2013. május 15., szerda

Mozgókép - Ted


John magányosan töltötte gyermekkora éveit, soha nem lelt barátokra. Egy napon viszont felemelő ajándékkal lepték meg szülei, egy plüss mackóval. Az ünnepek alkalmával úgy gondolja, hogy a gyermeki kívánságnak erejével, életre kelti játszótársát, de ő maga is meglepődik, amikor másnap rábukkan Tedre, aki végigkíséri gyerekéveit, legjobb barátjává válva.
De ez a kapcsolat fennmaradhat felnőttként is, főleg, hogy egy harmadik személy is belép John életébe?



Seth MacFarlane, a Family Guy megalkotója, ezúttal egy egyedi történettel és az abból fakadó poénokkal teletűzdelt filmet alkotott, annak ellenére, hogy ez volt első nagy volumenű próbálkozása. Már önmagában az alapfelállás egy igen érdekes helyzetet teremt az életre kelt játék mackó révén, ami csak még abszurdabbá válik felcseperedésekor.
Garanciát jelent egy vígjáték esetében, amennyiben jómagam képes vagyok hangosan felnevetni, ez pedig a Ted esetében számtalanszor fordult elő. Ennek ellenére vannak hiányosságai az alkotásnak, melytől nem lehet kerek egész a vele eltöltött másfél óra. Elsősorban arra figyeltem fel, hogy a sok hasonszőrű szituációs és verbális poénokra építő film mellett, a Ted sem képes egyensúlyban tartani a mérleg serpenyőjét, hogy az ne billenjen át a jó ízlés és erőltetettség határán. Szerencsére ez csupán helyenként tetten érhető, mint a töltelék jelenetek, melyek alatt lanyhul a film hangulata.
A másik kivetnivaló a film befejeztével érkezik, ahol a 18+ -os komédia, hirtelen átcsap családi drámába. Ezen záró akkordokkal érezhető ki igazán, hogy megszületett egy remek alapötlet, számos szituációs poénnal, melyet igyekeztek egy összetákolt, mondhatni felesleges keretbe szuszakolni. Egy ilyen alapfelállással operáló vígjáték esetében abszolút megbocsájtható lett volna a se füle, se farka történet, mint amire valójában sikeredett, sőt az még kevésbé szúrna szemet a nézőnek.
Az alapok jóval több potenciált rejtettek, mely részben kiaknázatlanul maradt, ennek ellenére a Ted mindenki számára ajánlott, aki szeretné félholtra röhögni magát, mivel az utóbbi idők egyik legjobb vígjátéka, mely végre valami újat is hozott.

Műfaj: vígjáték
Műsoridő: 107 perc
Debütálás éve: 2012.

Rendezte: Seth MacFarlane
Forgatókönyv: Seth Macfarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Főszereplők: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Jessica Barth


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése