2019. július 27., szombat

Mozgókép - Emlékszem rád kritika


Ezúttal a mainstreamtől eltávolodva, egy egészen különleges alkotásra sikerült bukkannom.
Izlandi horrorfilm hallatán már fenntartások ébrednek az emberben, szerencsés véletlen, hogy pont elkerülte a figyelmem ez a nem mellékes információ és véletlenszerűen tekintettem meg az Emlékszem rád című filmet, hogy már csak a főcímnél felbukkanó nevek keltsenek gyanút, ami a film hangulatától egyből visszaszunnyadt.


Félreértés elkerülése végett: a furcsa, különleges hangulatán kívül semmi kiemelkedővel nem rendelkezik a film, még története is középszerűnek nevezhető a „kóborló szellem nem nyugszik, míg a teste sírba nem kerül” felütéssel, mégis a környezetnek, a rendezésnek és a minimálisan megcsavart tálalásnak köszönhetően egy kellemes film született a témából, amit bárki megtekinthet, aki - ismétlem - egy különleges hangulattal bíró filmet nézne meg, ami még ha lassú folyású is, de folyamatosan fenntartja az érdeklődést, miközben mellőz mindennemű jelenkorunkra jellemző horror eszközt és ezen műfajbeli vonások visszafogottan, csupán a zsánerben kevésbé jártasak számára vannak félelmetesen jelen.
Kár lenne a történetről bármit is mondani, mert azzal azt a keveset is elvenném belőle, amit nyújtani képes, viszont a film végére érdekesen összeállnak az egyszerűen, viszont titokban szövögetett szálak, hogy feltétlen hatással legyen a nézőre, úgy ahogy a film nem mindennapi perspektívája, ami feldobja az egész, részletei ellenére is sablonokból építkező, nyomasztó sztorit.
Valahova A boszorkány és a Hóember mellé raknám a filmet, mely alkotások nem a történetükkel, hanem különleges, némileg egyedi képi világukkal és atmoszférájukkal kerítik hatalmába a nézőt és gyakorolnak rá nyomást, hogy felkavaró érzést váltsanak ki belőle, még úgy is, hogy mindhárom film esetében nagyon visszafogottan vannak jelen a stílus eszközök, azok viszont roppant reális mederben vannak ábrázolva. Egyedül azokat tartanám távol tőle, akik jump scare-ekkel telepakolt, idegborzoló és félelmetes horrorra számítanának, mert az Emlékszem rád ettől nagyon messze áll, mindig csak sejtet valamit, és ebben rejlik feszültségkeltése, valahol kiszámíthatatlanná válva, ami a végkifejletben mutatkozik meg leginkább.
Egy gyenge történet, a könyvből remekül átültetett skandináv krimi hangulattal, érdekes megközelítésből tálalva, és mire összeáll a film, levetkőzi a sablonokat, melyekből építkezett és kellemes meglepetéssel szolgál az ember számára, hogy az izlandiak ilyen horror filmet tudnak kreálni, egy időre nyomot hagyva az emberben, de nyomasztó történetével mindenképp hatalmába kerítve. Csak türelem kell hozzá és a kezdeti bukdácsolásból gyors sprint lesz.

Műfaj: horror
Műsoridő: 105 perc
Debütálás: 2017.

Rendező: Óskar Thór Axelsson
Forgatókönyv: Óskar Thór Axelsson, Ottó Geir Borg
Főszereplők: Jóhannes Haukur Jóhannesson, Elma Stefania Agustsdottir, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Thor Kristjansson, Sara Dögg Ásgeirsdóttir

Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése