2018. október 20., szombat

Mozgókép - Védelmezők kritika


Most már az oroszoknak is megvannak a maguk szuperhősei.
 
Amíg az USA-ban sorra bontakoztak ki a különféle képességekkel rendelkező szuperhősök, addig a szovjet tömbben maximum az előirányzott termelést háromszorosan is túlteljesítő Sztahanov, és a propaganda plakátokon, a „rendületlenül előre” parancsot hirdető hős munkásember voltak a természetfeletti karakterek, főleg, hogy utóbbi legalább akkora kalapácsot lóbált, mint Thor.



Egy dologban viszont hasonlóságot mutatnak a két pólus figurái, hogy mindegyikük csupán fiktív karakterek.
Az amerikai világban kibontakozó, különleges képességekkel és háttértörténettel rendelkező karakterek, évtizedeken keresztül látták el fantáziával a polgárokat, remek táptalajul szolgálva napjainkban a filmes látvány produkcióknak, amihez az orosz filmipar is szeretne felnőni és kihasítani egy profitáló szeletet belőle, ami legfeljebb saját hazájukban lesz lehetséges, hisz a Védelmezők nem más, mint a Bosszúállók gagyi koppintása.
Attól még, hogy az oroszok nem rendelkeznek ilyen téren kulturális gyökerekkel, még alkothattak volna kreatívabbat is, de mindenképp figyelemfelkeltő alkotásnak bizonyul, hisz magában rejti az ellenpólus megismerését, előre borítékolhatóan annak röhejes mivoltát, bár témáját tekintve nem röhejesebb, mint nyugati társai, inkább a színvonaltalan kivitelezés nem engedi, hogy az illúzió leple ráboruljon a néző szemére.
Jómagam nem vagyok oda ezekért a szuperhősös filmekért, véleményem szerint, ha egyet látott az ember, látta mindegyiket (kivétel ez alól a Bosszúállók sorozat), és annak idején még az első X-Men és Pókember film szegte végérvényesen kedvemet az egésztől, így maximum a TV képernyőjén felbukkanó hősök kalandjaiba pillantok bele rövid ideig, míg türelmem ezt engedi, de az is vitathatatlan, hogy születtek klasszikus alkotások is, mint az új Batman sorozat, ami minden tekintetben magával ragadó. Nos, az oroszok a legrosszabb formulát vették alapul és az egész inkább emlékeztet az anno nagyot bukott Fantasztikus négyes filmre, csak attól még inkább színvonaltalanabb az egész kreáció, így tényleg csak az érdekesség végett ajánlom a megtekintését, hisz adva van egy sablonos láthatatlan nő, egy telekinézissel bíró karakter, egy sebes mozgású és erejű harcos, és a kedvencem, a medvévé változó emberünk, akik a szovjet genetikai kísérletek eredményeképpen jöttek létre.
Amikor felüti fejét a veszedelem és felbukkan a múltból a rég halottnak hitt tudós, hogy átvegye különleges képességével az uralmat a világ felett, akkor hirtelenjében felkutatják az évekig bujkáló négy főszereplőt, hogy létrehozzák személyükkel a Védelmezők csapatát. Lényegében szóról, szóra ugyanazt kapjuk, mint egy amerikai képregény hősös filmben, csak a biztató kezdet ellenére, gagyibb kivitelben, ami remekül tükrözi, hogy a készítők nem igazán értik, hogy mitől döglik a légy, mert a közönség is csak áprilisi tréfának tartotta a film előzetesét. Épp ezért érdemes megnézni, mert van olyan színvonaltalan dolog, ami már figyelmet érdemel. Na, meg a medve. Gépfegyverrel a hátán…

Műfaj: akció sci-fi
Műsoridő: 89 perc
Debütálás: 2017.

Rendező: Sarik Andreasyan
Forgatókönyv: Andrey Gavrilov, Sarik Andreasyan
Főszereplők: Sebastien Sisak, Anton Pampushnyy, Sanjar Madi, Alina Lanina, Stanislav Shirin

Zerko
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése