2020. március 6., péntek

Könyvmoly - Harper Lee: Ne bántsátok a fekete rigót!


Harper Lee sokáig egyetlennek hitt, Pulitzer-díjas regénye, ami az 1930-as évekbeli Egyesült Államok rideg valóságába kalauzolja az olvasót.

Harper Lee gyerekkorában élte meg az eseményeket, amire visszaemlékezve számol be regényében, a sallangot mellőzve, a rideg valóságra fókuszálva a gyermekinek tetsző, mégis érett gondolatokat tartogató elbeszélésben, nem csak egy remek korrajzot nyújtva az olvasónak, hanem kifejezetten a rasszizmust helyezve ügyvéd édesapjának egy esete által a középpontba. Adva van egy állítás, mely szerint erőszakos bűncselekmény történt, az állítás pedig hiába a város számkivetett, periféria került, semmirekellőinek szájából hangzik el, mégis csak fehérek, és a vád egy feketét helyez célpontjába, egy „nigger” pedig nem távozhat a bíróságról ártatlanul, bármennyire is stabil lábakon áll a védelem, amit Atticus Finch felépített, kitéve magát ezzel a város lakóinak megvetésének, miközben lincshangulat kezd eluralkodni, és a férfinak nem csak az előre elítélt Tomnak a jogait, de testi épségét is védelmeznie kell.



Lee gyermeki egyszerűséggel vág bele a kalandos, érdekfeszítő, majd egyre drámaibb történetébe, perspektívájából feketén és fehéren ábrázolva az eseményeket, ahol egy ember élete forog kockán, miközben lefesti a korszak gondolkodását, miszerint egy fekete sosem lehet ártatlan a szabadság, testvériség és egyenlőség fellegvárában. A cselekményt számos mellékszál színesíti, ami részletes betekintést enged a 30-as évek Amerikájába, egészen messzire térve a fősodortól szőve kalandos történeteket, melyek egy egésszé állnak össze a végkifejletre.

Sokáig úgy volt ismert, hogy Harper Lee egyetlen, de egyben Pulitzer-díjas alkotásáról van szó, mígnem hosszú évek elteltével előkerült a történet folytatásának kézirata, amit gondozás alá véve, Menj, állíts őrt! címen jelentettek meg, ha valaki kíváncsi lenne ennek, a valójában egyszerű, mégis a hétköznapi megfogalmazásával és történetmesélésével, az ember lelkébe hatoló, drámai történetnek, amit nehéz lenne kategorizálva ajánlgatni, így mindenkinek javasolt, aki egy komolyabb olvasmányt venne a kezébe, mert valahol páratlanul szókimondó alkotás, első kiadása idején pedig ez fokozottan volt igaz. Bármennyire is alapigazságokat tartalmaz, közel száz év elteltével is süket fülekre talál.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése