2020. március 13., péntek

Mobil - Heroes Magic World


Hihetetlen az a mértékű töketlenkedés, ami a Ubisoftnál zajlik a Heroes of Might and Magic sorozat kapcsán - vagy inkább Might and Magic Heroes már, mintha ezzel könnyebben lehetne eladni -, de ez már a 3DO idején elkezdődött, amikor a széria a harmadik résszel a csúcsra ért, és egyszerűen nem volt hova tovább. Mostanra már bőségesen lenne, mert javában beérett a konzekvenciák összegzésének ideje, újra népszerűek a stratégiai játékok, és a retrósabb köntösre is vevők a játékosok, így vissza lehetne kanyarodni oda, ami már egyszer bevált, és magát a sorozatot tekintve, jobb nem is született a kísérletezgetések ellenére. De egyelőre nem úgy fest, hogy ez valaha is meg fog valósulni.
Abba nem kezdek bele ismételten, hogy mennyire kiváló platform lehetne a mobil a körökre osztott stratégiáknak… már bele kezdtem, így kanyarodjunk rögvest az olcsó koppintásunkhoz, aminek logójáról is egyből a patinás széria ugorhat be mindenkinek, aki ismeri a klasszikus epizódokat, és a bevezetőből már leszűrhető volt, hogy bezony, a Heroes Magic World valami Heroes of Might and Magic szeretne lenni, csak erősen korlátozott, de mégis figyelmet érdemlő próbálkozás kiadásban. Ezt a figyelmet csupán a piaci paletta kopársága végett érdemli, nem azért, mert a Heroes sorozatból átemelt és minimálisan átkomponált dallammal nyitó játék annyira észbontó lenne.



De még mielőtt ide merészkednénk, már az alkalmazás letöltésénél látható az összesen három darab, de kecsegtető képen a szoros hasonlóság, remek montázsolással érve el a hatást, hogy bármennyire is szkeptikus az ember, azért a fent említett piaci hiány végett tegyen vele egy próbát. Nagyon negatívan álltam hozzá a játékhoz, gyanúm csak beigazolódott, mégis adott valami kellemes múltidézést ez a széria esszenciájától megfosztott fércmű, amiből lecsonkolták a nyersanyag menedzsmentet, így a bányákat és azok elfoglalását is, de ezzel karöltve repült a városépítés és seregtoborzás is, csak is kizárólag a körökre osztott csatákra fókuszálva.
Ezt viszont ügyesen teszi, a remekül visszaidézett HoMM hangulattal vethetjük bele magunkat két játékmódba, az arénában mást sem fogunk csinálni, mint csatát-csatára halmozunk és lépünk újabb, az ütközeteknek hátteret nyújtó arénába, vagy belevágunk a térkép felfedezésébe, ahol rövid galoppozással járjuk be a mini-térképet és tesszük ugyanazt, mint az arénában, csatázunk és semmi mást, tehát a képek több szempontból is félrevezetőek, de leginkább azért mert közel sincs ennyi objektum rajta, melyek azt a hatást keltik, hogy itt többről lenne szó. Egyenest haladunk előre és verjük le az egyre nehezebb seregeket, felszedegetünk egy kis kupac aranyat, vagy a játékbeli fizetőeszközt, a gyémántot, és bezárult a kaland.
De akkor honnan a seregünket alkotó lények? Kártyák formájában nyerjük el őket a sikeres ütközetek és nyitogatott ládák után, majd tetszés szerint upgradeljük őket, csak úgy, mint az alapvető tulajdonságokkal rendelkező hősünket, majd összeállítjuk a brigádot, amivel az aréna vagy a térkép meghódítására indulunk. Szerencsére a pofátlanságnak itt határt szabtak és egyedi tervezésű bakák és szörnyetegek szerepelnek a palettán, amik lehettek volna dizájnosabbak, de így is jól festenek.
Tehát a Heroes Magic World nem áll másból, mint a HoMM körökre osztott csatározásaiból, némi mágiával fűszerezve, a vicces pedig, hogy annak idején olyan szépen összerakták az egészet, hogy a mai napig megállja a helyét ideig-óráig, így a la natúr is, a széria klasszikus epizódjai kedvelői számára némi nosztalgia hangulatot ébresztve, kellemes kihívásokkal megspékelve az egyre nagyobb seregek felbukkanásával, és némi stratégiázásnak is teret engedve a számos, különféle értékekkel rendelkező lényekkel. Ebből követezik, hogy kinek is lehet ajánlani: mindenképp annak, aki ennyivel is megelégszik, hogy kicsit felelevenítse a szebb napokat megélt szériát, mert ingyenes mivoltával semmit sem veszít az ember a rá szánt időn felül, egy-két feldobott ajánlaton kívül pedig semmi sem kényszeríti bele a játékost a vásárlásba a tisztességes balansz végett.

Műfaj: körökre osztott stratégia
Megjelenés: 2020. (Android)
Fejlesztő: TINYSOFT
Kiadó: TINYSOFT
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése