalmat a majmok és az emberiség sorsával kapcsolatban, miközben apróbb fordulatok váltják a nagyobb horderejű meglepetéseket, csupán lélegzetvételnyi szünetet engedve, a fokozott hatás elérése érdekében.
Bátran ajánlom a megtekintését még azoknak is, akiktől távol állnak A majmok bolygója filmek, már a trilógia kezdő epizódja is egy teljesen más, kiforrott megközelítéssel szolgált a történet feldolgozásában, ez pedig a harmadik részre teljes egészében beérett, egy felejthetetlen élményt szolgáltatva. Ráadásul önmagában is megtekinthető, nem szükséges az előzmények ismerete hozzá, mert arról is kapunk egy pármondatos, lényegre törő összefoglalót. Nem mellékesen megjegyzem, hogy a drámai történet ellenére is korhatár nélkül megnézhető, nem kell hinni a sárga karikának, felnőttek és fiatalok egyaránt egy emlékezetes filmes élménnyel gyarapodhatnak.

Műfaj: sci-fi akció kaland dráma
Műsoridő: 140 perc
Debütálás: 2017.

Rendező: Matt Reeves
Forgatókönyv: Mark Bomback, Matt Reeves
Főszereplők: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval, Amiah Miller, Terry Notary, Michael Adamthwaite
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése