2019. szeptember 13., péntek

Könyvmoly - John Steinbeck: Édentől keletre


Életek, sorsok és a megváltoztathatatlan végzet.

Vagy mégis változtathatunk azon, mely születésünk óta végigkísér bennünket? Elvégre miért is ne, amikor saját magunk rendelkezünk a döntéseink jogával, de mi alapján döntünk? Nem kell misztikum, hogy választ kapjunk rá a genetikailag öröklött tulajdonságokban, miszerint már születésünktől fogva magunkban hordozzuk a markáns kérdésekben hozott döntéseinket, ugyanakkor tartsuk fenn azt a szabadságot, hogy valóban az egyén személyre szabottan adja meg válaszait az élet által feltett kérdésekre, csak ne feledjük, hogy minden döntés mögött ott rejtőznek a beláthatatlan következmények, melyek nem csak tőlünk függnek. Ez lenne a sors, ok és okozat, a kiválasztott ösvényre lépve, megannyi újabb csapásra bukkanva, melyek az életet egy szerteágazó sorshálózattá fonják össze.



Ezt a kérdést feszegeti Steinbeck is a már klasszikussá vált két kötetes regényében, csak jóval egyszerűbben. Ő csak mesél, pazar szépirodalmi módon mesél életekről és a sorsukról, három generációt végigkísérve egy modern Káin és Ábel történetben, ahol az öröklött jellemek, a sors bilincsei köszönnek vissza minduntalan, de mindvégig jól kiolvashatóan, hogy meg lett volna a szabad döntés lehetősége, csak sokszor gyenge hozzá az egyén.

Teszi mindezt egy páratlanul részletekbe menő lélektani ábrázolással, egyszerűen csak lefestve az emberi gondolatok és érzések mélységét, első kézből származó beszámoló hatását keltve az átélhetőségével, amit csak tovább fokoz a precízen felépített és adagolt történet a számos fordulatával és lebilincselő cselekményével. Mégis, a legérdekesebb elemét a regénynek a szórakoztatáson felül, a tanulságok jelentik, azaz senki sem tagadhatja meg jellemét és a benne hordozott végzetet, utalt erre könyveiben az egykori neves pszichológus Popper Péter is, hogy a gyökérjellemet nem lehet elpusztítani, mert különben azzal együtt pusztul hordozója is, magyarán senki sem tagadhatja meg önmagát.

Kissé elvittem a könyv ismertetését a kalandos történettől, de ennek oka, hogy értelmetlen lenne szemelvényezni belőle, hisz csupán teljes egészében szemlélhető, hogy elnyerjük a végkifejleti konzekvenciát, amivé beérik a cselekmény és egy kerek egészet alkot Steinbeck páratlan műve, amit feltétlen ajánlok mindenkinek. Mindenkinek, aki egy kalandos, feszült és cselekményben gazdag, remekül tálalt és szövögetett történetet olvasna, mindenkinek, aki a sorsszerűséget kissé behatóbban ismerné meg a gyakorlati ábrázolás révén, mindenkinek, aki alaposabban is beleásná magát az emberi jellemekbe, és mindenkinek, aki egy páratlanul jó könyvet olvasna. Higgyétek el, érdemes az olvasandó kötetek listájának az első helyére tenni, mert nem fogtok csalódni.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése