2018. szeptember 22., szombat

Mobil - Plants vs. Zombies 2: It's About Time


George Fant - a Plants vs. Zombies atyját -, arra kérte fel az Electronic Arts vezetősége, hogy a folytatásban úgy alakítsa a játékmenetet, hogy a játékosokat vásárlásra sarkalja a pay-to-win rendszer alapján, azaz minél tetemesebb összegeket fordítsanak a mikrotranzakciók által a játékra, mert annál nagyobb sikerélményben részesülhetnek. Fan erre nem volt hajlandó és inkább távozott az EA-től, a Plants vs. Zombies 2 természetesen ennek ellenére elkészült, vegyük hát alaposan szemügyre, hogy mi valósult meg ebből a nem éppen szimpatikus üzleti modellből.
A fejlesztőknek nem volt sok lehetőségük a folytatás esetében, mivel az első rész egy teljes egészében kiforrott és kiegyensúlyozott tower defense játék volt, amit legfeljebb kisebb hangulati elemekkel lehetne kiegészíteni, leginkább a küllem tekintetében. 



Feltehetőleg ezt ők is felismerték, majd tovább is gondolták, hogy egy teljesen új környezetbe helyezve és új játékelemekkel megspékelve térjen vissza a növények bevetésével vívott háború a zombik ellen. Az első rész egyhangú környezetét, az időutazásra építve cserélték le egy változatos palettára, minek köszönhetően különféle érákba kalandozhatunk el Penny, az időgépként funkcionáló autó segítségével.
Induló pontnak az ókori Egyiptomot kapjuk, majd a rendelkezésre álló kulcsokkal sorra nyitogathatjuk a nekünk tetsző, ám már egyre nehezebb világokat, mint a kalózos téma, a vadnyugat, a sötét középkor, a jég vagy a disco korszak, de még a távoli jövőbe is ellátogathatunk, hogy végül a legnehezebb kihívásba, a jelenkorba térjünk vissza, ahol a megnyitott időrésen keresztül, a különféle korszakok ellenfelei törnek otthonunkra.
Nem csak a környezet, hanem azzal karöltve az ellenfelek variációi is változatosságot hoznak, minden világnak megvannak az alap zombijai, melyek csupán küllemükben térnek el, de megvannak a spéci ellenfelei is, amik veszedelmes támadásokkal bírnak, mint a vadnyugati helyszínen a szakállas zombi, ami a dinamitját begyújtva, növényeink mögé képes kerülni, hogy azok védtelenségét kihasználva csócsálja le őket, amíg a disco éra punkjai táncra perdítik az ellenfeleket, hogy azok a sorok között cikázva változtassanak pozíciót.  A jégkorszak sem fogja kímélni a játékos türelmét, ugyanis növényeinket a jeges fuvallat teszi cselekvésképtelenné, amíg ki nem olvasztjuk őket az erre specializált krumpli bevetésével, a hajófedélzeten pedig a kalózok kötélen lengenek át növényeink nyakába, csakúgy, mint az ágyúból kilőtt törpe zombik. Ha ez nem lenne elegendő, még a világok környezete is megbolondítja a helyzetet, hisz a fagy borította pályákon, az ellenfelek sort váltanak a jégmezőkre lépve, alaposan megcifrázva a felépítendő stratégiát, mivel nem egyszer egy helyre koncentrálódik erejük, de a jura korszak dinói is egy farok csapással képesek átlendíteni a zombikat a kiépített csapdákon, ami végett alkalomadtán ki is kell tanulni az adott hullámokat.
Mint jól látható, a színes, változatos küllem, rengeteg egyéb a stratégiára kiható játékelembeli változást is hozott, és ezeknek csupán töredékét meséltem el, ténylegesen egy fantáziadús és jól felépített koncepciót alkotnak, minek köszönhetően már újabb növények is befértek a játékba, szintén tovább bolondítva a stratégiai lehetőségek tárházát. Ezek mindegyike egy-egy adott érához vannak kötve, azokon belül nyithatjuk meg őket, ahogy a térképen haladunk előre, majd szerezhetünk hozzájuk tuningolási lehetőséget, hogy még vérszomjasabb flórával vegyük fel a küzdelmet az ezúttal nagyon széles és változatos skálán mozgó zombikkal szemben.
Őszintén szólva csak ámultam ezen a kreativitáson, ami a játékba fért, így már csak a tartalom maradhat kérdéses, de erre már félig válaszoltam is, hisz a 11 világ 25-30+ pályával rendelkezik, és mindegyik világnál találhatunk egy túlélőmódot is, valamint akadnak különféle kihívások is, mint a korsó törögetés, ahol véletlenszerűen bukkan fel zombi vagy növény a széttört edényből, minek alapján kell védelmünket felépíteni. Összegezve, 100+ órányi tartalommal bír a játék, amit csak fele részben köszönhet nehézségének, és itt merül fel a kérdés, hogy ez a nehézség pay-to-win, vagy sem? Cseppet sem, ugyanis mind legyűrhető kihívás, csupán a megfelelő fejlettségi szint, azaz tápolás szükséges hozzá, és fizetni csupán az fog, aki szereti kinyírni a játékélményt.
A kezdeti lendületes bevezetőt követően, hamarjában beletörik majd bicskánk a kihívásokba, minek következtében jöhet a stratégiák felépítése, hogy ismét sorra nyerjük a pályákat, amíg már komoly tuningolásra és játékbeli pénzköltésre szorulunk, hogy tovább jutva a játékban, újabb és erősebb növényekre vagy fejlesztésekre tegyünk szert, komoly jutalmakat zsebelve be a főellenfelek likvidálásával, mígnem eljutunk a nehezebb világokig, ahol már kezdődhet a tápolás, hogy kellő pénzmaggal rendelkezzünk a spéci támadások bevetésére, mint a jégkocka hajigálás, zombik arrébb lökdösése, vagy a mezők felperzselése, melyek döntő ereje vitathatatlanul fajsúlyos egy-egy összecsapás során. Csakhogy a játék temérdek lehetőséget biztosít a tápolásra, mint a növények ültetgetése cserepekbe, hogy a turbó változatokat leszüretelve, elsöprő erővel rendelkezzenek egy csata erejéig, vagy a napi kihívások, ahonnan gyémántokat, azaz a valós pénzért vásárolható fizetőeszközt nyerhetjük ki, és ez utóbbira azért is érdemes figyelmet szentelni, mert pinatakat vásárolhatunk rajtuk, amiből a növények tuningolásáért felelős kártyákat sorsolja véletlenszerűen a játék, de többnyire szerencsésen. Hogy még egy példát említsek, ilyen pinata vadászat napi szinten akad a kihívások között, elérve az adott célt, tetemes jutalomban lehet részünk, amikor a kiterített pinatak közül válogathatunk véletlenszerű ajándékokat, és ezek nehézségi szintje közel sem akkora, mint az érte járó jutalmak értéke.
És persze a már korábban említett túlélő mód, ahol a véletlenszerűen dobott kártyákból kell körről körre összeállítanunk növény seregünket, hogy eltegyük láb alól az egyre erőteljesebb rohamban érkező zombikat. 



A játék teljes egészét nézve, egy egészséges kihívást biztosít, mert ahol könyörtelennek is tűnik, a másik oldalon megadja a lehetőséget, hogy némi idő ráfordítással megszerezzük a szükséges eszközöket a továbbjutásra, aminek fontos tényezője, hogy legalább annyira élvezetes, mint a játék alap pályái. Az EA valóban onnan próbál meg pénzt lehúzni, ahonnan csak lehet, egy ingyenesen letölthető játék esetében pedig nem is kérdéses, hogy kapjon a lehetőségen, ám a döntés a játékos kezében van, ugyanis minden lehetősége megvan ahhoz, hogy szórakozva elérje a továbbjutás lehetőségét.
Erre csak azt tudom mondani, hogy kár volt George Fan távozásának, ugyanis a felreppent és feltehetőleg valós célkitűzésből, semmi nem valósult meg, így egy roppant élvezetes és kiegyensúlyozott játék született a Plants vs. Zombies 2: It’s About Time személyében, amit minden stratégiai és tower defense műfaj kedvelőnek bátran ajánlok, de szívem szerint arra buzdítok mindenkit, hogy tegyen vele egy próbát, mert egy nagyon különleges játékkal ismerkedhet meg, teljesen ingyen.

Műfaj: tower defense
Megjelenés: 2013. (Android, iOS)
Fejlesztő: PopCap Games
Kiadó: Electronic Arts
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése