2012. október 12., péntek

Edddig soha nem publikált Tolkien történet érkezik 2013 májusában


J.R.R. Tolkien, a leghíresebb mesélő eddig soha meg nem jelentetett költeménye lát napvilágot jövő év májusában mintegy 200 oldalon. A tőle megszokott fantasy világ helyett az ókori Britanniába kalauzolja olvasóját, Arthur királlyal a főszerepben.

Még mielőtt Tolkien a trollok, orkok, elfek és hobbitok világát megalkotta volna, ennél valamivel földhözragadtabb témákkal is foglalkozott, mint például az ókor végén uralkodó Arthur király legendájával, mely remek inspirációs forrásként szolgált számára. A történet központi alakja a brit uralkodó, aki utolsó napjait éli birodalmával együtt, mivel Gawain -nal karöltve háborúba vonul lázadó fia, Mordred ellen.



Az író feltehetőleg A hobbit című kötete megírása előtt alkotta a költeményt, amire az irodalomtörténészek levelezéseiből és Humphrey Carpenter által írt Tolkien életrajzból következtettek. A mű lerántja a romantikus leplet Arthur királyról és egyszerű emberként ábrázolva mutatja uralkodásának végnapjait és harcát a birodalmát érő fenyegetéssel szemben. A kötet jövő májusban fog megjelenni a nyugati országokban, amit számos nyelvre való fordítás fog követni és az Arthur bukása (The Fall of Arthur) címet viseli.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése