2013. november 2., szombat

Könyvmoly - Shelley Klein: A világ leggonoszabb diktátorai


Amióta az emberi faj közösségekbe tömörült, mindig is létezett egy vezető, aki a csoport irányításáért, szervezéséért, egyben tartásáért és jólétéért felelt, ám gyakorta akad egy olyan személy, aki egyéni érdekeit a társadalom fölé kívánja helyezni, és ezt képes bármilyen eszközzel érvényesíteni. Ők a világ leggonoszabb diktátorai.

Ha visszatekintünk történelmünkbe, igen hosszú folyamat kellett ahhoz, hogy egy olyan államforma, mint a demokrácia egyáltalán gondolati szinten is megfoganjon az emberekben, kivitelezése pedig még nagyobb kihívások elé állítja mai napig híveit. Mindig akadnak karizmatikus személyiségek, akik képesek eme törekvéseket pillanatok alatt lerombolni és saját kultuszukat ültetik helyébe, csak is önérdeküket tartva szem előtt és hatalmuk minél szélesebb körű kiterjesztésére törekedve.



A kötet 15 olyan történelmi személy életrajzát tartalmazza, akik ez utóbbi önkényes módon kívántak fordítani az emberiség sorsán. 15 olyan személy, akik tetteikkel kivívták a világ leggonoszabb diktátorai címet. Nagy Heródes, Dzsingisz kán, Shaka - Afrika királya, Sztálin, Hitler, Mao, Somoza, „Papa Doc”, Kim Ir Szen, Pinochet, Ceausescu, Pol Pot, Idi Amin, Szaddám Huszein és Robert Mugabe lényegre törő és olvasmányos életrajzai lelhetőek fel a könyvben, melyekből minden olyan lényeges személyiségi vonást és történelmi információt megismerhet az olvasó, mely átfogó képet adhat a diktátorokról.

Az író nem kíván terjedelmesen, minden részletre kitérve bemutatni a személyeket, mindegyikükről csupán a lényegbevágó információkat közli, élvezetes mesét tárva olvasója elé, hogy megismerje történelmünk legkegyetlenebb személyeit, betekintést nyerjen mindennapjaikba, hóbortjaikba, kormányzatukba, majd pedig mindegyikük bukásába. Bátran merem ajánlani minden történelem kedvelőnek, garantáltan nem csalódnak és egy-egy életrajz többet ér, mint a külön-külön megjelentetett több száz oldalas dokumentációs kötetek némelyike.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése