2013. május 23., csütörtök

Könyvmoly - Bernhard Schlink: A felolvasó


Michael Berg egy elnyúló betegségből lábadozik, amikor megismerkedik a nála 20 évvel idősebb Hannával. A kamasz fiú ellenállhatatlan vonzalmat kezd táplálni az érett nő iránt, aki szigorú anyáskodásával egyre közelebb engedi magához, mígnem egy kapocs alakul ki köztük a könyvek révén.


Hanna élvezettel hallgatja, ahogy a fiú sorra olvassa fel számára a szépirodalmi műveket, feltárva előtte egy addig rejtett világot. Kapcsolatuk hamarosan szorosabbá válik és mindent elsöprő szenvedély alakul ki köztük, mely megszakad a háború kitörésekor és csupán hosszú évek elteltével, a nürnbergi per alkalmával látják viszont egymást. Hanna a vádlottak padján, míg Michael megfigyelőként, ám egy titok birtokában, mely felmenthetné a nőt az őt ért vádak alól.



Lebilincselő drámai olvasmány, melynek egyszerű történeti szála a precíz tálalásnak köszönhetően magába szippantja az olvasót, mígnem végére jut Hanna és Michael románcának. A marketing kampány során felhasznált „súlyos titok” valamint "rejtély" meghúzódása kissé elveti a sulykot, és félrevezetheti az olvasót, hisz a könyv negyedénél egyértelművé válhat mindenki számára, hogy mégis mi okból élvezi annyira Hanna a „fiúcska” általi felolvasó esteket. Véleményem szerint önmagában egy apró kis morzsáját jelenti ez a történetnek, mely csak a végén kap hangsúlyos szerepet, akkor is inkább a szégyen és megaláztatás vonatkozásában, és az igazi érték a szereplők, a drámai sodrásban tanúsított érzelmeikben keresendő.

A könyvet bátran ajánlom mindenkinek. Egyszerűsége mögött egy élvezetes drámai olvasmány bújik meg, mely örökre beivódik az emlékekbe. Egy nem mindennapi, ám mégis oly életszerű történet, szerelemről, emberségről, embertelenségről, érzelmekről és sorsfordító dilemmákról. Bernhard Schlink regénye joggal részesült az összes nemzetközi-díjban, jelent meg 37 nyelven és kelt el 7 millió példányban.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése