2017. szeptember 30., szombat

Mozgókép - Az (2017)


27 évente visszatér a gonosz, hogy gyerekek lelkét elrabolva táplálkozzon és térjen nyugovóra, amíg ismét el nem érkezik az ideje, hogy rettegést hozzon a kisvárosra.
Ezúttal többel kell szembe néznie mint ártalmatlan gyerekekkel, ugyanis egy baráti banda szimatot fog, amikor vízióikban egy közös pontot találnak, egy bohócot, aki félelmeiken keresztül akarja a kétségbeesésbe sodorni őket.



Nem tudni ki ő, mi ő, csak annyit, hogy minden idők legfélelmetesebb torzszülöttével néznek szembe, aki el akarja ragadni őket… ő Az.
Stephen King művei, roppant nehéz alapanyagként szolgálnak a filmesek számára, aminek két fő oka van. Egyfelől a többnyire alacsony költségvetés, másfelől pedig ami a könyvekben kiválóan működik több száz oldal terjedelemben és lényegében korlátlan idő áll rendelkezésre minden mozzanat kellő kibontására, addig ez egy két órás mozgókép formájában nem feltétlenül szuperál.
Azért mondom, hogy nem feltétlenül, mert ügyesen nyúlva az adaptálandó műhöz, még, ha nem is ugyanaz az élmény, de megközelítő tartalom és katarzis visszaadható, és erre volt jó pár példa az évtizedek alatt. Van egy mellékes, de mégis jelentőséggel bíró tényező, az pedig, hogy nagyon sok minden az olvasó fantáziájára van bízva a könyvek esetében, amíg filmen, készen tálalva kapja meg a néző azt, amit egy adott személy annak formájában képzelt vászonra, és nem feltétlenül jól, erre remek példa Pennywise bizonyos szituációkban, amikor a félelemkeltés helyett, komikumba képes áthajlani egy-egy jelenet.
Szerencsére, csupán súrlódás lép fel, és nem tényleges áthajlás, mondhatom egyedül ezen a ponton volt képes egy pillanatra megrezegni a léc a film kapcsán, hisz, ha nem is minden idők legkiválóbb King adaptációja, remek alkotás született annak köszönhetően, hogy precízen kimérték azt a két órányi műsoridőt, ami rendelkezésre állt, hogy elmeséljenek egy komplex háttérrel bíró - ami elengedhetetlen mind a sztori, mind a félelmek kibontakoztatásához -, terjedelmes történetet.
Az első pillanattól kezdve megragadja a nézőt és berántja ebbe a minden zugban veszélyt és szörnyeket rejtő világba, mely mindenki számára ismerős lehet gyerekkorából, remekül ültetve át a könyvet és adva vissza a félelmeket, amit King papírra vetett, és talán ezzel voltam a leginkább megelégedve, hogy kellő balansszal adagoltak minden szükséges elemet, még annak ellenére is, hogy a film egy feszült tempóval bír, amiből nem hiányoznak szerencsére a hatásvadász elemek sem, bár ezek erősen kiszámíthatóak.
Egy ilyen adaptáció bejelentésének hallatán, egyből a szkepticizmus merül fel az emberben - persze joggal -, és csak reméli a legjobbakat. Nos, a lehető legjobb alkotás került a vászonra, talán azzal jellemezhetném a legjobban, hogy méltó adaptáció, még annak ellenére is, hogy nagy valószínűséggel nem válik filmklasszikus belőle még a horrorok műfaján belül sem, de ezt majd az idő meghozza, mindenesetre sokak megtalálhatják kedvencüket benne - főleg az alkalmi horror nézők -, és lesznek, akiknek klasszikussá fog avanzsálódni, főleg az idő teltével.
Sokak megnyugtatására kell írnom - mert elemi kérdés sokak számára, és valóban lényegi szempont -, hogy a magyar szinkron teljes egészében rendben van, még annak ellenére is, hogy hazánk nem rendelkezik kiemelkedő gyerek színészekkel, de Pennywise hangja is kiválóan el lett találva - annak ellenére, hogy elején kissé furcsáltam -, de ami fontosabb, tökéletes az átélés Borbíró András részéről, de nem kevésbé a gyerekeknél.
Csak ismételni tudom, hogy méltó, példa értékű és remek adaptáció, roppant szórakoztató és lebilincselő, de a horror műfajon belül nem fog klasszikussá válni. Bátran ajánlom mindenkinek… tényleg mindenkinek, hisz egy horrort mindenkinek látnia kell az életében, az legyen az Az. Ebből leszűrhető, hogy engem maximálisan megnyert a mű, csak igyekszem objektíven szemlélni és viszonyítani létezését.

Műfaj: horror
Műsoridő: 135 perc
Debütálás: 2017.
Rendező: Andy Muschietti

Forgatókönyv: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman
Főszereplők: Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Wyatt Olef
Zerko 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése