2016. szeptember 17., szombat

Mozgókép - Dead Space: Downfall - Holt tér


Az Ishimura bányász hajó, az univerzum olyan szegletébe téved, mely az emberiség által még fel nem fedezett fekete foltokat képez. A bányászati munkák során egy különös ereklyére bukkannak, mely egy földi vallás szent szimbólumát képezi, ám senki sem sejti, hogy egy eddig ismeretlen fajjal való találkozás kulcsát is jelenti.
Az ereklye nem véletlenül lett egy kietlen bolygó mélyére temetve.



A fedélzetre emelését követően, megmagyarázhatatlan őrület kezd úrrá lenni az embereken és egymás pusztításába kezdenek, melyet a holt térben töltött tetemes idővel próbálnak magyarázni a tudósok, ám váratlanul elszabadul a pokol, amikor parazita lények bukkannak fel és változtatják az emberi holttesteket szörnyetegekké.
Felemás érzések keringenek bennem a Dead Space: Downfall megtekintését követően, hisz egyfelől a várakozásomon felül teljesített, másfelől viszont olyan történeti buktatókba keveredett, melyek egyenesen mutatnak az oda nem figyelésre, mely hanyagsággal megírták a forgatókönyvet.
Véleményem szerint eme előzményfilmnek semmi jelentősége sincs, és nem is lehet tulajdonítani a számára, hisz minden előzmény remekül megérthető - ami nem az pedig kiváló misztikumot kölcsönöz -, a játékban fellelhető naplókból, így csupán profitorientáltságot látok a film elkészítésében, ami ennek ellenére is jól sikerült. Szépen vezeti a történetet és tárja fel az előzményeket, ennél még szebben megrajzolt animációkkal, és meglepően jó magyar szinkronnal, ám kiütközik a kellő odafigyelés és gondosság hiánya, hisz lényegében a játékban megismert forrásokat kapjuk meg mozgókép formában, ám ami hiba ott nem ütközött ki, itt erőteljesen jelen van, köszönhetően a nem megfelelően összeillesztett jeleneteknek és a rohanós tempónak.
Utóbbiból fakad azon hiányérzetem is, hogy jobb lett volna több félelemkeltő elemet vinni a rajzfilmbe a brutalitás helyett. Ezen pontját leszámítva, teljes mértékben adja vissza a Dead Space világát, csak egy erősen sántító történettel, hisz amit tudni kellett, azt tudhattuk eddig is, a filmmel viszont olyan momentumok is bekerültek, valamint olyan tálalással mesélik el, aminek köszönhetően az emberben kérdések merülnek fel - direkt nem példálóznék, mert ez mindenkiben meg fog foganni akit érdekel -, melyre választ egy ismételt előzetes film nyújthatna… vagy ezt kellett volna alaposabban kimunkálni. Éppen ezért nem is merem bátran ajánlani a játék kedvelőinek, hisz feltehetőleg bennük is vegyes érzelmek fognak keveredni a stáblista legördültét szemlélve.

Műfaj: sci-fi horror rajzfilm
Műsoridő: 74 perc
Debütálás: 2008.

Rendező: Chuck Patton
Forgatókönyv: Jimmy Palmiotti, Justin Gray
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése