2018. február 24., szombat

Mozgókép - A függetlenség napja: Feltámadás


Amire számítani lehetett az első támadás óta, most bekövetkezik. Az idegenek újult erővel, nagyobb seregekkel és űrhajóval térnek vissza, hogy megkaparintsák a Földet, melynek magmája létszükségletet jelent a számukra.
Mit várna el az ember egy olyan mozifilm folytatástól, melynek elődje már a debütálás pillanatában klasszikussá vált a lehengerlő látvánnyal, hangulattal és remekbe szabott forgatókönyvvel, mely egészet szakértő gondoskodással raktak össze mozaikról mozaikra?



Semmit, pusztán egy egyszer nézhető, és jó esetben röpke két órára szórakoztató mozit, hisz mindenki, aki látta az eredeti 20 évvel ezelőtti alkotást és hatása alá került, vagy kedveli, tisztában lehet vele, hogy innen nincs tovább, képtelenség tetézni bármely szegmensében is, fejlődjön bármennyit is a filmes technika, mindennemű folytatás csupán fényévekkel az eredeti mű alá lesz képes bezuhanni.
Ebből egyenesen következik, hogy a dollár milliók kisajtolásán kívül, semmi értelme nincs egy második rész elkészítésének A függetlenség napja esetében, mely ráadásul a mai napig képes ugyanazt az élményt biztosítani a néző számára, hiába peregtek el mellette keményen az évek, sőt, évtizedek. Egyetlen értékelhető dolgot tudok csupán felhozni a folytatással kapcsolatban, méghozzá azt, hogy roppant óvatosan nyúltak az alapanyaghoz, hogy botrány véletlenül se kerekedjen belőle (mint a Terminator: Genisysnél, hogy a mozi sorozatot évekre jegelni kelljen) és legalább azt a fikarcnyi energiát belecsempészték, hogy az ember legrosszabb esetben is, unottan képes legyen végigszemléli a 20 évvel ezelőtti film ismétlését, modernizált, ám gagyibb formában.
Ugyanis a második rész, nem más, mint annak cselekményének megismétlése, beleültetve egy parányi összekötőkapcsot, majd mindent a CG technika segítségével szebbé - bár ezt nem mondanám, mert az első rész makettjei sokkal hatásosabbak a mai napig -, és nagyobbá tenni, éppen ezért van itt gigantikus idegen királynőtől kezdve, cikázó lézerfegyvereken át, óriási látványparádé, miközben van, hogy szóról szóra köszönnek vissza jelenetek a ’96-os klasszikusból, bár tudom ezt poénnak szánták, csak a film teljes terjedelemében ismétlődő cselekménye végett, ez átcsap szánalmasba.
Önismétlő, gagyi látványparádé, amiben a legnagyobb merénylet, hogy még csupán nyomokban, apró morzsákban sem képes visszaköszönni benne az eredeti film hangulata. Csak sajnálni tudom a mai fiatalokat, akik esetleg az Independence Day címmel, ebben a formában ismerkednek meg, mert ez az lett, amire számítani is lehetett, egy tipikusan egyszer, gyakori ásításokkal végignézhető film, amire másnap senki sem fog emlékezni… mert nincs is mire.

Műfaj: sci-fi akció
Műsoridő: 121 perc
Debütálás: 2016.

Forgatókönyv:  Roland Emmerich, Dean Devlin, James A. Woods, Nicolas Wright
Rendező: Roland Emmerich
Főszereplők: Jeff Goldblum, Bill Pulman, William Fichtner, Liam Hemsworth, Judd Hirsch, Jessie T. Usher, Sela Ward, Maika Monroe
Zerko 
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése