2019. július 20., szombat

Mobil - Game of Warriors

Egy tower defense játék, ami a műfaj kedvelőinek kötelező, avagy van még mit csavarni az alapokon.
Érdekesen választják meg a mobil játékok címeit, könnyen tetten érhetőek az ismétlődő, viszont kifejező szavak, egyszerűen, tömören keltve fel a játékosok figyelmét, csak egyben banalitásukkal nem éppen bizalmat gerjesztve. Ennek ellenére adtam egy esélyt a nemes egyszerűséggel Game of Warriorsra keresztelt toronyvédő játéknak, puszta kíváncsiságom pedig az egyik legjobb műfajon belüli alkotáshoz vezetett.
Első pillantásra, tower defense játék létére nagyon korlátozottnak tűnnek a lehetőségek, a különféle funkciók a játék előrehaladtával bontakoznak ki apránként, ahogy sorra verjük le az egy gombnyomásra érkező hullámokat. Kezdetnek ott van erődítményünk, melynek falait erősíthetjük a levert ellenfelek után járó aranyból, majd a falakra íjászokat helyezhetünk, nyílvetőgépeket és katapultot építhetünk, de van egy tábornokunk is, aki a bezsebelt XP-ből folyamatosan lépdeli a szinteket, a kapott tapasztalati pontokból pedig szintén a védelemre dobhatunk további bónuszokat, vagy a generális által birtokolt aktív képességeket fejleszthetjük.



A több funkció alaposan feldobja a játékmenetet, átgondolt stratégiázásra kényszerítve a játékost, amit tovább fokoz az egységek több ágon történő fejleszthetősége, hogy különféle alakulatok birtokába jussunk, a későbbiekben pedig hősökre is szert tehetünk, további fejlesztési funkciókkal, melyek közül a leglényegesebb, hogy saját katonákkal rendelkeznek.
Maga a játékmenet pedig pofon egyszerűen, ám annál élvezetesebben zajlik, egy gombnyomásra indítjuk a birodalmunkat ostromlók hullámát, akik beözönlenek a pályára, nekünk pedig megfelelő taktikázással kell indítanunk az először két rendelkezésre álló, ellen hullámként szolgáló szakaszt, majd a tartalékosok folyamatosan töltődnek a háttérben, hogy újabb katonákat dobjunk a pályára, miközben a tábornokunk aktív képességeit és a védelmi rendszerünket felváltva vetjük be, könyörtelen nyílzáporokat, lángoló köveket és ezek zúzalékait zúdítva a szörnyekre, variációk sokaságával nyitva teret a stratégiázásnak.
Ha időszakosan beleunnánk a védekezésbe, akkor kiléphetünk a világtérképre, ahol magunk indíthatunk támadást a külön hullámokba rendezett egységeinkkel, sorra véve be az ellenséges városokat, melyek mind aranyat termelnek a későbbi fejlesztésekhez. Tábornokunk képességeit itt is felhasználhatjuk, de ennek a játékmódnak a lehetőségei már nagyon korlátozottak és messze áll a védekezés élményfaktorától, mely utóbbi képes úgy magába szippantani a játékost, hogy észre sem veszi a lezajlott hullámok tucatjait. Jómagam a 450-es szinten járok, mégis megvan a játék azon varázsa, mint a kezdetekben, amit köszönhet a pofás grafikájának, a mobilos játékok mércéjével nagyon jó zenéinek és hangeffektjeinek is.
Egyszerű, mégis remekül összeillesztett elemekből építkezik a Game of Warriors, ami teljesen ingyenesen tölthető le, ráadásul sem vásárlási ajánlatokkal nem bombázza a játékost, sem direktbe szívatás nincs benne, mivel a leölt ellenfelek után jár az arany, így a bukott hullámok és a városok után (egyedül itt kér online kapcsolatot a játék, a bankban felgyülemlett pénz felvételéhez) is szerezhetünk annyi bevételt, hogy a fejlesztésekkel kikeveredjünk a csávából, egyértelműen kijelentve, hogy egy nagyon korrektül összerakott free-to-play modellű játék, ami példaértékkel szolgálhatna más fejlesztőknek is, vásárlásra csak akkor kerítve sort, ha valaki támogatni szeretné a fejlesztőcsapatot. Az egyedüli komolyabb kivetni valót a 400 hullámra már egyhangúvá váló ostrom visszaveréseket tartottam az ellenfelek egyszínűsége végett, a kezdetekben goblinokat, majd csontvázakat, később pedig farkasembereket vonultatva fel ellenfelekként, csak ezek akár 200 hullámon keresztül is szerepelnek, mire újabb fajta érkezik, csupán a skinekben különbözve, mert vajmi különbség sincs közöttük, így nem ártott volna legalább a küllem skáláját feljebb tornázni, de azért akad meglepetés a későbbiekre is.
A Game of Warriorst bátran ajánlom mindenkinek, hogy tegyen vele egy próbát, persze kivétel, ha zsigerből elutasítja a műfajt, bár lehet, hogy ezzel a játékkal megszeretné. Egy nagyon kellemes játékról van szó, ami órákra képes elszórakoztatni az embert, számos stratégiai (de nem agyonbonyolított) funkcióval és tömény tartalommal, miközben üzleti modellje etalon lehetne a játékiparban.


Műfaj: tower defense
Megjelenés: 2017. (Android)
Fejlesztő: Play365
Kiadó: Play365
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése