2012. szeptember 17., hétfő

Mozgókép - Viharsziget


Az 1950-es években működött Massachusetts államban a világtól elzárva egy elmegyógyintézet, egy távoli, a tenger által körbezárt hely, melynek neve Viharsziget. Ezen a helyen tartották fogva a legveszélyesebb elmebetegeket, abban a tudatban, hogy a sziget szökés biztos. Egy napon viszont mégis eltűnik egy fogvatartott nő, akit gyilkosságért és tévképzeteiért ítéltek el. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule kapja a feladatot, hogy a szigetre utazva kiderítsék mi történhetett a nővel.
Megérkezvén, egyre sejtelmesebb árnyalatot vesznek az események, mígnem Danielsben erős gyanú fogalmazódik meg az intézmény fenntartóival kapcsolatban, hogy közük van a fogvatartott eltűnéséhez. 



A nyomok sorra bukkannak fel, de a szálak, melyek a nőhöz vezetnének egyre inkább összekuszálódnak, miközben a rendőrbíró úgy érzi, hogy ők is a sziget foglyaivá váltak.
Dennis Lehane zseniális regényéből, Martin Scorsese rendezésében tekinthetünk meg egy kiváló thrillert, mely megrengeti az utóbbi idők elcsépelt műfaját forradalmi történetével. A film jól elhatárolhatóan két részre oszlik, a sejtelmes nyomozásra és Daniels bűntény felderítésére, miközben a néző értetlenül kap el egy-egy olyan mozzanatot, mely csupán a későbbiekben ad beigazolást gyanújára, hogy valami nem kerek és egész a történetben, ugyanis egy hirtelen fordulattal bebizonyosodik, hogy Daniels is a szigeten kezelt elmebetegek táborához tartozik, ám egy újszerű szituációs kísérlet révén, utoljára megkísérlik gyógyítását, mielőtt agyműtétnek vetnék alá.
A történet kettős bemutatása és annak mindkét pólusának tökéletes egyensúlyban tartása a bizonyítékokkal, alapos agytornára készteti a nézőt, hogy képes legyen mérlegelni a valóság és a téveszmék között. Lehane tökéletesen alkotta meg elgondolkodtató történetét, ahol a sztori elemei egy finomra hangolt cselekménysorozatként követik egymást, mindvégig fenntartva azt az egyensúlyt, hogy még az utolsó képkocka legördültével se tudjon a néző egyik oldal pártjára sem állni.
Daniels a rendőrbíró, aki életét is kockára téve ragaszkodik az igazsághoz, miközben az intézmény fenntartói igyekeznek eltussolni mocskos ügyleteiket, csapdába csalva őt, vagy pedig Daniels a tébolyodott elme, aki agyszüleménye révén igyekszik mentesíteni magát tettei alól, mellyel az orvosok egy újszerű kísérlet révén igyekeznek szembesíteni őt.
A film megtekintése kötelező minden krimi és thriller kedvelő számára, kihagyhatatlan, forradalmian balanszírozott történettel.

Műfaj: thriller
Debütálás éve: 2009
Műsoridő: 138 perc

Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: Laeta Kalogridis
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Sir Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams, Max von Sydow, Jackie Earle Haley

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése