2020. szeptember 22., kedd

A Microsoft felvásárolta a Bethesdát


Mit nekik Bethesda, a komplett ZeniMax Mediát, így jelentősen átrendeződik a videojáték ipar a történelmének legnagyobb felvásárlásával.

Derült égből villámcsapásként érkezett a bejelentés, miszerint a Microsoft 7,5 milliárd dollárt fizetett ki a Bethesda anyavállalatáért, a ZeniMax Mediáért, ezzel végrehajtva a videojáték történelem legnagyobb felvásárlását, összesen 9 új stúdióval gyarapodva portfóliója, köztük a Bethesda Softworks és Game Studios, id Software, MachineGames és az Arkane csapataival, amiből következik, hogy masszívan átalakul a videojáték piac.
Mivel a szoftver óriás nem brahiból vásárolta meg a cégeket, komoly tervei vannak az exkluzívjainak gyarapítására, így lehet kapaszkodni, hogy a szerződéskötés lezárultával, körülbelül fél év elteltével olyan meghatározó és történelmi címek kerülnek a zöld logó alá, mint a Doom, a Wolfenstein, a Fallout, a The Elder Scrolls, de a Rage, a The Evil Within, a Prey és a Dishonored jogait is birtokolni fogják. Az exkluzivitás az Xbox One gyenge nyitánya óta PC platformra is kiterjed, de bármelyik cím esetében dönthet úgy a Microsoft, hogy a Series konzoljainak húzó címévé teszi, bár erre csekély az esély, mindenesetre ami bizonyos, hogy a PlayStation és Nintendo platformok a továbbiakban kiesnek ezen címek esetében, ahogy a Bethesda soron következő játéka, a Starfieldnél már megerősítést nyert, hogy csak PC és Series X-S masinákon lesz elérhető.
És, hogy mekkora léptékű ez a felvásárlás a címek birtoklásán túl, a kifizetett összeget figyelembe véve? A korábbi nagy horderejű felvásárlásokkal összevetve szembeötlő, hisz annak idején a Minecraftért fizettek 2,5 milliárd dollár környékén, az Activision, az egykoron a Ubisoftot is bekebelezni óhajtó Vivendi többségi tulajdonáért 5,83 milliárd dollárt fizetett, az aranytojást tojó Candy Crash Saga stúdiója 5,9 milliárdért kelt el, de annak idején az id Software megvételekor a Bethesda 500 millió dollár környékén fizetett Carmacknak és üzlettársainak. Filmes példával élve, a Disney 4 milliárdja, amit kifizetett a Star Wars jogokat birtokló Lucasfilmért, majdhogynem csak a felét teszi ki.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése