2013. február 11., hétfő

Könyvmoly - Ian Kershaw: Hitler


11 évnyi alapos kutatómunka eredményeként születhetett meg Kershaw egyedülállónak mondható életrajzi műve, azon történelmi személyről, aki a legpusztítóbb háború kirobbantásáért volt felelős, miközben ezer éves birodalmának álmait dédelgette.

Hogyan történhetett meg, hogy egy munkakerülő, nincstelenből Németország első embere váljék, majd pedig a teljhatalmat magához ragadva leigázza Európa népeit? A mai napig sok minden van, amit a Führerről nem lehet tudni, hogy mi húzódott meg a karizmatikus személy mögött, aki emberek millióit volt képes megvezetni, hogy fiatalkori álmait beteljesítse.




Egyértelműen kijelenthető, hogy Kershaw két kötetes műve, mindenidők legalaposabb, legkimerítőbb és egyben objektív kutatómunkát tartalmaz, hogy olvasója elé tárja Adolf Hitler érdekfeszítő élettörténetét. Az első kötet, születésétől, 1889-től 1936-ig, a hatalom megszerzése utáni stabilizálódásig mutatja be a német Vezér történetét, melynek során Hitler mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, olyan, eddig még fel nem tárt titkoknak engedve utat, mely személyiségének alaposabb ismeretére tesz lehetőséget.

Kershaw remek mesélőként beszéli el Hitler gyermekkorát, fiatal éveit, a Bécsben töltött időszakot, a harcot a világháborúban, a kommunistáktól való rettegését, a Német Munkáspárthoz való csatlakozását és miként veszi át annak irányítását, hogy egyenes út vezessen a puccskísérlethez, majd pedig a landsbergi börtönbe, ahol kellő idővel rendelkezvén kidolgozza a hatalom megszerzésének kulcsát, miközben szemtanúi lehetünk agresszív személyiségének kibontakozásának. Kimerítő beszámolót nyerhetünk, az akkori Németországban uralkodó pártállásokról és szárnyra kapó ideológiákról, melybe Hitler belevetvén magát, könyörületet nem ismervén számol le politikai ellenfeleivel, hogy a hatalmat magához ragadja és stabilizálja azt a koncentrációs táborrendszerei révén.
A második kötet az 1936-os évtől kezdődően kalauzol el bennünket a náci ideológiák végleges kibontakozásában, és az Ezeréves Birodalom hadigépezetének felállításában, mellyel megkezdődik Európa leigázása, hogy a német uralkodó faj elnyerje az őt megillető életterét. Az előző kötetben megismert részletes beszámolót kapjuk Hitler mindennapjairól, ahogy átélte a Birodalom felemelkedését, majd sebes hanyatlását és bukását, hogy az ezer év álma, tizenkettő valóságos rémálommá váljon.

A politikai zseni, a gazdasági válság messiása, a cseh származású káplár, akiből kiváló hadvezér vált, az uralkodó, agresszív személy, aki minden pozitív emberi érzelmektől mentes, és az álmodozó, aki romba dönti emberek millióinak életét megalomániájával. Adolf Hitler ezer arca mind felsorakozik eme könyvben.

A kötetet bátran ajánlom minden történelem kedvelőnek, hisz számtalan olyan információt tartalmaz, mely máshol nem lelhető fel, és mindez érdekfeszítő olvasmányos formában. Kershaw nagy horderejű munkáját mi sem bizonyítja jobban, hogy életrajzi könyvéért lovagi címmel jutalmazták.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése